Balázs Richárd
Hogyan nyerjük meg a mosogatógép-tetrist?
Villák felfelé, kések lefelé néznek, és előzetesen öblítsük le az evőeszközt. Vagy az edények néznek lefelé és a kések felfelé? És egyáltalán mi az ördögért kell az öblítés? Nem erre való a mosogatógép? A téma nem tartozik kifejezetten a világegyetem nagy kérdései közé, de a mosogatógép számos konyhai felfordulás forrása lehet, és az ünnepek környékén nem is kell feltétlenül a hardcore tudományt kutatni.
Az emberiség mosogatógéppel rendelkező, vagy dolgozó egyedeinek egészen biztosan megvan a tuti módszere, legyen az hosszas kísérletezés eredménye, vagy puszta megszokás. Most azonban egy kutatás egyértelmű válaszokat ad arra, melyik bepakolási technikákkal vallhatunk biztos kudarcot.
A leggyakoribb hiba a tálak és a magas tárgyak elhelyezése, ez logikai úton megoldható (lásd a 2. és 3. pontot a lenti ábrán). Vannak azonban kevésbé egyértelmű dilemmák, amik jóval műszakibb megközelítést igényelnek. Raul Perez Mohedano és munkatársai a brit Birmingham Egyetemen a víz áramlását tanulmányozták a mosogatógépben, radioaktív nyomjelzőt injektálva a vízbe. A tudományosan előkészített mosogatógépet egy letapogató berendezésbe helyezték, majd pozitron emissziós részecske követéssel megfigyelték egy normál mosási ciklus során a víz irányát és áramlási sebességét. Mindez kissé túlzásnak hangzik, mégis több meglepő megállapítást tettek az alkalmazásával.
Bár a mosogatógépek tálcáinak többsége szögletes, a tányérok középen történő köralakú elrendezése maximalizálja a vízáramlást, ezáltal tisztább tányérokat eredményez (6). A víz sebessége a gép széleinél és alján a legalacsonyabb, így ide érdemes tenni a fehérjével, például tojással szennyezett edényeket (7). A lassabban haladó víz lehetővé teszi a fehérjék hidratálását és megduzzadását, így könnyebb lemosását.
A szénhidrátokkal szennyezett edényeinket érdemes a vízsugarak közvetlen közelében elhelyezni, ahol a víz mechanikus ereje lesöpri az ételmaradékokat (8). A kutatók mérései szerint a vízsugarak a felső tálca közepén a legerősebbek, közvetlenül a forgó kar alatt.
Persze mindez teljesen mindegy, ha túltöltjük a gépet, ebben az esetben a víz úgysem fog megfelelően cirkulálni. Jogos persze a kérdés: mi az, ami már soknak számít "edényterhelés" fronton? Ha nem pakoljuk egymásra konyhai eszközeinket az már félsiker, ez ugyanis meggátolja, hogy a víz az adott edény teljes felületét elérje, figyelmeztet Rainer Stamminger, a német Bonni Egyetem kutatója, aki csoportjával többek közt a mosogatógép használati szokásokat is tanulmányozza. Tehát nyugodtan használjunk ki minden szabad helyet a tálcákon, ennél több azonban nem javallott a német szakemberek szerint.
Az evőeszközöknél gyakorlatilag mindegy hogyan helyezzük el azokat a kosárban, a balesetek elkerülése érdekében érdemes a késeket hegyükkel lefelé bepakolni (1). Poharak és tálak nézzenek lefelé, hogy ne gyűlhessen össze bennük a piszkos víz (2). A kisebb tányérok legyenek belül, a nagyobbak kívül (4), hogy ne gátolják a víz optimális áramlását. Ne helyezzünk nagyobb tárgyat a mosogatógép tabletta tartó elé (5).
A legnagyobb vita mindig is azt a kérdést övezte, hogy a kézi, vagy a gépi mosogatás a jobb? Stammingerék eredményei szerint a gépi mosogatással egyértelműen kevesebb vizet használunk, emellett energiát és időt is megtakarítunk. Ehhez persze venni kell egy ilyen gépet, és annak tudatában, hogy a német kutatást a Bosch finanszírozta, az ember hajlamos némi fenntartással kezelni a megállapításokat. Emellett tény, hogy minden gép más-más hatékonysággal teljesít. A régebbi modellek például több vizet és energiát fogyasztanak. Ugyanakkor a csapból akár 11 liter vizet is kinyerhetünk egy perc alatt, egyes gépek pedig egy mosáshoz ennél egyértelműen kevesebbet használnak fel. A kalkulációba persze nem árt belevenni a gépek előállításához felhasznált vizet sem, és vannak, akik szerint egyes kézi mosási technikák hatékonyabbak, mint mások.
A mosogatógépek magas üzemi hőmérséklete jobb tisztítást eredményez, azonban ennek is akadnak árnyoldalai. 2014-ben svéd kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik kézi mosogatásos háztartásokban nőnek fel, kisebb az allergiák kialakulásának a kockázata, mint a mosogatógépesekben. A kutatók feltevése szerint a kevésbé hatékony mosogatás erősebb immunrendszerhez vezet. Ennyit a tisztaságról…
Végül szóljunk arról, hogy elő kell-e öblíteni az edényeket, vagy sem? "Ne mossuk el a tányérokat a mosogatógépbe helyezés előtt" - tanácsolta Stamminger. A mosogatószerek hozzátapadnak az ételmaradékokhoz, és ha nincs mivel reakcióba lépniük, akkor leülepednek az edényekre, így keletkeznek az opálos poharak. "Csak kaparjuk le az ételmaradékokat, pakoljuk be, a többit pedig bízzuk a gépre" - tette hozzá Alex Lucas, a Bosch brit szakembere. Most már csak azt kell eldönteni, ki pakoljon be a mosogatógépbe.
Az emberiség mosogatógéppel rendelkező, vagy dolgozó egyedeinek egészen biztosan megvan a tuti módszere, legyen az hosszas kísérletezés eredménye, vagy puszta megszokás. Most azonban egy kutatás egyértelmű válaszokat ad arra, melyik bepakolási technikákkal vallhatunk biztos kudarcot.
A leggyakoribb hiba a tálak és a magas tárgyak elhelyezése, ez logikai úton megoldható (lásd a 2. és 3. pontot a lenti ábrán). Vannak azonban kevésbé egyértelmű dilemmák, amik jóval műszakibb megközelítést igényelnek. Raul Perez Mohedano és munkatársai a brit Birmingham Egyetemen a víz áramlását tanulmányozták a mosogatógépben, radioaktív nyomjelzőt injektálva a vízbe. A tudományosan előkészített mosogatógépet egy letapogató berendezésbe helyezték, majd pozitron emissziós részecske követéssel megfigyelték egy normál mosási ciklus során a víz irányát és áramlási sebességét. Mindez kissé túlzásnak hangzik, mégis több meglepő megállapítást tettek az alkalmazásával.
Bár a mosogatógépek tálcáinak többsége szögletes, a tányérok középen történő köralakú elrendezése maximalizálja a vízáramlást, ezáltal tisztább tányérokat eredményez (6). A víz sebessége a gép széleinél és alján a legalacsonyabb, így ide érdemes tenni a fehérjével, például tojással szennyezett edényeket (7). A lassabban haladó víz lehetővé teszi a fehérjék hidratálását és megduzzadását, így könnyebb lemosását.
A szénhidrátokkal szennyezett edényeinket érdemes a vízsugarak közvetlen közelében elhelyezni, ahol a víz mechanikus ereje lesöpri az ételmaradékokat (8). A kutatók mérései szerint a vízsugarak a felső tálca közepén a legerősebbek, közvetlenül a forgó kar alatt.
Persze mindez teljesen mindegy, ha túltöltjük a gépet, ebben az esetben a víz úgysem fog megfelelően cirkulálni. Jogos persze a kérdés: mi az, ami már soknak számít "edényterhelés" fronton? Ha nem pakoljuk egymásra konyhai eszközeinket az már félsiker, ez ugyanis meggátolja, hogy a víz az adott edény teljes felületét elérje, figyelmeztet Rainer Stamminger, a német Bonni Egyetem kutatója, aki csoportjával többek közt a mosogatógép használati szokásokat is tanulmányozza. Tehát nyugodtan használjunk ki minden szabad helyet a tálcákon, ennél több azonban nem javallott a német szakemberek szerint.
Az evőeszközöknél gyakorlatilag mindegy hogyan helyezzük el azokat a kosárban, a balesetek elkerülése érdekében érdemes a késeket hegyükkel lefelé bepakolni (1). Poharak és tálak nézzenek lefelé, hogy ne gyűlhessen össze bennük a piszkos víz (2). A kisebb tányérok legyenek belül, a nagyobbak kívül (4), hogy ne gátolják a víz optimális áramlását. Ne helyezzünk nagyobb tárgyat a mosogatógép tabletta tartó elé (5).
A legnagyobb vita mindig is azt a kérdést övezte, hogy a kézi, vagy a gépi mosogatás a jobb? Stammingerék eredményei szerint a gépi mosogatással egyértelműen kevesebb vizet használunk, emellett energiát és időt is megtakarítunk. Ehhez persze venni kell egy ilyen gépet, és annak tudatában, hogy a német kutatást a Bosch finanszírozta, az ember hajlamos némi fenntartással kezelni a megállapításokat. Emellett tény, hogy minden gép más-más hatékonysággal teljesít. A régebbi modellek például több vizet és energiát fogyasztanak. Ugyanakkor a csapból akár 11 liter vizet is kinyerhetünk egy perc alatt, egyes gépek pedig egy mosáshoz ennél egyértelműen kevesebbet használnak fel. A kalkulációba persze nem árt belevenni a gépek előállításához felhasznált vizet sem, és vannak, akik szerint egyes kézi mosási technikák hatékonyabbak, mint mások.
A mosogatógépek magas üzemi hőmérséklete jobb tisztítást eredményez, azonban ennek is akadnak árnyoldalai. 2014-ben svéd kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik kézi mosogatásos háztartásokban nőnek fel, kisebb az allergiák kialakulásának a kockázata, mint a mosogatógépesekben. A kutatók feltevése szerint a kevésbé hatékony mosogatás erősebb immunrendszerhez vezet. Ennyit a tisztaságról…
Végül szóljunk arról, hogy elő kell-e öblíteni az edényeket, vagy sem? "Ne mossuk el a tányérokat a mosogatógépbe helyezés előtt" - tanácsolta Stamminger. A mosogatószerek hozzátapadnak az ételmaradékokhoz, és ha nincs mivel reakcióba lépniük, akkor leülepednek az edényekre, így keletkeznek az opálos poharak. "Csak kaparjuk le az ételmaradékokat, pakoljuk be, a többit pedig bízzuk a gépre" - tette hozzá Alex Lucas, a Bosch brit szakembere. Most már csak azt kell eldönteni, ki pakoljon be a mosogatógépbe.