Balázs Richárd

Irányításunk alá vonhatjuk a gravitációt?

Mágneses mezők alkalmazásával kényünk-kedvünk szerint alkothatunk és észlelhetünk gravitációs mezőket, kontrollálhatjuk, tanulmányozhatjuk, és saját szolgálatunkba állíthatjuk azokat. Mindez elég merészen hangzik, azonban André Füzfa, a belga Namur Egyetem professzora által publikált tanulmány pontosan ezt állítja. Ha elméletét sikerül átültetnie a gyakorlatba, azzal átalakíthatja a fizikát és felrázhatja Einstein általános relativitás elméletét.

Jelenleg a tudósok passzív módon tanulmányozzák a gravitációs mezőket. Megfigyeléseken keresztül próbálják megismerni a nagy tehetetlenségi tömegek, mint a csillagok, vagy bolygók által létrehozott gravitációs mezőket, anélkül, hogy esélyük lenne bármilyen hatást gyakorolniuk rájuk. A korlátok vezettek el odáig, hogy Füzfa megpróbálkozott egy forradalmi megoldással, jól kontrollált mágneses mezőkkel gravitációs mezőket alkotni, és megfigyelni hogyan hajlítják meg a tér-időt.

Publikációjában Füzfa matematikai bizonyítással alátámasztva vázolt fel egy eszközt, amivel észlelhető gravitációs mezők állíthatók elő. Ez az eszköz szupravezető elektromágneseken, vagyis olyan technikákon alapul, melyeket rutinszerűen alkalmaznak például a CERN-ben, vagy az ITER reaktorában.

Bár a kísérlet elvégzéséhez hatalmas erőforrások szükségesek, segítségével tesztelhetnék Einstein általános relativitás elméletét. Siker esetén a megoldás nagy előrelépést hozna a fizikában, képesek lennénk gravitációs mezők előállítására, észlelésére és végül kontrollálására. Az emberek ezt követően képesek lennének ugyanúgy létre hozni a gravitációs kölcsönhatásokat, mint a másik három alapvető kölcsönhatást (elektromágneses, gyenge és erős atomi erőket), melynek hatására a gravitáció egy új kísérleti és ipari korszakba léphet.

Mostanáig az ilyen tudományos előrelépésről csak a sci-fikben álmodoztak, hiszen számos új alkalmazás előtt nyithatná meg az utat, például a gravitációs hullámokkal zajló telekommunikáció terén. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy műholdas, vagy földi átjátszás nélkül beszélgethetnénk a világ túlsó felén élő ismerőseinkkel, munkatársainkkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #50
    Mennyivel kulturáltabb lett volna ha 45 -re válaszolsz, "konplexus" nélkül.

    Nem, nem azokra gondolok akik értik a relativitáselméletet, mert olyan ember nincs. Csak olyanok vannak akik értik a relem matematikáját, azok is kevesen.

    És olyan is van szép számmal akik azt képzelik, hogy értik.
  • cylontoaster #49
    Hagyd, nem érdemes foglalkozni vele, ha leállsz vele dumálni akkor megint teleszemeteli a fórumot az agymenéseivel. Az elmélet szót se érti.
  • johnfly #48
    Ez egy általános pszichiátriai kórkép. Nem nőtte ki a nárcisztikus Ödipusz konplexust, és felnőttként az anyja elhanyagoló magatartását felsőbbrendűségi érzettel kompenzálja......
  • johnfly #47
    Húúúú Hu huhuhuhuhu! Te mondod, hogy elmebetegek? Mármint azokra gondolsz, akik értik az általános relativitáselméletet (pl tudod egyáltalán mi a különbség az ált. rel, és a spec rel elmélet között?)???????????
  • gforce9 #46
    Sajnos nem viccel. Tényleg elmeháborodott :( Évek óta nyomatja a baromságait és ahelyett, hogy kicsit is elgondolkozna, hogy nem a többezer fizikus a hülye hanem ő, mantrázza folyamatosan a sületlenségeit.
  • Astrojan #45
    Nem.

    Az első feladat amit az elmebetegeknek át kellene gondolni, hogy a geometria az egy elvont dolog. Emberi absztrakció, a természetben ilyen nem létezik. A matematikát és ezen belül a geometriát az ember hozta létre és semmiképpen nem keletkezhetett az ősrobbanással.

    Semmilyen fogalom nem keletkezett az ősrobbanással és még az anyag sem keletkezett hanem átalakult. Átalakult egy előzőleg degradálódott, elemi részecske formájából, majd később ezek közreműködésével és felhasználásával kifejlődött az általunk "ismert" anyagi világ.

    De a tér meg az idő nem keletkezett mert ezeket a fogalmakat az ember definiálta, ha úgy tetszik találta ki a saját használatára

    Ebből következően a téridőt nem lehet görbíteni, felfújni, tágítani mert ilyen a természetben nem létezik. Csak a matematikában, ahol létjogosultsága van de semmi több. A gravitációt nem okozhatja, mert nincs olyan.

    Miért is viccelnék, szerinted?
  • johnfly #44
    Báháháháháháhá! Jó. Leesett. Jó vicc.........vagy nem viccelsz o.O?
  • tamolnar213 #43
    Te most magadhoz beszélsz? Az egyetlen elmebeteg itt te vagy.
  • gforce9 #42
    Ezt akartam kinyögni, de lehet sok volt a sör :)
  • Astrojan #41
    Na akkor mielőtt valaki elkezdené görbítgetni a nemlétező téridőt, leszállhatunk a Földre. Görbíteni csak létező dolgot lehet és ez a gravitációs sugárzás, ezt lehet görbíteni, például fókuszálni. A gravitációs sugárzás nagyon nagy nyomóerőt képvisel, ezt a nyomóerőt lehet kihasználni utazáshoz. A gravitációs sugárzás sebessége kb 1Mc, a fénysebesség milliószorosa, tehát rakétával utazni a Naprendszeren túl értelmetlen.

    Nincsenek gravitációs hullámok, gravitációs sugárzás van. Ez a sugárzás nyom minket a Földhöz.

    A nemlétező téridő természetesen nem okoz gravitációt, sem semmit.

    Elmebetegek kíméljenek.