Gyurkity Péter

Túl homályos a NASA Mars-terve 

Ettől tart az ügynökségnek tanácsokat adó panel, amely szerint az ISS is hátráltathatja a végrehajtást.

A NASA tervezett Mars-expedícióival kapcsolatban lapunk hasábjain is többször olvashattunk a fontosabb fejleményekről, dacára annak, hogy még az előzetes elképzelések sem nyerték el végleges formájukat. Az amerikai fél a 2030-as évekre tervezi a hosszú utazást, a biztonsági jellegű tanácsokat adó panel szerint azonban az alapvető elemek is hiányoznak.

Az Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) most közzétett éves jelentésében kitérnek arra, hogy mind a rakéta, mind pedig az űrhajó tekintetében komoly aggályok merülnek fel, hiszen itt néhány konkrét technológia megemlítésén vagyunk csak túl, a küldetés részleteinek körvonalazása és az architektúra kialakítása még várat magára. A NASA illetékesei szerint erre még nincs szükség, de ők valójában azt remélik, hogy az elkövetkező 20 évben olyan technológiai fejlődésre kerül majd sor, amely jelentős mértékben leegyszerűsíti a problémát.

Természetesen a politikai megfontolások is komoly szerepet játszanak a bizonytalanságban, itt ugyanis sok múlik azon, hogy a Kongresszus mekkora költségvetést tart finanszírozhatónak. Tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Űrállomás és a Mars-expedíció együttes költségei túl magasnak bizonyulnának, az ISS-t már 2024-ben elhagyhatnánk, hogy ezt követően a Marsra koncentráljunk - a NASA a maga részéről szeretné egészen 2028-ig használni az űrállomást, ez viszont a támogatásoktól függ.

Felmerül az is, hogy először a Holdon kellene bázist építenünk, majd az ott szerzett tapasztalatokra építve célozhatnánk meg a vörös bolygót - ez azonban nyilván komoly, akár több évtizedes csúszást idézne elő, ami nem mindenkinek elfogadható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #8
    Majd akkor mennek a Marsra ha anyagilag lesz értelme. Addig csak tervezgetnek még vagy 20 évig...
  • Jabu #7
    Homályos az értelme? Csak azoknak akik nem látják, hogy minden NASA project, az USA polgárok adójának lehúzásáról szól. Röviden és tömören: hazugság az egész. "Elmegyünk a Holdra, elmegyünk a Marsra. Lefényképezzük a távoli bolygókat. Nem szuper? Csak adjatok rá pénzt, még több pénzt, mi megcsináljuk. " Szép álmokat!
  • SupraMKIII #6
    Nem a mars terv ténye a homályos, hanem az értelme...
  • kvp #5
    A homalyos azt jelenti, hogy ennyi penzbol amit kaptak ezt igy nem lehet megcsinalni. Ezt jol latja a bizottsag, de nem az a megoldas, hogy a meglevo es szukseges rendszereket (pl. ISS) is leallitjak, hanem a penz mennyiseget kell novelni.

    ps: Az ISS kell, mivel melyuri urhajot bolygo koruli urallomas nelkul osszerakni sokkal dragabb es nehezebb mint ha van hol dolgozni. Persze ez a bizottsagnak valamiert nem esett le...
  • ostoros #4
    A NASA baja nem más, mint a politikusok. Ha lenne támogatás, öt éven belül el kezdene épülni az első város a Marson. Csak hogy a támogatás kérdéses, és a NASA tudja ezt. Éppen ezért nem mernek előállni határozott tervekkel, mert ha elkezdenek valamit, azt simán elkaszálhatják, ezért folyamatosan készek alább adni, és kompromisszumos tervekkel előállni. Mars misszióra ugyanis számos megoldás létezik.
    Egyszerűen nem merik magukat elkötelezni egy megoldás mellett, hanem az összest vizsgálják egyszerre.
  • Kryon #3
    Szerintem a Spacex hamarabb száll le a Marson mint a NASA. Előbbinél látszik valami tervféle és menetrend, amin szépen haladnak, utóbbinál meg csak a szokásos ötletelés megy...
  • Jabu #2
    A NASA körül mi nem homályos? Csak egy kérdés.
  • NEXUS6 #1
    Milyen baromság,hogy túl homalyos!
    Eccerűen csak nincs XD