Ötvös Tibor

Egy trillió faj él a Földön

Minden idők legátfogóbb kutatása szerint a Földön egy trillió faj él és az emberiség csak a 0,001 százalékát fedezte fel eddig.

Minden idők legátfogóbb kutatását tette közzé egy amerikai kutatócsapat, akik hosszú éve kutatómunkája után megállapították, hogy az emberiség nagyon kevés fajt tudott azonosítani eddig. Az eredmény szerint 1 trillió faj él a Földön és mi ennek mindössze 0,001 százalékát ismerjük. Ezt az eredményt a kutatók 35 ezer olyan elemzésből tették össze, melyek mikroszkopikus és nem mikroszkopikus lényekről készültek (ez egyébként 5,6 millió fajt jelent).

"A biológia legnagyobb kihívása megállapítani, hogy pontosan mennyi faj élhet a Földön" - árulta el Jay T. Lennon, az Indiana Egyetem professzora és a kutatócsapat tagja. "A mi kutatásunk kombinálta a legnagyobb adatbázisokat az ökológiai modellekkel és ehhez még hozzájöttek olyan elméletek, melyek a biológiai diverzitásról szólnak. Így kaptuk meg a végén ezt a pontos és az eddigiektől eltérő számot arról, hogy hány mikroszkopikus faj él a Földön. A korábbi kutatások ugyanis olyan mintákból dolgoztak, melyek drámaian alulbecsülték ezen fajok különbözőségét."

Ennek oka egyébként, hogy korábban nem álltak még rendelkezésre olyan fejlett és pontos eszközök, mint manapság. Éppen ezért még a kutatók is meglepődtek, mikor egyetlen marék földben több milliónyi organizmust találtak és ezért arra a megállapításra jutottak, hogy több mikroszkopikus lény él a Földön, mint ahány csillag van a galaxisban. A számok világában ez 1 trillió lényt jelent, melyből mindössze csak 0,001 százalékot azonosított eddig az emberiség, tehát 99,999 százalék még várja, hogy rátaláljanak.

"Az ilyen felfedezések után kezdünk teljesen másként nézni az élet fájára, hiszen feltehetően kénytelenek leszünk újraírni a biológia könyveket és mindent bevetni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fajt ismerjük meg."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 56-os #18
    A cikk címe és annak utolsó előtti bekezdésében leírtak egymásnak ellentmondanak.
    A szerzőnek illene tudnia, hogy a fajták száma nem azonos az egyedek - a cikkben: "lények" - számával.
    Ekkora hibát csak egy a témában teljesen járatlan cikkíró követhet el, ám ha valaki nem mozog otthonosan egy témakörben, szakágban, akkor az adott területen ne vállalja fel az ismeretterjesztő szerepét!
  • ostoros #17
    Az asztrológusok nem hogy nem ugrottak ki, hanem egyből azt mondták, hogy ők már évszázadok óta azt mondják, hogy a Plútó nem bolygó.
    Ilyenek a szélhámosok.
  • NEXUS6 #16
    Ez ugyan olyan fontos és a köznép érdeklődését is felkeltő tudományos kérdés, mint a bolygó deffiníciója. Amikor ezt szűkítették annak eredménye az lett, hogy törölték a Plútót a listáról. Aminek hatására lehet, hogy több asztrológus ugrott ki az ablakon, mint ahány alkusz a 29-30-as pénzügyi válság idején, hiszen rengeteg horoszkóp vált egy pillanat alatt értéktelenné, és ők hiteltelenné, omlott össze az egzisztenciájuk.

    Szóval én óvatosan bánnék a csilliómilliárdokkal való dobálózással, mert komoly következményei lehetnek, amikor majd a fajok inflációjának egy szigorúbb deffinicióval vetnek véget. Én szóltam!

    :D
  • NEXUS6 #15
    Pont, mint a kínai piacon! Lehet, hogy a lányod valójában kínai? Ami nem meglepő, mert azt olvastam, hogy brittudósok megállapították, hogy a Földön minden 6. ember kínai, így szerintem az ismerőseim között is akad. Lehet, hogy én is kínai vagyok!?

    XD
  • wraithLord #14
    És a fajszám még csak nem is az élővilág változatosságát tükrözi, hanem hogy a tudomány jelenleg milyen részletességgel tudja rendszertani kategóriákba sorolni az élővilágot... vagyis az élővilág egy pillanatfelvételének nagyon kicsi részletét. :D
  • halgatyó #13
    A fajok sokaságán már én is eltöprengtem, amikor a mikrobák fajtáiról olvasgattam (betegségek, orvosi könyvek témában)
    Ugyanis a mikrobák NEM IVAROSAN szaporodnak, és ez gyökeresen más fajtaszámot okoz, mint az ivarosan szaporodó soksejtes állatok.
    Gondoljuk csak meg: az általunk ismert látható méretű ÁLLATOK a szaporodás során a fajtán belül kell hogy maradjanak. Ha egy mutáció kialakul, akkor az vagy képtelenné teszi az állatot a másik nemű egyeddel való szaporodásra, vagy pár generáció alatt eltűnik a mutáció.
    De egy osztódással szaporodó bacilus korlátozás nélkül tud új fajt létrehozni, nem kell igazodnia egy már meglévő fajhoz. Egyetlen kritrium az életképesség, semmi más.
    Ezért logikus, hogy az osztódással szaporodó lények gyakorlatilag ne képezzenek fajokat, max. egy-egy nagyon életképes mikroba utódai (leszármazottai) tűnnek számunkra faj-nak.
    Azért írtam le, mert ezt így sehol sem olvastam, pedig logikus. De nem vagyok biológus, ha rosszul gondolom, javítsa ki valaki.
  • jkedzs #12
    csak?
  • Fefy #11
    A legnagyobb baj ezzel, hogy a Tudomány rovatban található cikkről/hírről beszélünk. Annyit legalább illene tudni, amennyi krk is leírt a hozzászólásában. Az eredeti cikk pedig egyáltalán nem következetes, vagy 1 ezred százalékról beszélünk, ebben az esetben 560 milliárd, vagy pedig kb fél ezred százalékról. Ettől függetlenül ez szimplán brit tudósok kategória. A hasamra ütve én is tudok nagy számokat mondani. Az egyedüli hírértéke az egésznek így annyi maradt, hogy eddig 5,6 millió fajról tudunk és még csak halvány lila segédfogalmunk sincs arról, hogy mennyiről nem tudhatunk.
  • Archenemy #10
    Pedig kb. százszoros. Bocs, ezt bebuktad. Ennyi, megcáfoltalak.
  • AgentKis #9
    Én kb. a tízszeresére becsülöm! Várom a cáfolatokat! XD