Gyurkity Péter

Teljes káosz veszi körül a Plutót 

A Hubble vizsgálódása után így értékelik a csillagászok a Plutó holdjainak összességét.

Május közepén még a Plutó felé tartó New Horizons űrszonda küldött vissza érdekes képeket a törpebolygót körülvevő holdakról, azóta azonban a csillagászok a Hubble űrteleszkóp segítségével is megtekintették azokat, ez utóbbi vizsgálódás révén pedig teljes káoszként írják le a környéken megfigyelhető csoportosulást. A holdak mind formájukat, mind pedig pályájukat tekintve nagy eltéréseket mutatnak.

A Plutó és kísérőinek első érdekessége, hogy a legnagyobb hold, a Charon, éppen feleakkora "gazdájánál", emiatt pedig a többi égi kísérő egy állandóan változó gravitációs mezőben igyekszik alkalmazkodni a körülményekhez. Az eredmény jól látható a Hubble által elkészített képeken, az apró, alig néhány tíz kilométer átmérőjű holdak (név szerint a Styx, a Nix, a Hydra, valamint a Kerberos) ugyanis elnyújtott objektumokként tűnnek fel, amelyek ráadásul nem is ugyanazon arcukat mutatják a Plutónak, hanem folyamatosan pörögnek, ami szintén a gravitációs hatásokkal magyarázható.


A NASA illetékesei megjegyzik, hogy amennyiben ezen holdak valamelyikén élnénk, kissé nehezen tudnánk megjósolni, hogy a Nap éppen melyik irányban kel majd fel az egyes reggeleken, bár a már említett hatások miatt valószínűleg maga az élet sem lenne túl kellemes élmény. Tovább bonyolítja a képet, hogy bár három hold (a Styx, a Nix, és a Hydra) szinkronban járják érdekes táncukat, a Kerberos anyagát és összetételét illetően is eltéréseket mutat, hiszen az előbbi hárommal ellentétben nem világos, hanem nagyon is sötét, a szénre emlékeztető felszínnel rendelkezik, ami viszont azt sugallja, hogy ő nem ugyanazon ősi törpebolygó-ütközésből ered, mint a többiek.

A kutatók egyelőre nem tudják kellő biztonsággal leírni és megmagyarázni a furcsa rendszer keletkezésének körülményeit, de ebben a New Horizons segíthet majd, hiszen az űrszonda a következő hónapban megérkezik a helyszínre, ahol részletes vizsgálódást folytat majd le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #10
    Számtalan áldozatot követelt az akció. Gyászoljuk is őket az ellenálló testvérekkel.
  • IMYke2.0.0.0 #9
    Nem működött volna, ha az eredeti képen is kicsi sötét hold helyett egy bazi nagy DS lenne a képen.
    A készet bázist direkt nem, hogy "epikusabb" legyen a "leleplezés" :)
  • kissssss #8
    és közben hány bothan kémednek az életébe került ez az infó?

  • Pares #7
    Hydra Relay


  • slayer006 #6
    A Death Star 2-es 99 mérföldes átmérővel rendelkezett, ez 80 mérfölddel TÖBB, mint ami a képen van... :)
  • Meridian #5
    Dehogyisnem stimmel... a filmben szereplő DS mérete költő túlzással értendő. Valójában 19 mérföld volt az átmérője ;) :P
  • Tinman #4
    No offense, de itt valami qrvára nem stimmel.

    A képeden a Death Star 2-es látható, mégis csak sima Death Star felirat szerepel felette, de nem ez a legnagyobb gond, hanem a 19 mérföldes átmérő.

    A Death Star 2-es 99 mérföldes átmérővel rendelkezett, ez 80 mérfölddel kevesebb, mint ami a képen van...


    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.06.09. 19:09:43
  • sárkánylovag #3
    Sejtettem hogy az SG fórumain megfejtik a világ titkait.
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Feltörtem a NASA titkos szervereit, és megszereztem az eredeti képet:
  • Hengelhoffer #1
    A Kerberos csakis valami űrlény-inváziós csapat előőrsének anyahajója lehet