Ahoy#30
Ez csak az egyik út... de az viszont tény, hogy az őssejtpótlás, megújítás sohasem kiszámítható előre... Eleve a biológiai anyag is teljesen kiszámíthatatlan. Most implantátumok által okozott agyi reakciókat vizsgálunk, és teljes káosz sokszor mi történik :D Régebben az agy megette az elektródákat egyszerűen.
Tehát ha az egész testet teljesen próbálnánk rekreálni, az rengeteg élettani problémával jár. Először is a testnek van egy struktúrája, sejtek mátrixa. Ezt nagyon nehéz lecserélni és megújítani. Mert mindig van és marad is sorozatos mutációkat hordozó sejt, vagy eleve egy elhegesedett fehérjehálózatra nehéz fiatal szövetet ültetni.
Az őssejteknél pedig mindig - és ez jövőben is fennáll majd, mindig fenn fog állni a tumorossá válás lehetősége. Esetleg ha sikerül beültetnünk extra javító mechanizmusokat transzgenikusan.
Alapból funkcionalitás mellett kicserélgetni az összes rendkívül bonyolult szövetet ez nagyon sok problémát rejt. Pl az érhálózat tele koleszterintől duzzadó sejttel, ennek eltávolítása és újranövesztése szerintem még nagyon távoli jövő. (Elméleti módszerek sincsenek rá) Akkor már inkább egy új test növesztése és abba átültetve a gerincvelőt, vagy az agyat ez nagyobb realitás. Ezzel már foglalkoznak is, egy olasz professzor szerint lehetséges a fejátültetés. Szerintem inkább távolabbi de, elméletileg működik.
A másik lehetőség amit írtam, hogy az öreg biológia struktúrák eltávolításával és géppel való helyettesítésével legalább számolhatunk. Mi terveztük ezeket, 100% ismerhető és kiszámítható a működésük. Amíg nem áll rendelkezésre humanoid robottest, addig el lehet éldegélni egy VR life support tube-ban. Ugyan ez a mesterséges szervekkel, pl máj, bélhámsejtek, hasnyálmirigy, vese stb... ezeket nem feltétlenül kell robotizálni, elegendő ha az agynak szükséges méretű miniszerveket 3D bioprintelünk. Ez 1:1-ben realitás, nyomtattak már működő vesét nemrégen. A keringést pedig sejtszeparátorokkal lehetne védeni, azért, hogyha a bioprintelt szervek megbetegednének, akár tumorjuk lenne, akkor ne tudjanak átjutni a metasztázisos tumorsejtek az agyba.
A lényeg, hogy valahogy minimalizálni kellene a biológia szövetek számát, vagy bebiztosítani, hogy ne fejlődjön tumor belőlük még véletlenül sem. (Ezt egyébként el lehet érni a naked mole rat génjeivel szerintem. Ugyanis annak az állatkának teljesen rákálló a testének minden része egy heavy chain hyaluron fehérje miatt) Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.09.12. 12:31:30