Gyurkity Péter

Fantasztikusak a Plútó közeli képei

Több kép érkezett, ezek pedig máris rengeteg meglepetéssel szolgáltak a Plútó rendszerével kapcsolatban.

A július 14-i fontos dátumról a héten mi is többször hírt adtunk, és már akkor jeleztük, hogy rövid időn belül várható az első képek közzététele. A korábban nem látott felvételek meglehetősen közelről, gyakorlatilag a helyszínen készültek, ezért a Plútó és holdjai soha nem látott részletességgel tárulnak elénk - komoly meglepetéseket szolgáltatva a szakemberek számára.


A NASA hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy menetrend szerint, már szerda éjjel befutottak az első, egyelőre még tömörített képek a New Horizons szondáról. Ezeken a Plútó meglepően fiatal felszínéről rántjuk le a leplet, mégpedig 3500 méteres magasságba emelkedő hegyláncokkal, amelyek mindössze 100 millió éves múltra tekintenek vissza, vagyis igencsak fiatalnak számítanak. Mivel a Plútót nyilván nem melegíti egy jóval nagyobb égitesttel folytatott gravitációs interakció, valamilyen más folyamat eredménye az elénk táruló aktivitás, amelynek nyoma jól látható a felszín mindössze 1 százalékát megmutató képen.


A Charon legalább ilyen érdekes képet mutat, a legnagyobb hold felszínét ugyanis nem borítják becsapódások nyomai. Ez geológiai aktivitásra utal, amit jól jelez a mintegy 1000 kilométeren keresztül húzódó hegyszirt, illetve a 7-9 kilométer mély kanyon jelenléte. Az északi sarki régióban egy sötétebb folt utal bizonyos lerakódásokra, az ott felgyülemlett anyag meglétére, de emellett a kisebb holdakról is befutottak ez első adatok, aminek köszönhetően most először tárul elénk a Hydra szabálytalan alakja, amelyet a felszínt borító vízjég egészít ki - a Plútó esetében a spektroszkópiai mérések a metánjég jelenlétét teszik egyértelművé.


Pénteken további képek jelentek meg a küldetés hivatalos oldalán, ezeken pedig már egy kráterek nélküli, jó eséllyel jelenleg is geológiai folyamatok által formált terület vált láthatóvá. A jég által borított síkságra egyelőre nincs jó magyarázat, így ezek a felvételek tulajdonképpen máris felülírtak minden korábbi várakozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!