Berta Sándor

Állatokra szerelt szenzorokkal jeleznék előre a katasztrófákat

A megfelelő eszközökkel a vulkánkitörésekre és a földrengésekre is figyelmeztetnék az embereket.

A Max Planck Ornitológiai Intézet munkatársai a halakat, a madarakat, a kecskéket és hamarosan akár a rovarokat is ellátnák miniatűr szenzorokkal, így kötve össze őket digitálisan és alakítva ki egy élő katasztrófa-előrejelző hálózatot. Martin Wikelski, az intézet igazgatója elmondta, hogy a korszerű biológiai adatgyűjtés végtelen lehetőségeket kínál, ezáltal ugyanis a mostaninál sokkal hamarabb felismerhető például a madárinfluenza és figyelmeztethetők az emberek az esetleges járvány kitörésére.

Már számos kacsában helyeztek el implantátumokat, amelyek ellenőrzik a testi funkcióikat, például a szívverésüket vagy a testhőmérsékletüket. Az intézet munkatársai korábban az Etna környékén lévő kecskéket és juhokat is ellátták különböző szenzorokkal. Wikelski közölte, hogy az állatok tavaly a tűzhányó mind a hét nagyobb kitörése előtt már órákkal elmenekültek a legközelebbi búvóhelyre. A jelenséget általában mindig a kitörés előtt 4-6 órával figyelték meg. Legközelebb az indonéziai Merapi vulkán végeznek majd hasonló teszteket.A jövőben a rovarok segítségével is gyűjtenének adatokat. Az egyetlen probléma, hogy napjainkban egy miniatűr szenzorcsomag 5 gramm súlyú, míg az optimális súly 1 gramm lenne. Ezt 2020-ra érnék el.

Ahhoz, hogy a hálózat működőképes legyen, szükség lesz egy saját műholdrendszerre. Ez lesz az International Cooperation for Animal Research Using Space (ICARUS), amelynek megalkotásában részt vesz a Német Repülési és Űrhajózási Központ, valamint a Roskosmos orosz űrhajózási hivatal. A tervek alapján 2016 augusztusában juttatnák fel az adó- és vevőegységet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az egység egyszerre akár 500 adóval is kapcsolatba kerülhetne, a helyzetüket pedig GPS segítségével méterre pontosan meghatározhatja. Az adók átkonfigurálhatók lesznek, így más méréseket is lehet majd végezni velük. Amennyiben a rendszer beválik, úgy további egységeket helyeznének el különböző műholdakon.


Már most is 30 ICARUS-projekt van tervben, a tengeri teknősöktől kezdve a medvéken, a tigriseken és a pumákon át a repülőkutyákig a szakemberek gyakorlatilag minden állatot megfigyelnének és bevonnának a katasztrófák előrejelzésébe. Az adatoknak köszönhetően ráadásul képet kaphatunk az állatok táplálkozási szokásairól, életéről és az őket, illetve az élőhelyüket fenyegető veszélyekről is. Mindez elősegítheti a kihalással fenyegetett fajok megóvását és erősítheti a környezetvédelmet.

A kínai Nankingban is földrengés-megfigyelő állomássá minősítettek több állattartó telepet. A farmok gazdáit arra kérték, kísérjék figyelemmel az állatok viselkedését, és naponta kétszer tegyenek jelentést. Ha pedig valami szokatlant észleltek egy azonnali üzenetküldő szolgáltatáson keresztül figyelmeztethetik a központot. A kéréshez mellékelt ismertetés szerint gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a halak kivetik magukat a medencéjükből, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

A China Daily című lapban bemutatott egyik helyen, ahol 200 sertést és kétezer csirkét tartanak, és egy 6,6 hektáros halastó is van, kamerákat helyeztek el a pontosabb megfigyelés céljából. Csiangszu tartomány székvárosa további hét telepet kíván a kísérletbe bevonni még az idén. Az érintett helyszíneken legalább három fajnak kell együtt élnie. A telepeknek távol kell lenniük a gyáraktól vagy a bányáktól. A beszámolóban emlékeztettek arra, hogy az állatoknak a közelgő földrengésre utaló megváltozott viselkedését már 2010-ben is jelentették állatkerti gondozók. Abban az évben, áprilisban, az északnyugat-kínai Jüsuban egy 7,1-es erősségű földrengés csaknem 3 ezer ember életét követelte.

Az 1970-es évek elején 58 féle vadon élő és háziállatnál tapasztaltak rendellenes jeleket, viselkedést a földrengéseket megelőzően. Köztük macskáknál, kutyáknál, pandáknál, halaknál, kígyóknál, patkányoknál, hangyáknál és méheknél. Kiderült, a föld alatt élők, illetve a kisebb méretűek érzékenyebben reagáltak. 1975-ben az északkelet-kínai Liaoning tartományi Jongkouban bekövetkezett pusztító erejű földmozgás előtt egyes hibernált állapotban lévő kígyók már hat hónappal elhagyták barlangjaikat, a ludak pedig megállás nélkül hangoskodtak, és nem akarták a fészküket elfoglalni. A nagyhírű tangsani földrengést megelőzően patkányok és bűzös borzok csapatai kerestek új helyet maguknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #6
  Vámpírként az élőlényekből szívják majd az enerigát, mint a mátrixban :D
 • Skylake #5
  Aztán energiaellátásuk hogyan lenne megoldva? A svábbogarak, csótányok, egerek nem ismerik a konnektort meg a telefontöltőt!
 • VolJin #4
  Ebben az a vicc, hogy amit az állatok érzékelnek, azt közvetlenül tudjuk mi is, íhy az állatok beiktatása felesleges. Földrengések, vulkánkitörések előtti hangokat érzékelik az állatok.
 • wraithLord #3
  Szerintem csak arról van szó, hogy ezt a legolcsóbb megoldani. Telepakolni mindenféle szenzorral az egész bolygó kb. összes szféráját drágább, mint állatokra szerelni szenzorokat, amelyek több millió éve élnek egy adott terület természetes szisztémájában, és tövéről-hegyére ismerik annak minden egyes apró megmozdulását (ami a túlélés szepontjából pl. nem volt egy utolsó szempont).
  Szerintem ugyanerre az ember is képes lenne, ha hasonló módon a természetes környezetben élne.

  A mai civilizált ember a legkevésbé sem figyel a természetes környezetre, de mondjuk nehéz is lenne, ha mesterséges környezetet alakít ki maga körül, és abban él, elszeparálva magát az eredeti környezettől.

  Ez kb. olyan, mint ha bezárod magad egy föld alatti lyukba, nem tudod, mikor van nappal és éjszaka, viszont ha a felszínen élő állatokra szenzorokat raksz, az aktivitásbeli változásaik alapján következtetni tudsz a napszakok váltakozására.
  (A különbség annyi, hogy elszaparálni magad egy föld alatti lyukba nem sok értelme van, és egyszerűbb kitenni egy fényérzékelőt a "lyukad" fölé, mint indirekt módon az állatokat tanulmányozni. Ebben az esetben az állatokat egyszerűbb tanulmányozni a fent említett kicsit összetettebb megoldás miatt.)
 • NEXUS6 #2
  Szal Berki Krisztián fejkamerát kap?
  XD
 • DaemoonHunter #1
  Hát igen...sajnosa tudomány még nem jár ott, hogy rájöjjön mit érzékelnek az állatok, s miért, hogyan. Egyszerűbb a végeredményt digitalizálni, és az egész miért hogyan el van felejtve :))