Balázs Richárd

Az emberhez hasonlóan sétáltak a kenguruk ősei

A fejük a nyulakéra emlékeztet és közel 2 méter magasak voltak, sőt a kihalt óriáskenguru faj nem ugrált, hanem járt.

A "rövidarcú óriáskenguruk", a sthenurinok 12,5 millió éven át barangoltak Ausztráliában, mielőtt 30.000 évvel ezelőtt kihaltak. Senki sem tudja mi okozta a mai kenguruk rokonainak vesztét, talán a helyi éghajlat változása, szárazabbá válása. A mai kengurukkal ellentétben ezek az ősi óriások szinte ugyanúgy jártak, mint mi. "Minden bizonyítékunk arra utal, hogy ezek az állatok egyszerre egy lábra támaszkodtak, akárcsak az emberek" - mondta Christine Janis, az amerikai Brown Egyetem kutatója.

Janis munkatársaival több száz mérést végzett el a kengurucsalád 66 élő és 78 kihalt fajának példányain, beleértve 71 óriáskengurut, hogy kiszámítsák az állatok csontjainak, valamint izmainak méretét és funkcióját. Az eredmények arra utaltak, hogy a stheurinok csontszerkezete a súlyukat egyik lábukról a másikra áthelyező állatokéra, az emberére és a majmokéra hasonlít. A lábszárcsontnál megfigyelhető perem, hasonló az embereknél és a lovaknál is megtalálhatóhoz, megakadályozhatta a lábak oldalirányú elmozdulását a test súlya alatt.

Akárcsak a sétáló főemlősöké, medencecsontjuk hátul szélesedett ki. "Nagy faruk volt, ezáltal sokkal több hellyel rendelkeztek a nagy farizmokhoz, mint a mai kenguruk" - mondta Janis, hozzátéve, hogy ezek az izmok segítették a lábakat a járás közben.

A sthenurinoknak merevebb gerincük és rövidebb farkuk volt a modern kenguruknál, akik egyfajta ötödik lábként használják testük e részét. "Ez is arra utal, hogy napjaink kenguruinak ősei másként mozogtak" - mondta Max Donelan, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója. "Amennyiben az ötlábú közlekedés nem volt alkalmas ezeknek a hatalmas, kihalt kenguruknak, akkor valószínűleg valamilyen más megoldást alkalmaztak"

Janis szerint magasságukat és kétlábúságukat kihasználva a fákat és bokrokat böngészték élelem után, anélkül hogy ugrálásra pazarolták volna az energiájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #5
    erre inkább nem mondanék semmit, mert nagyon nem szeretek olyan dolgok vonatkozásában véleményt nyilvánítani, amikhez nem értek

    erre mindig pedánsan ügyelek :DD
  • Inquisitor #4
    Akkor a Tankgirl filmben nem is volt olyan vad ötlet az a ember csaj vs mutáns kenguru szex felvetés? :D
  • wraithLord #3
    Ja, és legközelebbi rokonaink a lovak.
  • SirBubu #2
    és így az is kiderült végre, hogy a kreacionistáknak mennyire nincs igazuk:

    az ember igenis hogy NEM a majomtól származik, hanem a kengurutól

    ez -- azt hiszem -- örvendetes hír mind a kreacionisták, mind az evolucionisták számára

    mármint hogy:
    Béke, bódoccság!
  • SirBubu #1
    ezek szerint meg is van a hiányzó láncszem az Australopithecus Neanderthalensis meg a Homo Erectus között

    végre, erre iszunk!
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.10.18. 11:56:02