Gyurkity Péter

Részletesebb képeken látható a Plútó 

A NASA szondája egyre közelebb kerül a Plútóhoz, így a képek is egyre részletesebbek.

A kilenc éven át utazó New Horizons űrszonda még januárban éledt fel, hogy megkezdje végső céljának részletes megfigyelését. Azóta több alkalommal futottak be eddig nem látott képek a Plútóról, legutóbb például már sarki jégre utaló részleteket is láthattunk, most pedig újabb felvételeket vehetünk közelebbről is szemügyre.

A NASA hivatalos oldalán közzétett képek még május közepén készültek, ezúttal is a Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) kamera jóvoltából. Utoljára még egy hónappal korábban, 110 millió kilométeres távolságból tekinthettük meg az apró piszokfoltnak tűnő égitestet, május második hetére azonban a távolság 80-75 millió kilométerre csökkent, ami lehetővé tette a minden eddiginél részletesebb felvételek elkészítését. Ezek természetesen ezúttal is a NASA által alkalmazott dekonvolúciós eljáráson estek át, ami élesebbé teszi a képeket, ám ez itt-ott némi bizonytalanságot is okozhat, ezért a most felfedett részleteket később további képekkel kell majd visszaigazolni.


Az űrhivatal illetékesei kiemelik a most először láthatóvá vált felszíni jellemzőket, amelyek komplex geológiára, igencsak változatos felszínre utalnak. A sarki jégsapka a jelek szerint a hosszúsági fokok mentén változó kiterjedésű, ezt azonban csak júliusban tudják majd részletesebben, spektroszkópia révén megvizsgálni. A Plútóval való "találkozás" július 14-én esedékes, az elkövetkező hetek azonban szintén izgalmasan telnek el a szakemberek számára, hiszen újabb és újabb felvételeket kapunk majd, a távolság pedig minden egyes nappal csökken, hiszen a New Horizons 24 óra alatt 1,2 millió kilométert tesz meg a törpebolygó felé száguldva.

Június végére már a mostaniaknál négyszer részletesebb képek futhatnak be, a megközelítéskor pedig a különbség 5000-szeresre ugrik, bőven lesz tehát miről beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)