Gyurkity Péter

Műhold figyeli a sarki jég vastagságát 

Az európai műhold a klímaváltozás következményeit méri fel és a navigálásban is segít.

Az európai űrügynökség, az ESA, a napokban tette közzé a CryoSat-küldetés eddigi eredményeit, kiegészítve azokat egy újonnan elindult internetes oldallal, amelynek révén csaknem valós időben követhetjük nyomon a sarki jég vastagságának és kiterjedésének változását.

A CryoSat névre keresztelt műhold még öt évvel ezelőtt állt pályára, fő feladata pedig az északi-sark jégtakarójának vizsgálata, az ezzel kapcsolatos pontos adatok rögzítése. Az eszköz folyamatosan méri a tengerfelszínt beborító jég vastagságát, mégpedig egy altiméter, vagyis a tengerszint feletti magasság mérésére alkalmas műszer segítségével - a kapott adatokat ezután a központnak küldi vissza. Az eredmények mellett a bejelentés másik fontos része egy új weboldal elindulása, amely a brit Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM) által nyújtott gyors adatfeldolgozás révén csaknem valós időben, mindössze kétnapos csúszással mutatja meg nekünk a pontos helyzetet, különös tekintettel a jégtakaró vastagságára.

Az eredmények vegyes képet mutatnak, hiszen míg a sarki jég kiterjedése éppen most, 2014-ben volt a legkisebb, vastagsága ezzel egy időben (az egy évvel korábbi állapothoz képest) átlagosan 25 cm-rel nőtt. Norvégia partjainál, a Svalbard-szigeteknél azonban a vastagság mindössze 1 méter, vagyis éppen a fele volt a 2011 telén mértnek, amikor a CryoSat először küldte vissza adatait, ez pedig egybeesik az azt körülölelő Barents-tenger lassú felmelegedésével.

A műhold azonban nemcsak a klímaváltozás következményeit méri fel, hanem a navigálásban és a helyszínen tevékenykedő gazdasági társaságok munkájában is segít, amire azért is szükség van, mert a felmelegedéssel egy időben egyre élénkebb az emberi tevékenység, ahogy egyre többen próbálják kiaknázni a régióban rejlő gazdasági potenciált, legyen szó a hajózásról vagy a nyersanyagok kitermeléséről. A jégtakaró változásainak pontos és gyors jelentése számukra jelent majd nagy könnyebbséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!