Gyurkity Péter

Tengernyi szemét az óceánok mélyén

Egy európai program szerint az évszázadok alatt kidobott hulladék a legmélyebb vizekben is megtalálható.

Az Európai Unió által finanszírozott HERMIONE-program (Hotspot Ecosystem Research and Man's Impact on European Seas) most tette közzé az általuk 32 különböző helyről összegyűjtött eredményeket, anyagukban pedig arra mutatnak rá, hogy az emberiség által az évszázadok során felhalmozott, majd pedig kidobott szemét nemcsak a sekélyebb partmenti vizekben, de az óceánok mélyén is gyorsan megtalálható.

A számos különböző európai országból származó kutatók - főként geológusok, valamint a tengereket kutató szakemberek - az Atlanti-óceán, a Jeges-tenger, valamint a Földközi-tenger különböző pontjairól gyűjtötték össze a rendelkezésre álló adatokat, azt próbálva felmérni, hogy az egyes helyszínek mennyire szennyezettek, a szennyezés mely anyagok jelenlétéből adódik, illetve hogy az eltérő távolságok és mélységi szintek mennyiben befolyásolják a szemét sűrűségét. Kiderült, hogy a leginkább érintett területeken hektáronként több mint 20 különböző darab található, ezek olykor több száz éves múltra tekinthetnek vissza, míg a partmenti vizek esetében a tengerfenék többnyire tisztának mondható, itt hektáronként mindössze 2-3 kidobott cikket leltek fel.


A legtávolabbi szennyezett régiók több mint 2 ezer kilométerre vannak az európai partoktól, vagyis az Atlanti-óceán közepe is érintett az emberi tevékenység által, de a legmélyebb pontok, így például a 4500 méteres mélységben elhelyezkedő területek sem maradtak érintetlenül. Találtak itt halászati felszerelést és elhasznált hálókat, amelyek különösen veszélyesek az élővilágra, ám a szakemberek leginkább a műanyag felhalmozódásától tartanak, hiszen ez káros vegyszereket engedhet ki magából, amely megmérgezi a környéken élő fajokat. Nem egy esetben volt példa arra, hogy a 18. századi hajók által felhasznált kiégett szenet találtak a tengerfenéken, amely még mindig jól elkülöníthető az őt körülvevő környezettől.

Az amerikaiak által elindított Okeanos Explorer nemrég livestream formájában engedett betekintést a tengerek élővilágába, itt pedig a nézők az egyes halfajok és növények mellett az emberi szemét tárházát illetően is gyorsan kikupálódhattak, hiszen a közvetítés során gyakran láthattunk ilyen szemetet - az európai kutatás ezzel szemben kifejezetten a szemét felderítésére irányult, mivel a tengerfenék ebből a szempontból eddig elhanyagolt terület volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andrejfej #7
    De brutál :( A szilárd hulladék is durva, de a kémiai szennyezés meg nem is látszik. Az olaj meg megül a felszínen és elzárja az oxigént. De nem kell az óceánokig menni meg tankerekre mutogatni, elég csak a háztartási sütőolajat a lefolyóba önteni.. http://bit.ly/sutoolaj
  • Katalizátor #6
    Tehát újra bebizonyítottad, hogy sejtelmed sincs a tudomány-szó jelentéséről! Hajrá! Folytasd csak tovább, had röhögjünk!

    Ez kb olyan, mintha én kiállnék a térre és elüvölteném magam:
    -A TETVES KIB*SZOTT K*RVA ANYÁTOKAT, HOGY B*SZNÁTOK SZÉT!

    Ezek után te pedig jösz és legyalázod az irodalmat.
  • Molnibalage #5
    A 90% költő túlzás. A német tengók kb. 2300 kereskedelmi hajót süllyesztettek el összesen, mikor a jenkik és angolok ennek többszörösét építették meg, csak Libery Ship-ből készült 2700 és a háború előtti hajók is bőven hajóztak. Erre jönnek rá még a hadihajók, aminek darabszára és tonnatérre is igen kis százaléka süllyed el.

    Ebben a könyben van statisztika. A II. Vh alatt a teljes felhasznált kereskedelmi szövi hajótér kb. 20%-a veszett oda, az I.Vh-ban meg 40%.

    A tankerek nagy része elégve süllyedt el, kőolaj szennyezés csak a jenki partközelben '42 eleji irtásban kinyírt hajóknál volt.
  • Molnibalage #4
    A tudomány teszi lehetővé te balfasz, hogy a balfaszságoddal eláraszd a netet. Életem egyik legszebb napja lesz, amikor te megdöglesz...
  • mikike #3
    Köszönjük szent tudomány! Az atombomba után újra megmutattad, hogy mennyi hasznod van!
    Halleluja testvérek!
  • vakondh #2
    A második világháború hajóállománynak 90 %-a is beleveszett a vízbe, egy kettészakadt tanker sem lehet túl környezetbarát...
  • barret #1
    Azt hittem hogy a teherhajó számra bedobott veszélyes hulladékot mutatják,erre konzervdobozt látok...