Gyurkity Péter

Nem ismerjük a palagáz kinyerésének mellékhatásait 

Az emberekre és a környezetre gyakorolt káros hatásokról továbbra sincs konszenzus.

Az elmúlt egy évtizedben az Egyesült Államokban az olaj és a földgáz termelésére szakosodott vállalatok – a meglévő óriások és az újonnan megjelent versenytársak – egy alapvetően új technológiát kezdtek alkalmazni, amely lehetővé tette számukra a korábban elérhetetlennek vélt nyersanyagtartalékok kinyerését. A horizontális fúrás és a kinyerés új módjának kombinálásával (amelyet a köznyelvben csak „fracking” néven emlegetnek) azonban olyan környezeti károkat is okoznak, amelyek kiterjedését nem ismerjük.

Erre hívja fel a figyelmet egy most közzétett tanulmány, amely kiemeli, hogy itt nemcsak a környezetet, de az emberek életét közvetlenül befolyásoló mellékhatások is szóba jönnek, amelyek egyes körzetekben jól látható változást eredményeztek. Az amerikai sajtóban heti-havi szinten megtalálhatók az újabb beszámolók, amelyekben a helyi, sokszor a saját földjüket bérbeadó lakosok és gazdák ismertetik panaszaikat, ezek pedig olykor a környezeti károk mellett konkrét betegségek formáját öltik magukra. Tanulmányokban sincs hiány, ilyen anyag már 2011-ben is született, ám problémát jelent, hogy a cégek sok esetet elhallgatnak, illetve maguk az államok sem dokumentálják azokat kellő módon.

Arról már korábban hallhattunk, hogy a horizontális fúrás akár kisebb földrengéseket is okozhat, ez azonban az USA esetében nem elsőrendű fontosságú, hiszen hatalmas, gyéren lakott területek állnak rendelkezésükre – ez inkább Európában lenne nagy akadály, már amennyiben itt is elterjedne az új technológia. A palagáz kinyeréséhez azonban (nagy nyomáson) vizet és bizonyos vegyszerek elegyét engedik le a 900 és 2800 méter közötti szintekre, amely több szempontból is problémás. Egyrészt a cégek nagy többsége nem árulja el, hogy pontosan milyen vegyszereket alkalmaznak (ez lehet metanol, hidroklorid sav, xilol, benzol, stb.) másrészt pedig bebizonyosodott, hogy az eredeti állításokkal szemben ezek átszivároghatnak a felszínhez közeli, az ivóvizet biztosító talajrétegekbe, vagyis közvetlen módon okozhatnak szennyeződést és betegségeket.

Szükség van tehát a környezeti hatások pontos felmérésére, amelyben az ágazat szereplői és az azokat felügyelni hivatott állami szervek is fontos szerepet tölthetnének be – előbbiek azonban a káros kiömlések egyharmadát elhallgatják, míg a technológia mellett kiálló, azt támogató 24 amerikai államból mindössze 5 teszi elérhetővé a nyilvánosság számára az ilyen és hasonló balesetek listáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #30
    http://www.ted.com/talks/david_mackay_a_reality_check_on_renewables#t-12626
  • Molnibalage #29
    Először fel kellene építeni. A jövő energiatermelési formája lehetne, csak mivel az emberi faj lusta disznó mindent csak akkor csinál meg, ha már nagyon kell. Ha nem lesz más olcsó termelési mód, akkor fog elterjedni. Szerintem én már nem fogom megélni, hogy ezeket húzzák fel sorban úgy, mint a röhejes szélfarmokat.
  • Lollerka #28
    es milyen problema lenne egy csomo torium reaktorral akkor?
  • teddybear #27
    Izé, emlékszel hogy régebben milyen orbitális faszságokat követtek el Kínában, a technikai haladás jelszavával?
    Népi Kohók, ami a végén nemhogy rengeteg vasat hozott volna, hanem egyenesen éhínséget. Vagy amikor kiirtották a verebeket, mint élősködőket, aztán megint éhínség lett a vége? Vagy ott volt a Kulturális Forradalom is, aminek a keretén belül az értelmiséget és a vezető technikai szakértőiket tették tönkre?

    Nem gondolod, hogy esetleg megint mellélőhetnek? Hogy most majd ők nekik is hasonló nehézségekkel kell majd szembenézniük, mint a német energiaiparnak?
  • teddybear #26
    Ami azt illeti, már unalomig ismételgettük a szél és naperőművek alapvető technológiai korlátaikból fakadó hátrányát. A gond az, hogy egyszerűen nem tudod ezeket érveket felfogni.
    Amúgy pont a politikusok erőltették rá az energiaszektorra ezeket az energia-előállítási módszereket, nem pedig azért használják, mert tényleg gazdaságosak, vagy akár valóban környezetkímélők.
  • Molnibalage #25
    Ja, esetleg azt is megnézted, hogy mekkora atomerőművi kapacitást terveznek? A 13GW neperőmű kapacitás kb. arra jó, hogy az iparukat életben tartsák, mert valahogy visszaesik a kereslet, ahogy a támogatási rendszerekhez hozzányúlt több ország...
  • Molnibalage #24
    A megszokott valaszt tudom adni, azt ugyan senki be nem bizonyitja, hogy egy ingyenes uzemanyaggal mukodo eromu barmikor is versenykeptelenebb egy iszonyu kornyezet pusztitas es milliok elete aran kitermelt uzemanyagokkal mukodo eromunel.

    Ki nem szarja le, hogy a napsugárzás ingyen van, ha baszik akkor sütni, amikor neked kell...? Ki a faszt érdekel a napsütés ingyenessége, ha a fotovoltatikus cella élettartama lófasz egy hagyományos erőműhöz képest és kurva drága és szennyező az előállítása utána meg hulladéknak minősül...?

    Mar 30-50 evvel ezelotti technologia szinten is megerte volna, es kizarolag csak a politikusok es az emberek butasaga, onzese akadalyozza a szinte ingyenes kornyezetbarat energia termelest.

    Érte meg volna a lófaszt... Ma sem éri meg. Piaci alapon egyetlen ilyen erőmű sem épült még, mert kötelező átvétel az nem piaci alap...

  • duke #23
    Kína napelem-nagyhatalommá válik
    "Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített."

    Meg szerencse hogy Kinaban csupa idiota el, akik ertelmetlenul pazaroljak el a penzt, olyan technologiara amibol soha semmi sem lesz. Igy a vilag tobbi resze beleertve Europat is, meg sokaig megorizheti veluk szembe a versenykepeseget.
  • duke #22
    A megszokott valaszt tudom adni, azt ugyan senki be nem bizonyitja, hogy egy ingyenes uzemanyaggal mukodo eromu barmikor is versenykeptelenebb egy iszonyu kornyezet pusztitas es milliok elete aran kitermelt uzemanyagokkal mukodo eromunel.
    Mar 30-50 evvel ezelotti technologia szinten is megerte volna, es kizarolag csak a politikusok es az emberek butasaga, onzese akadalyozza a szinte ingyenes kornyezetbarat energia termelest.
  • Molnibalage #21
    Normálisan...? Te magadnál vagy...? Normálisan senkinek nem éri meg azokkal termelni, és fizikailag képtelenség azokra alapozni. Pont.