Gyurkity Péter

Már gyártják a kínai lopakodót 

Felbukkant az első sorozat tagjaként legyártott példány, amelyre részletes tesztelés vár.

Kína évek óta dolgozik saját lopakodó vadászgépein, amelyből egyszerre kettő is fejlesztés alatt áll. A Chengdu Aviation Corporation (CAC) most leszállította a J-20 típus első, korlátozott példányszámú sorozatának sorrendben első példányát, amely társaival együtt egy hosszabb tesztelési fázison fog átesni.

A Xinhua állami hírügynökség tette közzé a friss fotókat a 2101-es sorozatszámmal ellátott példányról, amely elsősorban azért érdekes, mert számozásával jelzi a korábban 2017-nél megállt prototípusok elhagyását, illetve a korlátozott példányszámot jelentő LRIP (low rate initial production) fázis megkezdését. Ezekből a gépekből a tervek szerint egy-két tucat épül, a kínai légierő pilótái pedig komoly tesztelésnek vetik majd alá őket, hogy kitapasztalják a típus jellemzőit - erre mindenképpen szükség van, hogy a 2018-19-es periódusban valóban szolgálatba álljon a J-20.


Maga típus ugyan a sebesség terén hagy majd némi kívánnivalót (a jelenleg használt orosz AL-31 hajtóművek helyett ezért a jövőben a kínai eredetű WS-15 típust részesítik majd előnyben), ám a hangsúly a lopakodó és az elektronikus képességeken van - itt kiemelt szerep jut az AESA-radarnak, az infravörös érzékelőknek, valamint a kameráknak, amelyek segítségével a pilóta 360-fokban is körülnézhet. A fegyverzetet több eltérő rakétatípus (a hosszabb távra tervezett PL-12, PL-15 és PL-21 mellett elérhető lesz a rövidebb hatótávú, infravezérlésű PL-8 és PL-10 is), de megjelenik itt a drónokkal való együttműködés, illetve hosszabb távon azok irányításának lehetősége is.

A J-20 szolgálatba állítását követné a második lopakodó vadász, a J-31, valamint a bombázóként készülő H-20, amelyet drónok és új fegyverek egészítenének ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #8
    Úgy is van!
    Ezek mind a japán technológia másolatai, hiszen az origamit ők találták fel.
    XD
  • molnibalage83 #7
    Nagyon nem.
  • Sequoyah #6
    1: Ha valami bevalt valaki masnal, akkor nyilvan lemasoljuk, nem feltetlenul keresunk uj utakat. Fejlodni igy lehet ha fogom azt ami mar becalt, es hozzateszek valami ujat.
    2: Amennyiben egy forma egy adott feladatra idealis, akkor fuggetlen fejlesztesek is ugyanolyan vegeredmenyhez vezethetnek.
    3: Vagy csak siman kopipeszt, esz nelkul lemasoltak azt amit tudtak, de a lenyeget nem tudtak, es addig toldozgattak-foldozgattak a tervet amig repulokepes nem lett.

    Mind3-ra lattunk mar peldat.
  • nandoxxl #5
    http://biztonsagpiac.hu/amerikai-hadiipari-cegeket-tamadtak-kinai-hackerek
    http://www.atv.hu/kulfold/20130529_kinai_hackerek_hozzafertek_a_legfejlettebb_amerikai_fegyverek_terveihez?source=hirkereso
    Több ilyen hír volt, gondolom merítettek pár ötletet:).
  • Bazsio #4
    Jó, de a PAK-FA is nagyon F-22 beütéssel van tele. Kösz, hogy normálisan válaszoltatok :)
  • Sequoyah #3
    Az a J-31, ami az F-35 gyenge masolatakent keszul.

    Ennel is vannak ugyan az US lopakodokra emlekezteto vonasok, de a gep tobbi, effektive 99.9 szazalaka ettol meg gyokeresen eltero is lehet.
    Sot, ranezesre, kep alapjan azt se tudjuk megmondani, hogy egyaltalan lopakodo-e. Siman lehet, hogy a 70-es evek szinvonalat kepviseli a gep minden teren, es ezzel szemben kizarolag a kinaiak becsuletszava all:)

    Persze ez egy extrem veglet, a lenyeg, hogy semmit sem tudunk a geprol, sem azt hogy jo-e, se azt hogy rossz-e. A formaja semmit sem jelent.
  • molnibalage83 #2
    A legkisebb mértékbn sem hasonlít rá, azt leszámítva, hogy ez is repülő és vannak szárnyai és vezérsíkjai, meg hajtóműve.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.06. 14:25:07
  • Bazsio #1
    Hmmmmm....nagyon hasonlít a yenki F-35-re.