Gyurkity Péter

Nem okoz extrém teleket a klímaváltozás 

Egy új tanulmány szerint a felmelegedéssel csökken a fluktuáció, de extrém forróság előfordulhat.

Az idei tél különösen keménynek bizonyult az Egyesült Államok északkeleti részén, ahol leginkább Boston városa és annak környéke szenvedte meg az újabb és újabb betöréseket. Ezek összesen csaknem 3 méter havat eredményeztek, a helyzetet pedig további nehezítette a rendkívüli hideg, amely többször is lelassította a környéken lakók életét. Hibás előrejelzésre is volt példa, az egyik megjósolt hóvihar például végül elkerülte a nagyvárost.

Svájci és amerikai kutatók – az ETH Zurich és a California Institute of Technology szakemberei – most egy közös tanulmányban értekeznek a klímaváltozás hatásairól, amelyek között náluk nem szerepelnek az extrém telek. A részletes szimuláción és a jelenlegi tudásunk alapján megalkotott elméleteken nyugvó munka szerint ugyanis a hőmérsékleti fluktuáció nem ugrik meg a klímaváltozás fokozódásával, a folyamat előrehaladtával, hanem éppen ellenkezőleg, ez inkább csökken, ami azt jelenti, hogy az extrém telek nem válnak gyakoribbá. A hideg periódusok „frekvenciája” csökken, ez azonban nem jelenti az extrém időjárási viszonyok megritkulását, hiszen különösen forró időszakok még bőven előfordulhatnak.

Korábban több alkalommal is felmerült, hogy az utóbbi időben megfigyelt extrém hidegek tulajdonképpen az északi-sarki, arktiszi régió időjárásában végbemenő változásnak köszönhetők. A teória szerint az ottani melegedés, pontosabban a sarki és az egyenlítői területek közötti különbség csökkenésének eredményeként a több kilométer magasban mozgó nagy légáramlatok (amelyek a repülésben is szerepet játszanak) módosulhatnak, ezek mozgása hullámszerűvé válik, ezért válnak gyakoribbá a különösen kemény telek például az USA északkeleti régiójában.

A jelen tanulmányban ezt elvetik, a csoport vezetője, Tapio Schneider professzor, azonban szeretne további vizsgálódást elvégezni, különösen Európa esetében, ahol a légáramlatok módosulása viszont komoly melegeket okozhat. Az Antarktiszon eközben szintén rekord meleget mértek, március 24-én ugyanis az Esperanza kutatóállomáson 17 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, míg az eddigi rekord az 1964 januárjában mért plusz 15 fok volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Vagy a klímaváltozásnak és ezzel az amcsi teleknek más az alapja, modellje, mint azt most gondolják.
 • Terawatt #3
  A hinta nem fordul át, de érthető a gondolatod. :P
 • kvp #2
  De van, csak maskeppen zajlanak azok a folyamatok amik miatt ilyen hideg telek vannak, de ha tovabb melegedik, akkor egy ido utan ez el fog mulni. Legkesobb miutan mindket sarkon elolvadt az osszes jeg es mar tobb mint 10 fokkal melegedett fel a bolygo atlaghomerseklete. Viszont rovid tavon egyre durvabb lesz a fluktuacio. A globalis felmelegedes ugyanis nem csak az atlaghomersekletet valtoztatja meg, de az ingadozasok is extremebbek lesznek. (mint amikor egy hintat lokdosunk, egyre jobban ter ki az alaphelyzetbol, aztan egy ido utan atfordul fent...)
 • Ender Wiggin #1
  akkor tehát nincs is klímaváltozás, mert évről évre egyre durvább telek vannak amerikában?