Gyurkity Péter

Szárazság miatt emelkedik Kalifornia szintje 

Az USA nyugati partján tapasztalható extrém szárazság miatt a domborzati szintben is eltérés mutatkozik.

2012 nyarán elsősorban az amerikai mezőgazdaság főbb adatai kapcsán került a hírekbe a tengerentúlon tapasztalható szárazság, ezt azonban egy évre rá rekordtermés követte. Az Egyesült Államok nyugati partján, azon belül is különösképpen Kalifornia államban azonban folytatódik, mi több, egyre súlyosbodik a szárazság, amely immár egy új szempontból is aggodalmakat vált ki.

A Scripps Institution of Oceanography intézet szakemberei az általuk használt GPS-hálózatra támaszkodva készítették el tanulmányukat, amely szerint az elmúlt másfél évben az ország nyugati partján átlagosan mintegy 4 milliméterrel emelkedett a talajszint. Kalifornia különösen súlyosan érintett a jelenség által, az állam egyes hegyei esetében 15 mm-es a különbség a 18 hónappal korábbi adatokhoz képest, ami arra utal, hogy a szárazság ezt a régiót sújtja a legjobban. A kutatók egyszerű magyarázattal szolgálnak az eltérésre, a szárazság miatt ugyanis egyre kevesebb víz található a felső és a mélyebb rétegekben egyaránt, ez pedig csökkenti az ott tapasztalható nyomást, így a talajszint (csakúgy, mint egy gumilabda esetében, amelyet már nem nyomunk össze a kezünkkel) is megemelkedik.


GPS-állomás Kaliforniában

A GPS-állomások hálózatát eredetileg a tektonikus mozgások, a lemezek aktivitásának mérésére hozták létre és telepítették a régióban. Mivel azonban ezek az eszközök a vertikális eltérést is rögzítik, segítségükkel jól nyomon követhető a szárazság ezen kissé furcsa hatása is. Maga a jelenség egyébként egészen súlyos az államon belül, ez csak az idei évben 2,2 milliárd dollárjukba és mintegy 17 ezer mezőgazdasági munkalehetőségbe kerülhet, ami pedig a hiányzó vízmennyiséget illeti, a tanulmány készítői szerint ez 10 centiméteres vastagságban a teljes Egyesült Államokat lefedné.

A tektonikus aktivitás fokozódásától egyébként nem tartanak a szakemberek, szerintük ez a törésvonal mentén tapasztalható feszültséget csak minimális mértékben növeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor #2
    Ott megvan, hogy milyen mintában történne az emelkedés, és ez ettől eltér. A kiszáradás miatti talajemelkedés egyezik a lecsökkent talajvízszintet mutató térképekkel.
    Amúgy meg sok városuk süllyed a túlzott talajvíz-kitermelés miatt.
  • szasko #1
    Csak félve merem megkérdezni, hogy az egymás mellett elcsúszó lemezeknek ( Szt András törésvonal) nem lehet az emelkedéshez közük?