Gyurkity Péter

Emberméretű tengeri skorpiót találtak 

A kihalt faj példányai egykor az első valódi nagyragadozók lehettek.

A BMC Evolutionary Biology nevű, a saját anyagaikat közlő kutatók számára szabad hozzáférést biztosító online lapban jelent meg egy érdekes tanulmány, amely egy új amerikai felfedezés alapján egészíti ki tudástárunkat. Az egykor élt méretes ragadozók egy további példányára bukkantak ugyanis, amely egy még idősebb kráterben maradt ránk.

Az Iowa államban felfedezett példány korát mintegy 467 millió évre teszik, ezzel igencsak korainak számít, hiszen az eurypteridák (tengeri skorpiók) a halakat megelőzve, a kambrium időszakban, nagyjából 510 millió évvel ezelőtt bukkantak fel, majd pedig mintegy 260 millió évvel később, a perm végi kihalásban tűntek el. Fajaik mérete nagyon is változatos volt, hiszen ez a néhány centimétertől egészen 2 méterig terjedt - a most megtalált Pentecopterus is ez utóbbiak közé tartozott, vagyis valószínűleg nem lett volna kellemes élmény egyazon időben ugyanazon vízben tartózkodni vele - még akkor sem, ha valójában nem skorpiókról van szó, hiszen korábban például a rákszabásúak közé sorolták őket.

A most megtalált lelet igazi érdekessége, hogy egy még régebbi, 470 millió évvel ezelőtt keletkezett kráterből került elő, amelyet néhány évvel ezelőtt fedeztek fel. Ez a terület akkor még sekély tengernek számított, a becsapódást követően pedig később finom üledék lepte be, így maradhattak meg a különböző fosszíliák, mint például a most megtalált példány, aminek előkerítéséhez az Iowa folyó egy részét is el kellett keríteni, vagyis nem éppen könnyű munkáról volt szó.

A tanulmány fő szerzője elmondta, hogy ezek az állatok az első igazi nagyragadozók lehettek, bár esetükben a farok pusztán navigációs segédeszköz volt, elsődleges fegyverüknek az ollóban végződő, fogásra is alkalmas mellső lábak számítottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Azzal, hogy károsítjuk a természetet, gyakorlatilag a mi élőhelyünket, környezetünket károsítjuk, nem a Földet. A Föld az köszöni, jól van, és jól lesz, amíg a Nap meg nem süti 7 milliárd év múlva.

    A fejlettség és a magas intelligencia nem szinoníma. Hogy mi fejlett, az attól függ, mire van szükség, mihez kell alkalmazkodni, milyen ökológiai szerepet lehet elfoglalni (és persze mindezt a lehető legkevesebb ráfordítással elérni). Ezért nem lesz (vagy inkább lehet) minden faj a cetfélékhez (és szárazföldi rokonaikhoz), az emberszabásúakhoz, az emberhez hasonlóan intelligens.
  • Kelta #4
    szerintem a Föld hamarabb leráz minket, mint valami kellemetlen élősködőket..
  • Lollerka #3
    annyir ajol ment h +1K ev es kiirtjuk a foldet GG i guess...
  • Kelta #2
    több mint 200 millió évig jól elvoltak,(atyaég 200millió) semmi intelligencia fejlődés?? ennyi idő alatt sem?? nekünk meg ment ez pár tízezer év alatt :)
    evolució ,mi? :)
  • wraithLord #1
    De szép lehetett. Mikor lesz Megalodon vs. Giant Octopus vs. Giant Pentecopterus film? :D

    Furcsa lett volna, ha nem előzik meg a halakat.