Gyurkity Péter

Megjöttek az első képek a Plútóról 

A NASA a felfedező születésnapján tette közzé a még viszonylag távolról készített felvételeket.

Csaknem egy hónappal ezelőtt jeleztük, hogy az amerikai űrügynökség szondája majdnem napra pontosan 9 évvel korábbi elindulását követően megkezdheti a Plútó törpebolygó megfigyelését, erre pedig az előzetes terveknek megfelelően sor is került. Most megjöttek az első felvételek, amelyeken még egy nem túl nagy objektumot láthatunk.

A NASA a Plútó felfedezőjének, a szintén amerikai Clyde Tombaugh születésnapján tette közzé a képeket, ezzel is kiemelve az 1930-as első megfigyelés és a kutató szerepének jelentőségét. A képeket a szonda Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) kamerája készítette, mégpedig több mint 200 millió kilométeres távolságból, vagyis még az igazi munka első lépéseiről van csak szó, a részletes megfigyelés ezt követően indulhat el. A képeket január 25-én és 27-én rögzítették, ám a megközelítés időszaka egészen július 14-ig tart majd, amikor is a New Horizons mintegy 10 ezer km-re repül majd el a Plútó mellett.


Az elkövetkező hónapokban több száz felvétel érkezik majd vissza a Földre, amelyeken a remények szerint korábban soha nem látott jellemzőket, részleteket vehetünk majd szemügyre. A képeken a Plútó egyre nagyobbá válik majd, miközben a New Horizons többször is korrigálja pályáját, hogy a megfelelő irányban maradjon – az első ilyen, úgynevezett OpNav manőverre március 10-én kerítenek sort. A szonda eddig 4,8 milliárd km-es utat tett meg a törpebolygó felé, jelen pillanatban pedig csaknem 50 ezer km-es óránkénti sebességgel közelít felé, hogy júliusban minden korábbi szondánál közelebb kerüljön majd célpontjához.

Az érdekesebb fejleményekről természetesen ezen időszakban is mindvégig beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garga Pitic #28
    1 megapixeles kamerát vitt.
  • Tetsuo #27
    :-D Ha már flém... akkor én is.
    Miután nem bolygó, ki a halált érdekel, hogyan néz ki egyáltalán?! Tényleg, nem teljesen mindegy?
  • Romanov555 #26
    Komolyabb földi távcsővel azért jobbat lőnek. Remélem ez is vitt magával egy jó 600 kilopixeles kamerát. Nehogy véletlenül túl feltűnő legyen, ahogy integetnek a kis Plútópubik az ég felé. Esetleg lelövik a g**ibe.
  • Archenemy #25

    47 pixel, a teljes költség 650 milla, szal egy pixel kb. 13 milla. Bocs :D
  • Archenemy #24
    Hát de ácsi, nincs mind a 640*480 pixelen rajta a Plútó, hanem csak a középső néhány pixelen, ez borítja a számításaidat :)
  • Lapajka #23
    Ez meg mi a pöcsöm?
  • Tetsuo #22
  • ati271 #21
    Jó, akkor becsülte.. De azt is igencsak rosszul. Vegyük csak egy alap VGA felbontást:640*480. Ez kb 300000 pixel.. Azaz, ha 1milliárd per pixellel számolnánk, akkor az 300 ezer millárd dofó lenne. Az usa jelenlegi GDP-je 16800 milliárd. Azaz a srác az usa 20 éves teljes GDP-vel számolt (2014-es szinten) Szal becslásnek is gencsak rossz! Mert ha maradok a 640*480-as felbontástnál és a 650 millió dolcsinál. Akkor ha csak ez az egy kép készült volna akkor 1 pixel 2100 dollárba került volna. De ugye nem csak ez az egy kép készül..
  • molnibalage83 #20
    Most nem tudom, hogy viccelsz vagy csak szimplán trollkodsz...
  • molnibalage83 #19
    Ez nagyobb, mint a Föld-Nap távolság.