Gyurkity Péter

Újra vadászhatók a ritka elefántok

Namíbia engedélyt adott a kihalás szélén álló sivatagi elefántok vadászatára, ami gyorsan nagy vihart kavart.

Június második felében az ország környezetvédelmi és turizmussal kapcsolatos kérdésekben illetékes minisztériuma kilenc különböző engedélyt adott ki, amelyek lehetővé teszik a ritka, egyes szakértők szerint a kihalás szélén álló elefántok legális vadászatát. Az első példányt már el is ejtették, miközben külföldi csoportok élesen tiltakoznak a pusztítás ellen.

A vita elsősorban az érintett, az ország területén élő elefántok besorolása és a becsült példányszámok közti eltérésekből adódik. Nyugati szakértők szerint a Namíbia és Mali régiójában élő, úgynevezett sivatagi elefántok ugyan nem képeznek külön fajt vagy alfajt, ezek azonban mégis jelentős módon különböznek a szavannai elefánttól (Loxodonta africana). Példaként említik a vékonyabb testet és a szélesebb talpakat, valamint az olyan egyedülálló szokásokat, mint amilyen a kutak ásása - az itt élő állatok ugyanis így próbálják megtisztítani a túlélést biztosító ivóvizüket.

Az illetékes minisztérium mintegy 600-ra teszi a régióban élő elefántok számát, így szerintük a most kiadott engedélyek nem jelentenek különösebb veszélyt a faj fennmaradására. A külföldi szakértők azonban (nyilván a fent említett különbségtételből fakadóan) alig 100-ra becsülik a még élő példányokat, és mivel az engedélyek a felnőtt hímek kilövését teszik lehetővé, kiemelik, hogy ezekből jó eséllyel is mindössze 18 található meg az országban, vagyis az illetékesek meggondolatlan lépése a teljes populáció megmaradását kérdőjelezi meg.

A minisztérium még június elején közölte, hogy a vádak nem megalapozottak, itt nincs szó sem politikai érdekekről, sem pedig haszonszerzésről - a faj kipusztításának kérdése fel sem merülhet, mert a sivatagi elefántok nem különböznek az egyéb régiókban élő társaiktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #17
    De igaza van....

    Seregnek bevonulni es megritkitani Oket is mert mar sokan vannak...
    Mennyi sotet nep van afrikaban... bar mashol is...
  • Vol Jin #16
    Szerintem meg már úgy született.
  • BladeW #15
    Kezdesz wmiki-vé válni.
  • fonak #14
    Nem hatékony a neutronbomba ilyesmire.
  • Zombee #13
    És az a szép, hogy ezektől még ki is telik. :)
  • nextman #12
    Ok valoszinuleg ugyanigy atomot dobnanak rad.
  • SanMaster #11
    Én atomot dobék az összes ilyen országra: Közel Kelet (Líbia, Szaud Arábia, Irak, Irán Afganisztán, stb.), Afrika középső része (Namíbia, Nigéria, stb.), Észak Korea. Előtte az állatokat ki kell menteni, aztán mehet az atom. Neutron bomba. Mindösszesen 244 nap és újra látogatható a terület. Ennyi!
  • hgaben90 #10
    Egzotikus állat- vadászokra hol lehet vadászati engedélyt szerezni?
  • wraithLord #9
    600 példány elefántból nagyon kevés. Főleg, ha ez nem egy populációt jelent. (ráadásul biztos kicsit feltupírozták a számokat a papírokon...) Ezt mindenki tudja, nyilván azokat is felvilágosították róla, akik feloldották a vadászati tilalmat.

    ...Szomorú... Ahogy az is, hogy erre van még kereslet.
  • Tinman #8
    7 milliárd ember él a Földön vs. 600 elefánt. Ok, a Föld teljes elefánt populációja picit nagyobb, de mennyivel is? ;-)

    A többit nem írom le, mert hátha...