• NEXUS6
    Nem az Orchideák bolygójára gondolsz? (Herbert W. Franke), ua kérdéskör még szintén ua írótól Az elefántcsonttorony is.

Ez az egész elképzelés azért jó sok, ma még szerencsére csak filozófiai szinten levő kérdést vet fel.
    Szerintem az emberi tudat, az értlem eléggé korlátozott. Mondjuk úgy, hogy ahhoz hogy megtanuljon valamit egy idő után mást majd el kell felejtenie. (Ezt ahogy egyre idősebb az ember azért észreveszi magán). Ezért az adott ember tudásának kiterjesztése max bizonyos szintig képzelhető el. Mondjuk úgy egyedül Chuck Norris tudja feből az internetet. :)
    Az élet lényege így szerintem nem valami elvont, minél szélesebb tudás megszerzése, hanem sokkal inkább a tapasztalás és az abból leszűrhető mondjuk úgy bölcsesség kialakítása.

Persze erre azt mondod, hogy ezzel nincs gond, mert egy VR környezet is alkalamas lehet erre. Azonban a full 100%-ig mesterséges környezet csak arra alkalmas, hogy a már ismert dolgokat átvigyük az emberbe, ua bölcsességet megszerezze. Mert felmerül egy hasonló probléma, mint filmben. Csak ott a világ szétesése következett be, egy valós full VR világban, pedig az emberi lét válna értelmetlenné.
    A valós fizikai környezet ugyan soxor hasonló kérdésekkel szembesíti az embert, azonban a valós univerzum gyakorlatilag határtalan, szemben egy mesterségs VR-ral, így az előbbiben mindíg lesz valami kiszámíthatatlan újdonság. És ez, ennek megismerése ad értelemet a létnek akár hiszünk istenben, karmában, transzcendens világban, akár nem. Ha trancendens oldalról közelítünk akkor ezek az ismeretlen dolgok, apró kis túristajelzések, amelyek istenhez vezetnek, ha nem hiszünk a trancendesben akkor lépcsőfokok, amelyek valami felsőbbrendű, isteni tudathoz, ismerethez vezethetnek. Gyakorlatilag nincs különbség. Egy befeléfordult VR világgal viszont elvennénk annak a alehetőségét, hogy ezt célját elérje, ezért szerintem a legnagyobb bűn lenne valami iylesmi kialakítása, kicsit szigorúan fogalmazva.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.09.03. 10:12:26