MTI

Egy új ország lenne a megoldás a menekültek számára?

A kaliforniai Szilicium-völgy egy ingatlanmogulja szerint van megoldás a globális menekültválságra: új országot kell létrehozni a számukra. Az ingatlanmogul elképzelését a The Washington Postban megjelent cikk részletezi.

Világszerte 60 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, akik jelenleg menekültként szegény országokban nehéz körülmények között élnek. Nincs hová menniük, de sokan akár életük kockáztatásával is útra kelnének a jobb élet reményében. A válság borzasztóan komoly következményekkel jár. Erre kínál - a nézőponttól függően - pofonegyszerű vagy meglepően naiv választ Jason Buzi: a világnak össze kell fognia, és létre kell hoznia egy új országot a menekültek számára.

"Az elképzelés az, hogy adhatnánk nekik egy saját országot, ahol biztonságban lehetnének, és lehetőségük lenne arra, hogy úgy éljenek és dolgozzanak, mint bárki más" - mutatta be az ingatlanmágnás a Refugee Nation (menekült ország) elnevezésű tervét. Miközben mindez látszólag a tudományos fantasztikum világába tartozik, menekültügyi szakértők meglepően szimpatikusnak találják az elgondolást, még akkor is, ha nem feltétlenül hisznek abban, hogy egy új állam létrehozása felé kellene elindulni. Jason Buzi jól érzi: az a mód, ahogy a világ a menekültkérdést kezeli, nem tűnik működőképesnek, sokan vélik úgy, hogy merőben új megközelítésre lenne szükség - írta a lap.

A férfi, aki ingatlanok vásárlásával, eladásával és építésével foglalkozik, üzletei miatt korábban néhányszor kedvezőtlen színben tűnt fel a hírekben. A vállalkozó azonban saját bevallása szerint már 10-15 ezer dollárt ölt bele a menekültkérdés megoldását kínáló tervének megvalósításába: felállított egy csoportot és létrehozott egy honlapot a Refugee Nation-projekt támogatására, és úgy tervezi, hogy további összegeket is áldoz arra, hogy az ötlet lendületet kapjon. "Nem vagyok milliárdos. De vagyok abban a helyzetben, hogy saját forrásaimból költhessek a terv promóciójára és segíthessek az előrejutásában" - fogalmazott az üzletember.

Az a végső célja, hogy óriási földterületeket vásároljon vagy béreljen, ám ehhez szerinte legalábbis dollár tízmilliárdokra lenne szükség, ezért abban reménykedik, hogy a világ leggazdagabb emberei és a kormányok felkarolják a programját. A megvalósítás érdekében hírességeket is be akar vonni. "Senki sem kíváncsi arra, hogy én ki vagyok, de ha például Angelina Jolie áll a terv mögé, az sokakra hat és sokaknak el tudja mondani, miről van szó" - mondta az ingatlanmágnás.


Jason Buzi nagyon hisz az ötletében

A vállalkozó szerint egy lakatlan szigetekkel rendelkező ország például vevő lehet az ötletre. A Fülöp-szigeteken már ajánlottak is neki egy szigetet, ami a San Franciscó-i árakhoz képest nem is volt megfizethetetlen. De arra is gondolt, hogy kisnépességű országokkal - mint Dominika - is lehetne próbálkozni, amelyek fizetség fejében megengednék a menekültek betelepedését. A lebonyolítás részletei azonban még nem körvonalazódtak.

Kérdés, hogy mennyire lenne életképes egy ilyen sokféle menekültet befogadó ország. Buzi szerint a különböző kulturális háttérből érkező emberek toleránsak lesznek egymás iránt. A nagyszabású infrastrukturális projektek és a külföldi befektetők pedig munkát adhatnak az új ország lakosságának. A népjóléti és politikai kérdéseket ráérnek később kidolgozni. "Egyelőre az első randevúnál tartunk. Még nem azon töröm a fejem, hogy mi lesz a gyerek neve" - mondta Buzi. A Washington Post újságírója által megkérdezett menekültügyi szakértők zömmel lelkesen fogadták az ötletet, bár aggodalmaikat sem hallgatták el. Az ENSZ menekültügyi hivatalában korábban nem is hallottak az elképzelésről.

Az Oxfordi Egyetem menekültügyi tanulmányokkal foglalkozó központjának igazgatója, Alexander Betts professzor arra hívta fel a figyelmet: kérdés, hogy a menekültek le akarnak-e telepedni a számukra teremtett országban. Egy ország mesterséges létrehozása akár erőszakhoz is vezethet. Betts szerint nem valószínű, hogy az emberek örökre letelepednének egy ilyen országban, hacsak nem lenne "többé-kevésbé utópisztikus". A Mitchigan Egyetem szakembere szerint pedig emberi jogi kérdéseket is felvet az éca: akár az lehet a vége, hogy a menekültek egy óriási fogolytáborba lesznek bezárva.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Buzi felvetése a globális menekültválság kezelésének jelenlegi problémáira irányítja a figyelmet: Kenya, Libanon vagy Jordánia túlterheltté vált, a nyugati országok nem tesznek eleget a menekültek elhelyezéséért, a menekülttáborok gyakran el vannak vágva a társadalomtól és lehetőségektől, a nemzetközi menekültügyi szervezetek pedig pénzügyileg a jelenlegi rendszer lekötelezettjei, akkor is, ha az gyengélkedik, és a helyzet egyre rosszabbá válik. Buzi szerint a politikai akarat nincs meg arra, hogy a menekülteket különböző országokban befogadják és támogassák letelepedésüket. "Úgy vélem, a Refugee Nation megteremtése jelenleg sokkal könnyebben elérhetőnek látszik" - értékelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • st3v3 #81
 • Tetsuo #80
  De, hogy visszakanyarodjunk a témához: Ez a "külön ország, menekülteknek" akkora baromság, mint Herzl Izraele - csak ez utóbbit megvalósították.
 • Tetsuo #79
  Az ugyan az. "Véletlenül" úgy alakult, hogy életed során nem mondtad még, hogy turbózsidó, mélyzsidó, meg hogy zsidólkodik... ugye!
  Pedig, ha már nácizunk, akkor ők igazán azok.
 • ostoros #78
  Igen, csak ha kivonultak volna, akkor Pol Pot meg bevonult volna.
 • ostoros #77
  Vad magyar ha kérhetném.
 • VolJin #76
  Szóval a Khmer megdöntédében segítkeztek is, ami nem mond ellent annak, hogy a tartós vietnámi jelenlétet meg nem szorgalmazták.
 • VolJin #75
  Annyiban tévedsz, hogy az USA nem támogatta Pol Potot. Sőt, a vietnámi invázióhoz az USA segítságet is nyújtott a vietnámi kézben lévő amerikai fegyverek alkazrész utánpótlásával.
 • ostoros #74
  Ez mekkora demagóg szöveg volt.
  "Hogy a gyermekük beteljesíthesse álmait"
  Meg hogy "akik nagy dolgokra lettek volna hivatottak"
  Ilyesmi nem létezik. Nincs olyan, hogy el van döntve, hogy már pedig valaki nagy dolgokra hivatott. Nem. Afrikában pedig különösen nem. A körülmények számítanak.
  Afrikában sem az álmoknak, sem a nagy dolgok véghezvitelének, sem a szabadságnak, sem a demokráciának nincsenek meg a feltételei. Sem a filozofálásnak.

  A szemüvegesek irtásáról meg fogalmad sem lenne, ha néhányan a fórumokban nem hozzák példának Puzsér egyik műsora nyomán. De ha már felhoztad, akkor elmondanám, hogy a szovjetek ellenezték, és az ő támogatásukkal döntötték meg a rendszerét a vietnámiak, miközben Kína, és az USA! támogatta.

  Bizony, a nagy demokrácia rendszeresen követelte az ENSZ-ben, hogy Vietnam vonuljon ki, miközben Pol Pot aki népének harmadát kiirtotta, még vígan éldegélt a dzsungelben. Szóval ennyit erről.
 • VolJin #73
  A turbómagyar jobb helyette?
 • Cyberdog #72
  Te is elmondtad a véleménye, Ő is elmondta véleményét. Engem nem érdekel a magyarországi liberalizmus, még gyerekcipőben jár, s néha vicc kategóriába illik. Vannak ismerőseim és barátaim mindkét oldalról. Csak annyi van, hogy nem beszélünk politikáról. De ha beszélünk is akkor észérvekkel. Eddig tőled, nemigazán olvastam olyat.

  Te komolyan preferálod, több millió ember megölését, lemészárlását, gyermekeket, nőket, időseket?

  Voltál már háborús területen, dolgoztál már ott? Én igen. Szerinted azok az emberek nem akartak békében élni? Nem akarták gyermekeiket látni felnőni, beteljesítve azon vágyukat, hogy gyermekük felnőve, beteljesítse álmait? S nem azon a földön térjenek örök nyugalomra, ahol születtek?

  Szerinted, hány olyan ember halhatott meg ezekben a konfliktusokban, akik felnőve nagy dolgokra lettek volna hívatottak? Esetleg feltalálók, kutatók, akik megtalálják az emberiség legnagyobb problémáira a megoldást (betegségek, energiaválság, globális felmelegedés etc... etc... ), vagy művészek, akik hozzájárulhattak volna az emberiség kultúrájához, írásaikkal, festészetükkel, zenéjükkel, esetleg filozófusok.

  Te örülnél neki, ha azért végeznének ki, mert szemüveges vagy? Mert ilyen is megtörtént a Vörös Khmer uralma alatt (nézz utána), több száz vagy ezer szemüveges embert mészároltak le, mert szemüveges volt, mondván, hogy biztos értelmiségiek.

  A diktatúrák első áldozatai amúgy meg mindig az értelmiségi, tanult embereket tizedeli meg, mert ők gondolkodnak és kínos kérdéseket tesznek fel, amit egy tanulatlan nem tesz fel, mert Őt az orránál fogva lehet vezetni. Én sem örülök az illegális bevándorlóknak, erre mindenképpen meg kell találni a megoldást. De nem úgy, ahogy nácik, vagy a kommunisták tették régen. Akkor Te sem vagy jobb, mint az ISIS vagy egyéb más fundamentalista csoport.