Hunter

Elérték a Holdat a NASA gravitációs műholdjai

Sikerrel kezdte a NASA az új esztendőt, miután két új műholdat állítottak pályára a Hold körül. Mindkét űreszköz elliptikus pályát vett fel, miután a fékező manőverekkel befejezték több mint 100 napos utazásukat.

A mindenben megegyező Grail (Gravity Recovery and Internal Laboratory) műholdak a Hold gravitációs változásainak minden eddiginél részletesebb feltérképezésével fényt deríthetnek az égitest belső szerkezetének sajátosságaira, finomíthatnak a kialakulásáról szóló elméleteiken, és több új elméletet is letesztelhetnek, köztük azt az elképzelést is, mely szerint évmilliárdokkal ezelőtt két hold keringhetett bolygónk körül. "A Grail egy utazás a Hold középpontjába, ami rendkívül pontos gravitációs mérésekkel tárja fel a Hold belsejét" - nyilatkozott a küldetés vezető tudósa, Dr. Maria Zuber, az MIT kutatója. "Ezt az információt a korábbi műholdas észlelések tárházával kombinálva képesek leszünk rekonstruálni a Hold korai fejlődését"

A 300 kilogrammos Grail műholdpárost a floridai Cape Canaveralból lőtték fel szeptemberben, hogy elinduljanak hosszú spirális pályájukon a cél felé. A két űreszköz a hétvégén 25 órás különbséggel érte el a Holdat, a déli sark irányából közelítve meg. Mindkét Grail főhajtóművének begyújtásával lassította le magát az elliptikus pálya elfoglalásához, aminek megtétele jelenleg 11,5 órát vesz igénybe, ezt azonban folyamatosan csökkentik, hogy a tudományos munkálatok megkezdéséhez kör alakúvá tegyék. Ennek érdekében számos hajtómű begyújtásra kerül még sor, a műveletek márciusig tartanak, csak ezt követően kezdheti meg a Grail ikrek az apró gravitációs eltérések feltérképezését, ami a felszíntől számított 55 kilométeres magasságban fog zajlani.

A gravitációs eltérések a tömeg eloszlásának egyenetlenségeiből adódnak. A holdfelszínen erre egyértelmű példák a hatalmas hegyvonulatok, vagy a mély becsapódási kráterek, de még az égitest belseje is tartogat különbségeket, egyes területek ugyanis sűrűbbek, mint mások. A mérések kulcsa a két műhold egymáshoz viszonyított pontosan kalibrált távolsága. Ahogy az elől haladó műhold áthalad egy gravitációs egyenetlenség felett parányi gyorsulást vagy lassulást tapasztal. A követő műhold 100-200 kilométerrel lemaradva detektálja ezeket a hajszálnyi eltéréseket az egymáshoz viszonyított távolság változásaiból. A műholdak által észlelhető eltérések elképesztően kicsik, nagyjából egy emberi vörös vérsejt szélességének felelnek meg.

A gravitációs térkép és a korábbi topográfiai információk együtt megmutatják a a Hold belső szerkezetét és összetételét, az így szerzett ismeretek pedig fontos szerepet játszhatnak az égitest kialakulásáról és változásairól alkotott elméletekben. "Meggyőződésünk, hogy a Holdat egy Mars méretű objektum szakította ki a Földből, arról azonban nagyon keveset tudunk, hogyan ment ez végbe, és hogyan hűlt le a keletkezett égitest a heves eseményt követően" - mondta Dr. Zuber, hozzátéve, hogy a tudomány jelenleg arra sem tud választ adni, hogy a Hold Földhöz közel és távol eső félgömbje miért mutat gyökeresen eltérő képet. "Mivel már annyi küldetés tanulmányozta a Holdat, ezért úgy tűnik, a választ nem a felszínen, hanem a mélyben kell keresni"


Az egyik érdekes elmélet szerint a távoli oldal hegyvidékei egy másik hold alacsony sebességű becsapódásának az eredményei. Erről augusztusban számolt be egy kutatócsoport, bemutatva, hogyan adhatott egy ilyen becsapódás új anyagokat a tőlünk távolabb eső félteke kérgéhez. A feltevés fölött szinte bizonyos, hogy a Grail küldetés képes lesz pálcát törni.

A Grail térképezési fázisa június elején indul és 82 napot vesz igénybe, ezután a Hold a Föld árnyékába kerül. Ha a műholdaknak, illetve akkumulátoraiknak sikerül átvészelniük a sötétség óráit, akkor az év második felében egy újabb térképezési ciklusba kezdenek, ami az elképzelések szerint már csupán 25 kilométeres magasból zajlik, tovább javítva a gravitációs térkép felbontásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #73
    Az embereknek a fele nem tudja mi a különbség a millió és a milliárd között. Annyit tud mindkettőről, hogy az jó sok. Így nem tudja végiggondolni azt sem, amiről itt szó van költség szinten.
  • Doktor Kotász #72
    Az oda-vissza út 50 milliárd dollár mondjuk, és képesek visszahozni mondjuk egy tonna rakományt. Szerinted minek a kilója 50 millió dollár (10 milliárd forint, ami tízezer egymillió forintos köteg)?

    Szerintem a milliárd és a millió közötti különbséget sem érted, ezért van a zárójeles bővítés.

    Egyszeűen semmit nem éri meg onnan kibányászni.
  • Molnibalage #71
    Te szerencsétlen, a "resource" arra kell, hogy a tartós ottartózkodás megoldható legyen. Víz kereséséről van szó. Bányászatról nincs.

    Úgy vázold már fel, hogy mit bányásznál ott, mivel hoznád haza a gép, mivel menne, stb.


    Elképesztő, hogy ennyire idióták lepték el a világot, akik nem is takarkadtják hogy mennyire azok.
  • Molnibalage #70
    A holdprogram 24 millárd dollár volt 1961-es dollárban számolva. Bár tudományos műszereket is tette le, de ennyiből hoztak haza 400 kiló holdkőzetet.

    Akkor számold, hogy mit éri meg bányászni. Semmit. Ha a mai ár ezredéért utaznál oda, akkor sem.

    A kapósorrus beszólásod elátrulta hogy kurvára rossz helyen jársz. Javaslom a kurucinfót és egyéb szennybalfaszkonteósNWO oldalakat, azok valók neked.

  • Irasidus #69
    Az alapkutatás drága. És azonkívül, hogy a világ működését jobban megismerjük, más, anyagi haszni nincs. Tudtad, hogy Jupiter felé tart egy sokszorta drágább űrszonda (Juno) amit csak azért építettek, hogy a Jupiter mágneses mezejét feltérképezze? Ezt hívják alapkutatásnak, és úgy általában az űrkutatás egésze alapkutatás, a kezdetek óta... Szóval miről vitatkozunk, arról, hogy nulla ismerettel az űrkutatásról - idézlek "az el tudom képzelni" vagyis képzelegsz, és aminek szerinted nincs anyagi haszna az haszontalan? Az hogy neked a Holdunk gravitációs térképe nem mond semmit, az nem az jelenti, hogy a szelenolgósuk (holdkutatók) is csak ennyit mond. Ha rákerestél volna a Grail szondapárosra megtudhattad volna mi mindenre lehet választ kapni, többek közt a Hold keletkezését is alá lehet támasztani ezzel a módszerrel... tudom ez téged nem érdekel, mert nincs anyagi haszna, és nincsenek benne gonosz tudósok. A tudomány már csak ilyen számodra érdektelen dolgokra keresi a választ. Javaslom ne foglalkozz vele, inkább az árnyékkormány tevékenységét figyeld, de vigyázz nehogy észre vegyenek!

    Tulajdonképpen amit mondasz - vagyis képzelegsz?

  • Cefet #68
    Bocs gothmog, természetesen ati271-nek ment a válasz.
  • Cefet #67
    Barátom, Te egy igazi troll vagy, köszönjük építő jellegű hozzászólásodat! Tökéletesen olvastál a sorok között, kritikádat cáfolhatatlan érvekkel támasztottad alá, világnézetedet, belső értékeidet is részletesen kifejtetted. Még egyszer köszönjük!
  • ati271 #66
    Ja és a színes kamerához visszatérve: Apollo 12 küldetés részlete a Wikipediáról:

    "Bár az egész expedíció legnagyobb várakozásokkal övezett feladata az űrszonda meglátogatása volt, az első holdsétán az űrhajósok a tájára sem néztek. A feladat szerint először a színes tévéadáshoz kifejlesztett újfajta kamerát kellett felállítani. A művelet sajnos balul ütött ki, amely kihatással volt az egész későbbi expedícióra (sőt talán az egész Apollo-programra). Bean szerelés közben véletlenül a Nap felé fordította az érzékeny kamerát, melynek a fényérzékelője azonnal kiégett és használhatatlan lett. (Mivel így nem volt lehetséges tévéközvetítés, az amerikai közvélemény figyelme nagyon hamar elfordult a második holdexpedíciótól, hogy aztán igazából sohasem térjen vissza a Holdra látogató űrhajósokhoz)."
  • ati271 #65
    " Nem tudom pontosan, hogy milyen műszerek vannak a fedélzeten, mi mire való, és mik a korlátaik." Akkor meg hogy mondasz véleményt? A "kedvenc" művezetőm tudnám idézni: "Én nem értek hozzá, de szerintem ez így nem jó!" remélem érzitek...

    "Ezt még meg is érteném, bár szerintem a Föld összes lakója egyformán kellene részesüljön az így szerzett javakból. Persze a kapitalistáknak és a harácsolóknak nem erősségük az etika, és azt is mondhatják (majd), hogy mindenki számára adott a lehetőség: mennyé osz't bányásszá!"

    Figyi! Nem szóltak még, hogy a kommunizmus megbukott? Habár ahogy a jelenlegi viszonyokat nézem....
  • gothmog #64
    A nagyfelbontású kamerák vs világűr témakörhöz:
    Első rész
    Második rész
    Persze próbáld ezt lacikának elmagyarázni, amikor színes ccd-t vízionál egy űreszközön.