Gyurkity Péter

Elkészült az automatizált hadihajó

Az amerikai haditengerészet a tengeralattjárók ellen használná új robothajóját.

A DARPA hosszú évek munkájának gyümölcsét aratta le még április közepén, amikor sort kerítettek az újonnan elkészült, az eddigi legnagyobb robothajó hivatalos keresztelőjére. A Sea Hunter az Anti-Submarine Warfare (ASW) Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) kategória első prototípusaként kezdi meg munkáját, nevének megfelelően elsősorban a tengeralattjárók ellen.

Május 2-án, San Diego kikötőjében mutatták be a sajtónak az új hajót, mielőtt az megkezdte volna útját az egyik közeli haditengerészeti bázisra. A cél egy olyan egység kifejlesztése volt, amely legénység nélkül, akár több ezer kilométeres távot megtéve, automatizált módon kutat a potenciálisan ellenséges tengeralattjárók után, bár az elkövetkező két évben itt további teszteket folytatnak majd, a figyelem pedig arra irányul, hogy a hajó a forgalmas útvonalakon mennyiben tud biztonságosan közlekedni és elkerülni az ütközéseket. A tesztek alatt legénység is jelen lesz a fedélzeten, ám a megfelelő eredményeket követően az emberi személyzetet teljes mértékben kiiktatnák.


Scott Littlefield programigazgató kiemelte, hogy nem távvezérlésről van szó, a hajó a jövőben teljesen önálló módon tevékenykedik majd, a központból mindössze az egyes küldetéseket határozzák meg, a hajó pedig ezen a szinten veszi majd át az utasításokat, amelyek természetesen a kitűzött célokat és a megvizsgálandó helyszíneket is tartalmazzák. A Sea Hunter elsősorban a dízel-elektromos meghajtásra támaszkodó tengeralattjárók felderítését könnyítené meg, de itt szóba jön az aknák felfedezése is - fegyverek alkalmazására egyelőre nincsenek tervek.

A haditengerészet egy másik egysége, a USS Carl Vinson (CVN 70) repülőgép-hordozó is érdekes fejlesztéssel egészült ki a napokban, ők ugyanis megkapták az első, már kifejezetten drónok irányítására szánt parancsnoki központot. Ez az első fázisban a légi utántöltést segítő drónokat vezérelné, a jövőben azonban felbukkanhatnak itt a felderítő és a harci egységek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #32
    "de SENKI sem tudott a cáfolatokon kívül ÉRDEMLEGES alternatívát felvázolni !"

    Pontosan. Erre a legnagyobb elmék és szakemberek, sem tudnak alternatívát felvázolni. Másrészt ez egy fórum, átlagemberekkel, és nem gazdasági politológiai konferencia, illetve igen kevés Marx, Engels és Lenin írogat ide... Amit meg te vázoltál, az kidolgozatlan gondolatok a kommunizmusról. Közönyük, értjük, hogy képzeld el a világot, nem tetszik. Ne ragozd.

    "A robotizáció,az MI tökéletesítése NEM a probléma megoldása,hanem az egyik oka ! "

    Szerinted.
  • esztyopa #31
    Hú,de bedurrant itt Mindenki !
    Addig rendben is lenne,hogy Mindenki megpróbálja megcáfolni a véleményemet,és megpróbál rávilágítani az elképzelésem hibáira,de SENKI sem tudott a cáfolatokon kívül ÉRDEMLEGES alternatívát felvázolni !
    Bennem ez azt az érzést kelti,hogy talán még sem ostobaságokat írtam,mivel a problémának - jelenleg-NINCS megoldása.
    Engem a hsz-ek kétféle álláspontja sem győzött meg.
    Az egyik nemlétezőnek tekinti a problémát,a másik az általam járhatónak vélt utat cáfolja,a kivitelezhetetlensége miatt .Igen ! EZ a probléma ! Hogy a *járhatónak látszó utakra*a társadalom,az emberiség nincs felkészülve,és nem is próbálja megoldani.
    A robotizáció,az MI tökéletesítése NEM a probléma megoldása,hanem az egyik oka !
  • Tetsuo #30
    Igazad van, ne is próbálj értelmezni... ez ám a vitakultúra!
  • Irasidus #29
    Szóval a szavakat és fogalmakat önkényesen értelmezed, és úgy gondolod ettől már igazad van. Óvodában lehet...
  • Tetsuo #28
    Általában különbség, ez esetben nem. Ha megértenéd, egyetértenél; ugyanis a "hit" az tudás.
  • Irasidus #27
    Nem volt ilyen korszak, és valaminek az egybeesése mint a nevében is benne van, nem következménye. És de, nagyon is értem, csak nem értek veled egyet. Ez egy különbség.
  • Tetsuo #26
    Nem csak a társadalom volt ideális hanem az egész világ, minden élőlény számára - egy történelem előtti időben.
    A származás pedig egybeeshet a tehetséggel, tudással stb. egy ideális világban, nem gondolod? :-)
    Egy ateista materialista ezt nem értheti - természetesen.
  • Irasidus #25
    Utópiát szeretne, te meg azt hiszed régen volt utópia... és össze-vissza beszélsz. A meritokrácia egy olyan társadalmi forma, amelyben az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval „érdemeitől” függ. Egy monarchiában mint a nevében is benne van, a pozíció származástól függ. Ha komolyan úgy gondolod, hogy régen ideális rend volt, akkor nyiss ki egy történelem könyvet, és frissítsd fel a tudásod.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.29. 21:45:45
  • Tetsuo #24
    Igazságosabb rendszert szeretne, amiben vagyonok nem halmozódhatnak így fel.
    A kommunizmus egy álideális társadalmi rend (életidegen utópia), ami - elsőre talán - gyönyörűen hangzik, de soha nem megvalósítható.
    Egy monarchia is meritokratikusabb lehet, mint a jelenlegi társadalmi rendszerünk, illetve nem is feltétlenül a meritokrácia a lényeg, hanem egy ideális rend általi működés (szakrális rend és igazságosság) - aminek a modern időkig próbáltak megfelelni országok, birodalmak és népek, egyre kevesebb sikerrel.
    Szellemiséget tekintve ma vagyunk a mélyponton, vagyis minden nap egyre lejjebb kerülünk társadalmunk összességét illetően, ahogy az egyének is ezt teszik nagyon nagy többségben.
    Társadalmi fejlődés vagy úgynevezett haladás nincs. Technikai van, ami látszólagos vagy pillanatnyi siker, főként az erőforrások hatékonyabb felélése révén.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.11.29. 21:31:02
  • Irasidus #23
    "Tehát a technikai fejlődés/robotizáció-pl-/egyre több,és több terméket állít elő.egyre gyorsabban,és olcsóbban,és egyre több az emiatt munkanélkülivé váló ember.. Ha nincs munkabér,nincs vásárlóerő !"

    Ki ad több pénzt? A vállalkozó? Miből? Megemeli a fizetést? Ok, és ő meg tönkremegy, neked meg nem lesz munkád. Ja, várjál csak, nem is, mert te erőszakkal elvennéd a gazdagoktól ( = a munkáltatótól) a pénzt és szétosztanád. Szuper, és akkor ki fog neked munkát adni? Az állam? Volt már ilyen, kommunizmusnak hívták, de az nem éppen járható út. És akkor ha valaki megint jobban csinálja nálad, és meggazdagszik, akkor megint erőszakkal elveszed? Szép dísztópia... és élhetetlen.

    "*jólelkű*vagy racionálisan gondolkodó pénzmágnások ELOSZTANI a rászorulók között,mert jelenleg egyetlen *vezérlő*elv - a PROFIT növelése."

    Ha elosztod a pénzt, azzal nem segítsz egy rászorulón sem. Mert elkölti, hamarabb mint gondolnád, és megint rászoruló lesz. Egy kiváló példa, hogy a milliárdos lottónyertesek pár év alatt elherdálják azt az elsőre soknak tűnő pénzt, és ugyanott tartanak ahol a nyeremény előtt voltak. Nem pénzt kell adni az embereknek, hanem képzést. Ismered azt a mondást, hogy ne halat adj, hanem halászni tanítsd meg? Az egyenlősdi sem jó dolog, vagyis, hogy majd mindenki egyformán részesül a megtermelt profitból, függetlenül attól mit csinál, mert mindig lesznek akik nem dolgoznak, főleg ha nincs motiváció, hiszen úgy is jár neki. Ez nem előre visz, hanem tönkre...

    "megoldására fordítják.hanem a céltalan,és értelmetlen felhalmozása az egyetlen cél.Tehát a TECHNIKAI feltételeit megteremtette az emberiség a további fejlődésének,de társadalmilag semmi fejlődést sem tud felmutatni.Mint látható,a kapitalizmus IS -eszerint - ZSÁKUTCA ! Ennek tulajdonítható a jelenlegi,egyre kaotikusabb társadalmi/politikai állapot."

    Mert régen aranykor volt? Nem lehet, hogy soha nem volt olyan utópia mint amiről álmodozol? Esetleg nem is lesz, mert megvalósíthatatlan? Nem lehet, hogy bár nem tökéletes a rendszer, és vannak hibái, de nagyságderekkel jobb, mint ami eddig volt a történelem során? Gondolj bele, 20 évvel ezelőtt ezt le se írathattad volna következmény nélkül...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.29. 19:55:21