Gyurkity Péter

2020-ban indul az európai-orosz Hold-küldetés 

Az együttműködés révén 2020-ban indul a víz után kutató szonda, ezt követné a gyarmatosítás.

Érdekes anyag látott napvilágot a BBC oldalán, amelyet exkluzív értesülésként jellemeztek. Ebben az európai és orosz közreműködéssel kialakítandó Luna 27 küldetés részleteit ecsetelik, a célokkal és a várható előnyökkel egyetemben.

Az ESA és a Roszkozmosz ugyanis a fenti néven indítaná útnak a Hold gyarmatosításának lassú folyamatát, amelyet az orosz illetékesek elengedhetetlennek, mi több szükségesnek tartanak a 21. században. Talán nem véletlenül, hiszen annak idején lemaradtak erről, az amerikaiak négy expedícióját nem követte szovjet válasz, mivel addigra nyilvánvalóvá vált az egyre tetemesebbé váló lemaradás. Most nemzetközi, pontosabban európai közreműködéssel pótolnák ezt be, az első lépésben egy szondával, amelyet további küldetések követnének.


A Luna 27 2020-ban indulna útnak (már amennyiben 2016-ban az európai miniszterek is rábólintanak a tervre), feladata pedig a déli sarki régióban a vízjég utáni kutatás lenne. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megteremtsék a hosszabb jelenlét feltételeit, márpedig a távlati cél nem pusztán a leszállás, hanem a holdbázis kiépítése és üzemben tartása, természetesen emberi személyzettel. Ebből tudományos és gazdasági előnyök is fakadhatnak, hiszen a megfigyelések mellett immár a különböző ásványok kitermelése és felhasználása is lehetőségként merül fel, és míg az oroszok (várhatóan) a rakétát biztosítanák, az ESA a maga részéről a Philae landolóhoz hasonló ProSPA minilabort küldené a Holdra, hogy a különböző vegyületek után kutasson.

Az amerikaiak eközben cubesat-ok révén folytatnák a kutatást, míg Kína a Hold távoli oldalán landolna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #24
    Nem csak EU-s miniszterek szólnak bele, de nagy lehet az átfedés.
  • ostoros #23
    Hát ez esetben hajrá. De én sajnos elvesztettem már a hitemet ezekben az európai politikusokban.
  • ostoros #22
    Mások a miniszterei? Nem hinném. A pénzügyet azonos alakok intézik, nem?
  • Irasidus #21
    De beleszól, csak nem mindegy ki teszi. Az ESA-ba olyan államok is befizetnek, és beleszólnak akik nem EU-s tagok, továbbá vannak társult tagjai. A két szervezet nem ugyanaz, a másik, hogy Johann-Dietrich Wörner ESA-főigazgatója támogatja az ötletet. És harmadik, hogy az űripar húzóágazat (Európában is), a válság alatt az egyetlen iparág volt ami nem csak, hogy nyereséges volt, hanem növekedni is tudott. Az ESA tagállamainak politikusai meglátták ezt, és több pénzt rakta bele, a válság alatt. Persze, közbejöhet egy másik projekt, ami miatt ebből nem lesz semmi, és inkább azt támogatják. Ez is benne van a pakliban. De ezt is írtam.
  • gforce9 #20
    Mintha nem szólna bele ugyanúgy a politika vagy épp az aktuális európai gazdasági helyzet.......
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.10.23. 09:24:18
  • Irasidus #19
    Erre írtam, ez csak formaság. És erre bedobtad a déli államoknak szánt mentőcsomagot, amit viszont az EU finanszíroz. A két szervezet tejesen más alapokon nyugszik, és mások a pénzügyi forrásai (de még a miniszterei is).
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.23. 02:51:31
  • ostoros #18
    "már amennyiben 2016-ban az európai miniszterek is rábólintanak a tervre"
  • ostoros #17
    What?
  • Irasidus #16
    ESA és az EU nem ugyanaz az szervezet!
  • ostoros #15
    Ja, a spanyol mentőcsomag, vagy az olasz, vagy ki tudja még mi...