Gyurkity Péter

Negyedszázados a Hubble űrteleszkóp 

A jeles évfordulóra több rendezvénnyel és filmmel is készülnek, amelyre várják a nagyközönséget.

A NASA és az ESA egyaránt igyekszik felhívni a csillagászat iránt érdeklődők és általában a nagyközönség figyelmét a Hubble közelgő 25-ik születésnapjára, amely a hónap végén, egészen pontosan április 24-én érkezik el. Az űrteleszkóp bemutatása mellett annak fontosabb eredményeit is sorra veszik majd, miközben már gőzerővel dolgoznak az utód fellövésén.

Nem is olyan rég még arról írtunk, hogy a Hubble hamarosan elérkezhet pályafutásának végére, amelyre néhány éven belül sor kerülhet, ahogy a hihetetlenül fontos és hasznos eszköz egyre szűkebbre veszi bolygónk körüli pályáját. A szakemberek egy része abban bízik, hogy a Hubble és a James Webb egy rövid ideig közösen dolgozhat majd a megmaradt kérdések megválaszolásán, ám egyelőre előbbi 25-ik születésnapján van a hangsúly, amely már önmagában is jelzi a küldetés sikerét. A Hubble ugyanis még 1990 áprilisában rajtolt el, azóta pedig számos fontos területen végzett megfigyeléseket, igazolta vissza, avagy cáfolta a korábbi elméleteket.


Ezek között említhető az Univerzum gyorsuló tágulása, a tágulás sebességének 3 százalékos hibahatárral való megmérése, a sötét energia arányának nagyjából 70 százalékban történő meghatározása, a sötét anyag háromdimenziós térképének, valamint a csillagképződés folyamatának, annak történetének felvázolása, a legtöbb galaxis közepén található szupermasszív fekete lyukak felfedezése, a tömeg tekintetében megmutatkozó arányosság kimutatása, illetve exobolygók százainak megtalálása, hogy csak a fontosabb kérdéseket vegyük sorra. A küldetés hossza és eredményeinek terjedelmes listája mindenképpen kiemelkedő teljesítmény, van tehát mire büszkének lenni mind a NASA, mind pedig az ESA részéről, nem beszélve a szerződéses partnerekről és minden egyéb résztevőről.

A hivatalos oldalon és az ott található hivatkozásokon szemügyre vehetjük a tengerentúli és európai rendezvények, események listáját, itt bőven van miből válogatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!