Gyurkity Péter

Elkészült a James Webb főtükre 

A NASA videón mutatja meg nekünk a folyamat utolsó állomását, 2018-as rajtot ígérve.

A napokban olvashattunk arról, hogy a NASA jövőre kevesebb pénzből lesz kénytelen gazdálkodni, ez pedig több projektet is hátrányosan érint. Az űrügynökség szerint sem a Mars-küldetések, sem pedig a James Webb űrteleszkóp menetrendje nincs veszélyben, és talán ennek alátámasztására mutatják most meg nekünk ez utóbbi főtükrének elkészültét.

A gyorsított videón az látható, ahogy a 18 szegmensből álló, 6,5 méter széles főtükör utolsó részei is a helyükre kerülnek. A közleményből kiderül, hogy nagyjából egy évtizede dolgoznak már az ehhez szükséges tudományos és technikai munkán, amivel kapcsolatban rögtön érdemes megjegyezni, hogy az eredeti tervek szerint a rajtra 2007-ben került volna sor, a sorozatos csúszások miatt azonban ez (a jelenlegi helyzet szerint) 11 évet késett. Maga a tükör a fellövést követően egy teniszpálya méretének megfelelő területet fed majd le, ezzel pedig még messzebb pillanthatunk majd a távolba és egyben a múltba.


A NASA egyébként webkamerát üzemeltet azok számára, akik élőben szeretnék követni a folyamatos munkát, ez a marylandi Goddard Space Flight Center komplexumából közvetíti a részleteket. A tükör után az egyéb optikai komponensek, valamint részletes tesztek következnek - ez utóbbira annak érdekében van szükség, hogy garantálják a fellövés problémamentességét, illetve hogy meggyőződjenek arról, hogy az érintett érzékeny műszerek biztosan gond nélkül átvészelik majd a rajtot.

A James Webb a tervek szerint két év múlva, egy európai Ariane-5 rakétán startol majd el, a projektben a NASA mellett ugyanis az ESA és a kanadai űrügynökség is részt vesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #12
  Az, hogy ökörségeket mond valaki, az nem trollkodás. Amit gforce9 csinált az viszont igen.
 • molnibalage83 #11
  Azzal, hogy ökörségeket mond. Te is sokszor jobban tennéd, ha inkább csödben maradnál.
 • ostoros #10
  Teneked fáj.
 • gforce9 #9
  Nem, csak nem értem, hogy neked miért fáj az, hogy valakinek véleménye van.
 • ostoros #8
  Na, mi van? Ledobta az agyad az ékszíjat?
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.01. 16:40:58
 • gforce9 #7
  És te? Te meg megmondóember vagy?
 • ostoros #6
  Miért trollkodna? Személyesen sért téged, vagy mi a fene?
  Te vagy a NASA igazgatója?
 • molnibalage83 #5
  Nem tudtam megállapítani, hogy duke poénkodik vagy trollkodik..
 • Sequoyah #4
  Ez nem egy iPhone gyar futoszalagja, hogy cask osszelapatolja par sormunkas, hanem egy komoly fejlesztes, raadasul pontosan 0 darab hiba megengedett.
  Eleve a munka maga inkabb gondolkozasigenyes, a gondolatokat pedig nem kozvetiti a webkamera. Plusz ha egyetlen kis hibat is vetenek, akkor 10 milliard $ megy a kukaba, szoval engedtessek meg nekik hogy ne kapkodjanak, hanem mindent tobbszorosen is ellenorizzenek.
 • ati271 #3
  EMBEERREEK...

  Ha mán cikket fordítunk googli translatorral, és egy kicsit magyarosítjuk.. Attól még be lehet tartani pár szabály.. Pl elemi matemetikai szabályokat.

  Nem vagyok nyelvtannáci, de.. A főtükör közelítőleg kör alakú, úgyhogy helyesebb ha átmérőt írunk a cikkben. De ez a kisebb probléma.

  "Maga a tükör a fellövést követően egy teniszpálya méretének megfelelő területet fed majd le, ezzel pedig még messzebb pillanthatunk majd a távolba és egyben a múltba. "

  Szal ha 6.5m-es elméleti átmérővel rendelkezik, akkor a kör területe kb 33m2. (most nem térek ki a központi kitakarásból eredő veszteségre) Egy szabványos teniszpálya pedig kb 23*11 méteres azaz kb 250m2. Szal van kb egy nagyságrend különbség.. Ami azért jelentős.. Teszem azt, ha a cikk fordítója 300 ezer forintos fizu helyett kapna30-at, gondolom máris megértené mi az a nagyságrendi különség...