Gyurkity Péter

Egyre közelebb kerülünk a Mátrix megvalósításához 

Játékokban felhasznált motor segít a kísérleti jellegű virtuális valóság tökéletesítésében.

Az 1999-es Mátrix mozifilmet valószínűleg nem kell bemutatni olvasóinknak, ezzel kapcsolatban mindössze annyit érdemes kiemelnünk, hogy az ezredforduló táján még nagyon távolinak, csaknem megvalósíthatatlannak tűnt a technológia kifejlesztése és annak alkalmazása. Most a több népszerű játék által is felhasznált motor segít ennek tökéletesítésében, egyelőre kísérleti jelleggel.

A Michigan Egyetem már 1997 óta működteti saját speciális szobáját, amely 3x3 méteres terjedelmével aprónak tűnhet, ám a falaira vetített tartalom, valamint a különleges technológia révén ennek segítségével egy gyakorlatilag végtelen világba léphetünk be. Ez a virtuális környezet vált még hihetőbbé a napokban, mégpedig az Unreal motor révén, amely az eddig is alkalmazott motion capture, a 3D-modellezés, illetve a virtuális valóság technológiájával ötvözve vetít elénk egy digitális valóságot.


A MIDEN (Michigan Immersive Digital Experience Nexus) névre keresztelt szoba falaira kivetített tartalom a mellékelt sztereoszkopikus szemüveg, valamint a konzolok területéről ismerős kontroller révén a mi szemszögünkből tárja elénk a virtuális világot, amelyet a megfelelő letapogatásért és a követésért felelős érzékelők tesznek lehetővé. A tesztalanyok szabadon mozoghatnak a világon belül, itt a különböző tárgyak (így például az ajtók és fegyverek) manipulálása sem jelent gondot, az Unreal motor pedig a korábbinál jóval részletesebb módon mutatja meg a világot, növényzettel, vízfelülettel, füsttel és valódinak tűnő lángokkal egészítve azt ki.

Természetesen még mindig viszonylag messze járunk a Mátrixban látottaktól (ez talán nem is baj), de a technológia fejlődésével már nem tűnik lehetetlennek annak lemásolása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ahoy #30
    Ez csak az egyik út... de az viszont tény, hogy az őssejtpótlás, megújítás sohasem kiszámítható előre... Eleve a biológiai anyag is teljesen kiszámíthatatlan. Most implantátumok által okozott agyi reakciókat vizsgálunk, és teljes káosz sokszor mi történik :D Régebben az agy megette az elektródákat egyszerűen.

    Tehát ha az egész testet teljesen próbálnánk rekreálni, az rengeteg élettani problémával jár. Először is a testnek van egy struktúrája, sejtek mátrixa. Ezt nagyon nehéz lecserélni és megújítani. Mert mindig van és marad is sorozatos mutációkat hordozó sejt, vagy eleve egy elhegesedett fehérjehálózatra nehéz fiatal szövetet ültetni.
    Az őssejteknél pedig mindig - és ez jövőben is fennáll majd, mindig fenn fog állni a tumorossá válás lehetősége. Esetleg ha sikerül beültetnünk extra javító mechanizmusokat transzgenikusan.

    Alapból funkcionalitás mellett kicserélgetni az összes rendkívül bonyolult szövetet ez nagyon sok problémát rejt. Pl az érhálózat tele koleszterintől duzzadó sejttel, ennek eltávolítása és újranövesztése szerintem még nagyon távoli jövő. (Elméleti módszerek sincsenek rá) Akkor már inkább egy új test növesztése és abba átültetve a gerincvelőt, vagy az agyat ez nagyobb realitás. Ezzel már foglalkoznak is, egy olasz professzor szerint lehetséges a fejátültetés. Szerintem inkább távolabbi de, elméletileg működik.

    A másik lehetőség amit írtam, hogy az öreg biológia struktúrák eltávolításával és géppel való helyettesítésével legalább számolhatunk. Mi terveztük ezeket, 100% ismerhető és kiszámítható a működésük. Amíg nem áll rendelkezésre humanoid robottest, addig el lehet éldegélni egy VR life support tube-ban. Ugyan ez a mesterséges szervekkel, pl máj, bélhámsejtek, hasnyálmirigy, vese stb... ezeket nem feltétlenül kell robotizálni, elegendő ha az agynak szükséges méretű miniszerveket 3D bioprintelünk. Ez 1:1-ben realitás, nyomtattak már működő vesét nemrégen. A keringést pedig sejtszeparátorokkal lehetne védeni, azért, hogyha a bioprintelt szervek megbetegednének, akár tumorjuk lenne, akkor ne tudjanak átjutni a metasztázisos tumorsejtek az agyba.

    A lényeg, hogy valahogy minimalizálni kellene a biológia szövetek számát, vagy bebiztosítani, hogy ne fejlődjön tumor belőlük még véletlenül sem. (Ezt egyébként el lehet érni a naked mole rat génjeivel szerintem. Ugyanis annak az állatkának teljesen rákálló a testének minden része egy heavy chain hyaluron fehérje miatt)
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.09.12. 12:31:30
  • who am I 7 #29
    nem erőteljes sejt rekreáció lenne jobb? az elhaltakat újra kipótolni (őssejt?) és frissíteni a testet? valahogy ezen az úton nem lehet mozogni? legalábbis, nekem simpatikusabb lenne mint szétnyesni a gerincet meg műcuccokkal "bohóckodni"....
    fiatal (közép 35) korban vérvétel? hibernáli a vért majd 35 év múlva az alapján "belenyúlni"? csak hangosan gondolkodom.... :D mondjuk egy komolyabb cyborg test sem lehetne rossz, nem azt mondom
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.09.07. 23:28:17
  • bunny #28
    mondjuk ez töxar. Eleve minimum egy félgömb kellene, nem értem hogy gondolták falakkal megoldani. Már az alapgondolat hülyeség.
  • Sir Cryalot #27
    - "valami szubjektív , benyomásszerű dolog lehet"

    -és főleg techbro-knak lehet az, vagy tud benyomás lenni , dudebro-k ehhez nem tudnak hozzászagolni, ők inkább csak visszhangozni tudják amit lamer pluckey meg marley zuckeyberg mond
  • Sir Cryalot #26
    Ja meg itt az "á" meg nagy M betűs The matrix - ról van szó ami valami szubjektív , benyomásszerű dolog lehet.
  • Ahoy #25
    Szóval elméleti akadálya nem biztos, hogy van az emberi tudatnak. Bizonyos halványodás még jót is tesz, hiszen pl egy Pulp Fictiont jó lenne újra megnézni, úgy hogy alig emlékszem rá. Az elme megfáradása és infók befogadni képtelensége az öregkor mellékterméke. A rendszer fárad el, felhalmozódnak méreganyagok, lecsökken a gliaszövet, nincs elég tápanyag, az érrendszer is gyengül. Viszont ha a hardvert karban tartjuk, akkor nincs akadálya, hogy 80-100 évesen is szellemileg fittként megtanulj új dolgokat. Erre sok bizonyíték van, rengeteg tanulmány jelenik meg az agy öregségéről, és nagyon apró molekuláris változtatások, pl NAD+ adása, mitokondriumok lecserélése, vagy egyszerűen fiatalok vérének beadása öreg patkányokba szinte visszafordítják az agy öregedését. Ehhez képest az őssejtes kezelés szinte 100% megújíthatja az elmét.
  • Ahoy #24
    Igen, érdekes problémákat írsz.
    Viszont én egyelőre úgy látom orvosi és biotech szakmai szemmel az interfészek fejlődését, hogy először mindenképpen csak az emberi test kiterjesztéseként fog működni. Jelenleg a csúcstechnika a protézisek világa. Mint írtam, a szenzoros bemenet, esetleg közvetlen a kéregbe ültetett elektródok. Bár utóbbival szerintem fizikailag lehetetlenség elérni a tökéletes 1:1 jelszintet, hiszen kikerüli a teljes gerincvelő és agytörzs, thalamus pályákat, amik maguk is végeznek komputációt.

    Ezzel azt mondom, hogy az átmenet, vagy a végcél soha sem lesz a tökéletes VR világ örökkévalóságig. Sokkal előbb jutunk el oda, hogy agyunk kiterjesztéseként különböző robot eszközökben lépjünk ki a külvilágba. A két lábon járó humanoid test már szinte készen áll, pl Boston Dynamics akiknek egyetemista ismerőseim csinálnak szenzorokat. Tehát vegyes valóság lesz mindenképpen. Pl egy halálosnak mondott betegség miatt arra kényszerül valaki, hogy csak a gerincvelő és az agy élhessen tovább egy berendezésen, ugyan úgy bejárhat dolgozni egy tökéletesen kényelmes VR irodába, de ha ki kell mennie terepre dolgozni, akkor egy remote testben megteheti. Az agy és a gerincvelő alig fogyaszt némi tápanyagot, 3D printelt miniszervekkel pedig fenntartható a homeosztázis.
    Tehát ilyen módon nincs és nem is kell korlátozni senkit, hiszen jó érzés lesz megtapasztalni a hús vér valóságot is, egy utópisztikus VR világ után. Ha a tudomány a jelenlegi ütemben fejlődik, akkor még a mi életünk során megvalósulhat ez. Maga a tudat elképesztő biztonságot adna az embereknek, hogy a test pusztulása után még évtizedekig élvezhetik a nyugdíjas kort öregség nélkül.

    Emellett jelentős előrelépések vannak az iPSC kutatásban. Már sikerült elérni utólagos neuron migrációt és integrációt élő idegszövetbe. Ez azt jelenti, hogy előbb utóbb megvalósulhat az, hogy az öregedő agy sejtjeit kipótolgassuk, lecseréljük, és főleg a támogató megújuló gliaszövet segítségével kitolható az agy és a tudat élettartama. Az emlékek rögzülésénél ma is neurogenezis és vándorlás zajlik. Feltehetőleg új emlékekhez új neuronok születnek, vándorolnak és épülnek be. Felveti persze az őssejtes belenyúlás kérdése, hogy mi is valójában az öntudat, és ha integrálunk a rendszerbe új neuronokat, miként változik. Hiszem, hogyha finoman sejtről sejtre építkezünk, akkor nem veszik el az öntudat, maximum emlékek halványodnak. Valószínű egy durva berúgás kegyetlenebb beavatkozás az agynak :D

    Szóval a lényeg, hogy egy ilyen VR nyugdíjas élettel gyakorlatilag megoldható lenne a társadalom egy óriási problémája, egyre kevesebb a fiatal eltartó réteg, és egyre több a nyugdíjas. A korhatárt ki kell tolni, de 70 éves koráig meg nem bírja a test a munkát. Viszont ha VR-ben élhetne tovább az agy és a gerincvelő a megfelelően kiterjesztett testtel, akkor megoldódhatna az emberiség egyik legnagyobb jelenlegi problémája.
  • Ragnaar #23
    Hát ez még igen messze van a Mátrixtól (Úgy gondolom a Mátrix valósága olyasmi leginkább, mint egy álom, ahol minden külső inger is teljesen valóságosnak tűnik, nem csak a látvány), bár szórakoztatás céljára a sima sztereo3D-nél jobb lesz, ami meg jobb, mint a 2D.

    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.09.03. 11:54:51
  • NEXUS6 #22
    Nem az Orchideák bolygójára gondolsz? (Herbert W. Franke), ua kérdéskör még szintén ua írótól Az elefántcsonttorony is.

    Ez az egész elképzelés azért jó sok, ma még szerencsére csak filozófiai szinten levő kérdést vet fel.
    Szerintem az emberi tudat, az értlem eléggé korlátozott. Mondjuk úgy, hogy ahhoz hogy megtanuljon valamit egy idő után mást majd el kell felejtenie. (Ezt ahogy egyre idősebb az ember azért észreveszi magán). Ezért az adott ember tudásának kiterjesztése max bizonyos szintig képzelhető el. Mondjuk úgy egyedül Chuck Norris tudja feből az internetet. :)
    Az élet lényege így szerintem nem valami elvont, minél szélesebb tudás megszerzése, hanem sokkal inkább a tapasztalás és az abból leszűrhető mondjuk úgy bölcsesség kialakítása.

    Persze erre azt mondod, hogy ezzel nincs gond, mert egy VR környezet is alkalamas lehet erre. Azonban a full 100%-ig mesterséges környezet csak arra alkalmas, hogy a már ismert dolgokat átvigyük az emberbe, ua bölcsességet megszerezze. Mert felmerül egy hasonló probléma, mint filmben. Csak ott a világ szétesése következett be, egy valós full VR világban, pedig az emberi lét válna értelmetlenné.
    A valós fizikai környezet ugyan soxor hasonló kérdésekkel szembesíti az embert, azonban a valós univerzum gyakorlatilag határtalan, szemben egy mesterségs VR-ral, így az előbbiben mindíg lesz valami kiszámíthatatlan újdonság. És ez, ennek megismerése ad értelemet a létnek akár hiszünk istenben, karmában, transzcendens világban, akár nem. Ha trancendens oldalról közelítünk akkor ezek az ismeretlen dolgok, apró kis túristajelzések, amelyek istenhez vezetnek, ha nem hiszünk a trancendesben akkor lépcsőfokok, amelyek valami felsőbbrendű, isteni tudathoz, ismerethez vezethetnek. Gyakorlatilag nincs különbség. Egy befeléfordult VR világgal viszont elvennénk annak a alehetőségét, hogy ezt célját elérje, ezért szerintem a legnagyobb bűn lenne valami iylesmi kialakítása, kicsit szigorúan fogalmazva.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.09.03. 10:12:26
  • Sir Cryalot #21
    Amióta az Apple nyomja ezt a kinyilatkoztatós, egy címsorba sűrítős szöveget, azóta divat lett "kinyilatkoztatni" , itt is itt van a címben, csak a profán pontocska hiányzik, de azt majd odabiggyesztik utána a techbro-k.