Ötvös Tibor

Reklámok ellen együnk pattogatott kukoricát

A Kölni Egyetem kutatói komoly fejfájást okozhatnak a moziban reklámozóknak, ugyanis vizsgálatokkal kimutatták, hogy popcorn evése közben nem figyelünk a hirdetésekre.

A reklámok ma már részei az életünknek, a mindennapjainknak. Bármennyire is gyűlöljük őket, de a különböző marketing-hadjáratok megteszik a hatásukat. Egy boltban hamarabb emeljük le a polcról az ismert terméket, mint azt, amelyről ott hallunk először. Pedig nem biztos, hogy jobb, egyszerűen csak berögzült az agyunkba a neve. A héten azonban megjelent a Kölni Egyetem egy friss kutatása, mely alaposan elgondolkodtathatja a mozitulajdonosokat és az ott hirdető cégeket.

A tanulmány szerint azon mozinézők, akik már a helyük elfoglalása után elkezdik elfogyasztani popcornjukat egyszerűen immúnissá vállnak a reklámokra. Az ok ugyanis, amiért egy-egy termék agya beépül a tudatunkba a "belső beszéd" nevet kapta. Ennek lényege, hogy az ajkaink és a nyelvünk automatikusan megismétli a termék nevének kiejtését és az így rögzül az agyunkban. Minél többször halljuk meg a nevet, annál többször ismételgetjük és ebből adódóan jobban megjegyezzük azt.

Az egyetem kutatói ezt kísérlettel is alátámasztották. 96 embert hívtak be egy moziterembe, ahol a film előtt számos reklámfilmet is levetítettek a számukra. A csoportot két részre osztották, az egyik tagjai korlátlan mennyiségben fogyaszthattak pattogatott kukoricát, a többi résztvevő pedig egyetlen cukorkát kapott. A film végén meghallgatták az összes nézőt a reklámokról és míg a második csoport tagjai pozitívan nyilatkoztak róluk, addig a popcorn-evők nem is emlékeztek rá, miket vetítettek le.

Eme különbség a "belső beszéd" hiánya miatt jelent meg. A popcorn rágása ugyanis akadályozza ezt a folyamatot, így nem tudnak rögzülni a reklámok és a termékek nevei. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a tradicionális és a mozizók számára szinte már elengedhetetlen popcorn eltűnhet a büfékből. "Ez a tanulmány azt is jelentheti, hogy a cukorka vagy más édesség segíthet a reklámok megjegyzésében és ez megváltoztathatja a marketing-stratégiákat is" - állítja az egyik kutató, Sascha Topolinski. "A jövőben, ha egy új termék kerül bevezetésre, a reklámozók megpróbálkozhatnak erőltetni a cukrokat a filmek előtt a popcorn helyett. A legrosszabb esetben akár el is tűnhetnek teljesen a büfék kínálatából."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #13
    Persze az még hiányozna hogy fél óránként telenyomják a filmet reklámokkal...
  • Sajátvéleményem #12
    Olyan magasak a mozijegy árak, hogy ennyiért meg is vehetem a filmet.
    Olyan műsort meg elvből nem nézek amiben reklámok vannak.
  • Vol Jin #11
    A cím maga egy reklám, ami azt sugallja, hogy vegyünk pattogatott kukoricát. :-D
  • sanyicks #10
    Azért az elég pofátlan hogy moziban fizetsz a filmért, és még így is a pofádba tolják a reklámot. Ha ingyen lenne még érthető lenne, de így...
  • zola2000 #9
    Komolyan reklámok vannak a mozikban? Utoljára a Chihiru szellemországbant néztem moziban kb több mint 10 éve, akkor mintha nem lett volna reklám (vagy legalábbis nem zavaróan sok, arra talán emlékeznék).
  • Beton Fej #8
    Hát igen. Angliában telefonálni szoktak a film közben, valamint nem ritka a 40 perces reklámblokk a filmek előtt. Ezért járok én szombat délelőtt moziba.
  • Tetsuo #7
    Hozzászólásodból ítelve, te sem voltál még angolszász országban. ;)
  • Achatius #6
    Abszolút egyetértek Manowar-ral. Mi is ez miatt járunk egyre kevesebbet moziba, mert elviselhetetlen némelyik ember, hogy képes zabálni, csámcsogni. Na mindegy nem a kultúráról híres eme ország...
  • MANOWAR #5
    Nem erdekel a reklam a film elott kibirom, de azt mar nem annyira dijazom mikor film kozben ropogtatnak pl.: a tortilla evese jovval hangosabb mint a popcorn, zorognek a zacskokkal plane ha a csomagolas celofan, szurcsolnek, csamcsognak vagy pofaznak folyamatosan. Az is erdekes ha az ember eszi azt a kihagyhatatlan popcorn-t :) tulajdonkeppen hangosabb a ropogtatas hangja a fejemben mint maga a film. Tudom akkor nem kell jarni moziba - ez miatt jovval ritkaban is megyek. Azert megy az ember hogy a filmet elvezze.........
  • Amergin #4
    Akinek érdeke a reklám, az fizessen nekem 200 Ft-ot, amiért eltűröm, hogy a pofámba ürítse a mocskát! A mozi meg fizessen nekem azért az időért, amit elrabol az életemből azzal, hogy a reklámhiénák taknyát kell nézegetnem. 1 perc eltékozolt életidőm mondjuk 50 Ft és még gáláns is voltam.
    Így mindjárt máshogy hangzik az a 200 Ft, nemde? Szóval nehogy már a senkiháziknál legyen a hatalom és még én érezzem magam megtisztelve, miközben szájbahugyoznak!
    Jól nézünk már ki!