Gyurkity Péter

Újra munkába áll a Kepler űrtávcső

A NASA jóváhagyta a K2-küldetést, így az űrtávcső hosszabb szünet után ismét távoli bolygók után néz.

Az amerikai űrügynökség a napokban jelentette be, hogy jóváhagyták a K2 névre keresztelt küldetés útnak indulását, ezzel pedig a csaknem egy éven át tartó kényszerszünet után az űrtávcső ismét munkába állhat. Az exobolygók felfedezése folytatódik, az eszköz pályán tartását pedig - mivel a szükséges javításokat nem végzik el - egy új módszerrel érnék el.

A Kepler több éves előkészítő munkát követően 2009-ben állt eredetileg szolgálatba, négy év alatt pedig csaknem ezer exobolygót fedezett fel, nagyjából négyszer ennyi egyéb jelölttel együtt. Már az indulást követően felmerültek bizonyos problémák, a komolyabb gondok azonban 2012 májusában jelentkeztek, amikor a pontos pozíciótartásban kulcsszerepet játszó 4 reakciós kerékből egy leállt, ezt pedig egy évre rá egy újabb társa követte. A megmaradt két kerékkel már nem tudták pontosan irányban tartani az űrtávcsövet, ezzel a felfedezőmunka is leállt, ám még ez sem jelentette a projekt halálát, mivel bőven volt még feldolgozásra váró anyag, a NASA pedig körlevélben kérte a szakembereket, hogy dolgozzanak ki egy alternatív megoldást - a kerekek megjavítása a költséglefaragási intézkedések miatt fel sem merült.


A Kepler az égbolt egy kijelölt részének lankadatlan figyelésével végzi munkáját, az ott elhelyezkedő csillagokból érkező fény mennyiségét méri, ennek periodikus változása ugyanis exobolygók jelenlétére utal. A megbízható méréshez természetesen állandó pozíciótartásra van szükség, a Kepler nem mozdulhat el, ezért is olyan fontosak a kiesett reakciós kerekek. A most elinduló K2-küldetésben viszont a Napból érkező fotonokat használják fel a pálya tartásához, ezzel egy időben pedig igyekeznek elkerülni azt, hogy az űrtávcső a Nap felé nézzen. Üzemanyag van bőven, az anyagi források pedig további két évre elengedőek - ez évente egyébként 18 millió dollárt emészt fel.

A K2 során az égbolt egy-egy kijelölt részét 83 napon keresztül "bámulja" majd a Kepler, ezt követően módosítanák a pozíciót, hogy egy másik régiót vegyen szemügyre. A további eredményeket itt követhetjük majd figyelemmel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #2
    HA lassan is de azért csak fejlődik az emberiség... kár hogy túl sok felesleges ballaszt van ami hátráltatja, visszahúzza, pl elmebeteg arab világ, vagy pl Orbán Viktor félék... Ha ezek az embernek nem igazán nevezhető élőlények nem léteztek volna, kb 1000 évvel lennénk előrébb... :D
  • attes #1
    Azért tényleg nem lehet egyszerű bonyolult távcsöveket kirakni az űrbéli viszonyoknak, úgy hogy utána gyakorlatilag nem lehet bármikor hozzápiszkálni.