Gyurkity Péter

Nem fogy ki a meglepetésekből a Plútó 

Az első mérések is befutottak, ezek pedig a NASA szakembereit is alaposan meglepték.

A hónap közepén a sajtó tele volt a New Horizons küldetés legfontosabb eredményével, amelynek során a szonda elszáguldott a Plútó és holdjai mellett, majd pedig megkezdte az első, immár a helyszínen készült képek és mérések visszaküldését. Ezeket foglalta most össze a NASA, mégpedig komoly meglepetésekkel.

Az elmúlt napokban újabb bejegyzések jelentek meg a hivatalos blogban, ezek révén pedig további részleteket láthattunk a Plútó felszínéről, szemügyre véve a nitrogénjeget, amely a jelek szerint az általunk jól ismert gleccserek mintájára mozog, illetve erodálja a felszínt. Ezt követte a Plútó mögül készített "búcsúfelvétel" közzététele, amely szintén számos részletet elárul az égitestről, valamint néhány egyéb megfigyelés és fotó, amelyek tovább gazdagították a rendelkezésre álló tudástárt.


Az újonnan felfedezett hegylánc fényes, jeges síkságot és sötét, kráterekkel szabdalt régiót választ el

A NASA csapata magyar idő szerint csütörtök este számolt be az eddig eredményekről, részleteiben is kifejtve a fontosabb megfigyeléseket. Elmondták, hogy eddig a teljes adatmennyiség mintegy 4-5 százaléka érkezett be, azonban már a második fázisban tartunk, amely egészen szeptemberig húzódik. Ennek során csak időközönként, utána pedig jóval gyakrabban, sűrűbben jönnek majd az újabb adatok, képek és mérések, de már most is bőven van miről beszámolni. A közvetlenül a fontos esemény előtt közzétett kép pixelenként még egy 2x2 kilométeres területet fedett le, mostanra azonban már rendelkezésre állnak újabb példányok, illetve mozaikok, bár ezek még mindig nem a legjobb felbontást mutatják meg számunkra. Ilyen a kettős rendszert megmutató kép, amely szintén nagy öröm forrása volt.

A magyarázat szerint a búcsúfelvétel azt is jól megmutatja, hogy míg a Charon esetében legfeljebb egy rendkívül vékony rétegről beszélhetünk (ez lehet nitrogén, esetleg metán), addig a Plútó már egy komoly légkörrel rendelkezik, amely a pára több különböző rétegét tartalmazza. A felsőbb rétegekben található metán az ultraibolya sugárzás hatására különböző vegyületekre bomlik, ezek a kellő méret elérése után a felszínre hullnak, az azonban nem világos, hogy ez a pára miért van jelen a korábban becsültnél jóval nagyobb magasságokban, ahol a hőmérséklet eleve magasabb az ideálisnak vélt szintnél.


A Plútó atmoszférája, melyet megvilágit a mögötte lévő Nap. A törpebolygótól 2 millió kilométerről készített felvétel július 23-án ért el hozzánk

A légnyomás kapcsán korábban már végeztek méréseket, a most beérkezett friss adat (amelyet a DSN által elküldött, majd pedig a New Horizons által a Plútó mögött elfogott rádiójel segítségével mértek meg) azonban arra utal, hogy ezjóval alacsonyabb a jósoltnál, mi több, alig két év alatt csaknem a felére esett vissza - ez lehet az időjárásra utaló első komoly nyom.

A szintén többször emlegetett "szív" alakzat esetében egyértelműnek tűnik, hogy a lerakódás a terület nyugati feléről származik, ez jó eséllyel nitrogénhó (illetve jég). A Pluto felfedezőjéről, Clyde Tombaugh amerikai csillagászról elnevezett, 2000 kilométer átmérőjű, szív alakú régióban 1,6 kilométer magas hegyvonulat látható. A geológiai képződmény a korábban azonosított, 3,2 kilométer magasságú hegyvonulattól 110 kilométerre északnyugatra húzódik. A NASA szakemberei a hegyláncot az észak-amerikai Appalache-hez, míg a magasabb vonulatot a Sziklás-hegységhez hasonlítják. A magasabb hegyláncot Tendzsing Norgaj nepáli serpáról nevezték el, aki 1953-ban Edmund Hillaryvel elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. A felszíni hőmérséklet egyébként -230 Celsius-fok körül mozog, nincs azonban kizárva, hogy a képeken látható, valószínűleg vastag jégtakaró alatt folyékony nitrogén hömpölyög, ami további kérdéseket vet fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #36
    Az oroszok programjai a kudarcok gyűjteménye, a Marsra (+Phobos) egy működő szondát nem tudtak eljuttatni, pedig hányszor is próbálkoztak? Hány szondát is küldtek a Naprendszerbe a Marson és a Vénuszon kívül? Ja, hogy egyet sem? A Halley-hez küldték a két Vega-t de azok sem értek szinte semmit tudományos szempontból, a dicsőséget a nyugati szondák aratták le, amik jóval közelebb közelítették meg.
    Oroszo. a Szu által kifejlesztett technológia farigcsálásán túl meg nem tud jutni, mert nincs rá pénz. Az Angara az első új hordozórakétájuk, de annál is maradtak a LOX+kerozin hajtóanyagnál, pedig a LOX+LH2 szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákkal kiegészítve hatékonyabb, csak technológiailag nagyobb kihívás.
  • molnibalage83 #35
    Egyszer jelentettem eddig valaki a modiknál 11 év alatt. Asszed pazarolom erre a drága időmet te balfasz?
  • animastudio500 #34
    Én srácok csak miattatok járok fel az sgre. Köszi.
  • NEXUS6 #33
    Aha, szóval a dúrva recesszió a helyes kifejezés arra, amikor elbaxom a költségvetést valami háborúra. Ezt megjegyzem és ezután ezt használom. Köszi!

    Látom, csak igényled az oltást, ezért még az előző hsz-edhez írnám azt is, hogy persze a szemét russzkik direkt terveznek zárt nukleáris reaktort az felelőtlenség. Amikor az amcsik nyílt nukleáris hajtóművet (NERVA) az a környezettudatosság netovábbja. De a JIMO-ba is beleterveztek egy reaktort, amivel persze ők még nem rendelkeztek, de környezettudatos módon törölték a programot (nem azért mert háb... izé roppant súlyos recesszióba kerültek).
    Szal én az elején mondtam, hogy ne jáccuk ezt a kinekazaapukája nagyobb játékot mert értelmetlen. Köszi.

    Amúgy meg olthatsz itt ezerrel, de ha troll vagyok mifaszért nem alakalmazod velem szemben a trollok elleni egyetetlen hatékony módszert?! Tudod!? Ignore! Eccerűen nem kéne válaszolnod. Pont.
    Azt se akard esetleg beadni, hogy a korrekt véleményeddel, izé a tényekkel véded az ifjúságot, mert rajtunk kívül itt már senkit nem érdekel ez a topik.

    Aztán meg ha nagyon szemét akarok lenni megkérdezhetném, hogy mikor kaptál utoljára büntipontot és én mikor? Csak mert figyellek ám kispajtás, hogy miket szerncsétlenkedsz. De persze ez azt is jelenti, hogy nem nyomnak fel a vitapartnereim, mert ezexerint jobb érzékem van az iszapbírkózáshoz, hogy jobban megválogassam kivel megyek le és milyen szinten kutyába. Ezexerint te pont megfelelsz nekem.

    És ezekután nyugodtan nyomjál fel, kíváncsi vagyok hogy sikerül-e kikönyörögni a bünti pontot. (Csak mert én simán felnyomhatnálak személyeskedésért, meg trágár beszédért, ha visszaolvasod amit írtál, de tudod nekem a te sértéseid semmit nem jelentenek).
    ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.07.28. 13:33:07
  • molnibalage83 #32
    Durva kettős mércét tolsz, személyeskedést, játszod a fotel pszichológust. Amíg ilyen az adjisten, addig a fogadjisten is ilyen lesz...

    BTW amikor a két szonda tervezés és építése zajlott az USA pont akkor lépett egy igen durva recesszióba...

    Tőled nem is vártam más. Itt trollkodsz már az SG-n 1+ évtizede és nem hagysz fel ezzel. Semmit sem tanulsz, semmiből sem okulsz.
  • NEXUS6 #31
    Hmmmm....
    Ez kedves!

    Tőled nem is vártam mást.
  • molnibalage83 #30
    Megint balfasz vagy. A jenkiknek azért nem volt nukleáris reaktoruk, mert talán nem akartak. Azt meg kihagyod, hogy egy orosz rakéta Kanada felett esett szét és szórta szét hasadóanyagát. Na, szerinted akkor miért nem akartak ilyet?

    A Vénuszra leszálltak az oroszok rengetek kudarc után. És mennyi valódi tudományos értékkel bíró adatot külndött a szonda? A Vénusz köré küldött más is szondát.

    Továbbra is az SG egyik bohóca vagy. Nem értme, hogy miért nem tűntél el még a halál véreres faszára. A faszméregetés meg te kezdted a demokrácia terjesztéses bullshit dumáddal te barom.
  • NEXUS6 #29
    Höhö...
    Neked van amcsi seggnyaloófóbiád, miért kéne az orosz programokról írni itt?
    De ugye miután mindkét ország jelentősen csökkentette a civil űrkutatási költségvetését a 60-as évek végén tök más profilra álltak rá.
    Az amcsik hány sikeres leszállást tudnak felmutatni az egyik legdúrvább környezettel bíró bolygón, a Vénuszon. Van-e működő űr nukleáris reaktor technológiájuk (nem RTG)? Van-e jelenleg emberes űrszállítási kapacitásuk? Milyen hosszútávú űrélettanii programot valósítottak meg a 70-es, 80-as években? Stb.
    Szal nem kéne ebbe a kinek a fasza nagyobb versenybe kezdeni, mert tök értelmetlen. Kb ovi homokozó V2.
  • NEXUS6 #28
    Na mi az gyerekek, Tekken Tag Tournamentet jáccunk? Pacsi aztán jön a váltás?
    XD

    Szerinted egy tech demón mennyi napszél mérésére alkalmas műszer, spektrográf, meg ilyen olyan kamera van?

    Gyakorlatilag azt tesztelték vele 10 éven keresztül, hogy mennyire megbízható ez a meghajtási rendszer és elektromágnesesen mennyire kompatibilis más fedélzeti rendszerekkel, ha esetleg raknak rá műszert is.

    Amúgy látom sikerült megint egy szintet hoznod, akkor biztos értékeled ezt is: XD
    [URL=https://www.youtube.com/watch?v=5MglTjTRqxU][/URL]
  • molnibalage83 #27
    Ez nem szovjet fóiba te hülyegyerek. Arról van szó, hogy pont a te USA fóbiád miatt írsz akkora hülyeséget, hogy az USA hogyan nem küldött KETTTŐ szonda után többet, mikor az szovjetek pontosan NULLA szondát küldtek a Grand Tourra.

    Baszod, ehhez kibaszott vastag arcbőr kell...