Hunter

Tárolási csúcsra törnek a holografikus korongok

Miközben a Blu-ray még csak most igyekszik felváltani otthonainkban a DVD-ket, egy új technika, a holografikus adattárolás is elkezdte szárnypróbálgatásait.

Egy kétrétegű Blu-ray lemez 50 gigabájt tárolására alkalmas, ami elég meggyőző ha az otthoni alkalmazásokat tekintjük. Az új anyagoknak köszönhetően azonban egyre megbízhatóbbá válik a három dimenziós hologramok írása és olvasása, ami a fenti adatmennyiség hússzorosát ígéri. A CD-k és DVD-k a felületükön elhelyezkedő parányi lyukakban, úgynevezett pitekben tárolják az adatokat, amit egy lézer olvas ki. Egy Blu-ray lemez több, mint ötszörös kapacitással rendelkezik egy DVD-hez képest, mivel ezek a lyukak még apróbbak, mint a CD-n vagy DVD-n . Ha dupla réteggel számolunk máris megkétszereződik az eltárolható adatmennyiség, ez azonban meg sem közelíti azt a területet, amit egy holografikus lemez hologramjának teljes vastagsága jelentene.

Az adatok írásához két lézersugárra van szükség, melyek egy fényérzékeny műanyagra dolgoznak. A két sugár ugyanazt a pontot célozza meg. Az egyik sugár folyamatosan ragyog, míg a másik pulzálva kódolja a nulláknak és egyeseknek megfelelő foltokat. Azokon a pontokon ahol a sugarak találkoznak, az erős fény a korong anyagának molekuláit láncokba fűzi, egy fizikai sémát hozva létre, ami a nullákat és egyeseket a korongba zárja. Ez a séma később egy másik lézer alkalmazásával visszaolvasható, mivel a megváltoztatott foltok másként reagálnak a fényre, mint az érintetlenül hagyott területek.

Mindazonáltal a holografikus adattároláshoz jelenleg használt műanyagban a lézerek által létrehozott szerkezeti változások egyben az anyag zsugorodásához is vezettek. Bár ez a változás mértékét tekintve meglehetősen kicsi, mindössze 0,23% körül mozog, a torzulás már elég nagy ahhoz, hogy jelentősen megnehezítse az adatok visszaolvasását, ami azt jelenti, hogy a nullák és az egyesek nem vihetők fel elég nagy sűrűségben ahhoz, hogy a technika igazán hatékonnyá váljon.

Craig Hawker és munkatársai a Santa Barbarai Kalifornia Egyetemen kiküszöbölték az anyagproblémát azáltal, hogy a polimer parányi molekuláit nagyobbakra és szétszórtabbakra cserélték. Ennek köszönhetően kevesebb kötési pontra van szükség egy folt létrehozásához, lecsökkenve a torzulás mértékét 0,04%-ra. "A valós alkalmazásokhoz a zsugorodási értéknek 0,1% alá kell csökkennie" - mondta Hawker.

A technika kifejlesztésében úttörő szerepet játszó cégek az új anyag alkalmazásával legalább 1000 gigabájtot sűríthetnek be egy egyszerű holografikus korongba. Az egyik ilyen cég a coloradói InPhase Technologie, amely több mint 20 hologram alapú adatmeghajtó fejlesztésével foglalkozó céget lát el termékeivel. Az InPhase marketinggel foglalkozó alelnöke, Art Rancis ígéretesnek nevezte Hawker munkáját. "Várakozással tekintünk a jövő eredményei elé, hogyan teljesít majd Hawker anyaga egy valódi magas sűrűségű digitális rögzítő rendszerben" - nyilatkozott a New Scientistnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • InterFoxSOFT #54
    1 éve nem használok se DVD-t sem pedig CD-t.
    A 10GB-os Pdrive-om tökéletesen megfelel.
  • gothmog #53
    A kezdő informatikusnak egy kilobájt az 1000 bájt. A haladónak egy kilométer 1024 méter.
  • dez #52
    -1
  • dez #51
    Mi az, hogy 1 TerraByte? Ilyen nincs. Úgy hívják, 1 TeraByte. :)
  • kow83 #50
    Jobb előre okosnak lenni. Nem akarok filozofálni nagyon, de mások emlékeiben élsz tovább. Ha nincs mire emlékezni, elfelejtenek.
  • kow83 #49
    1000 millió forint sincs ugye, csak 1 milliárd :D
    Nekem mindegy lenne :D
  • Sir Ny #48
    "Könnyű azt hinni, hogy minden biztonságban van egy korongon, de ha hirtelen meghalsz és 50 év múlva előszedik az utódok a nagyapa lemezeit, akkor csak lesnek, hogy sajnos ez porba veszett."
    ha hirtelen meghalok, akkor nem érdekelnek az unokáim.
  • Sir Ny #47
    miaz, hogy 1000 gigabájt? ilyen nincs. ezt úgy hívják, hogy 1 TerraByte.
  • dez #46
    szerinted (ezt hogy írhattam el, azt nem tudom. :P)
  • dez #45
    Nincs ebben semmi meglepő...