Gyurkity Péter

Megaaszály jöhet az USA-ban 

Több évtizeden át sújthatja az Egyesült Államok délnyugati részét a kivételes szárazság.

Néhány nappal ezelőtt még arról írtunk, hogy az extrém szárazság miatt eltűnő, illetve a területről hiányzó vízkészletek miatt Kalifornia állam egyes részei megemelkedtek, most pedig egy friss tanulmány azt vetíti előre, hogy a térségben állandósulhat a korábban kivételesnek nevezett helyzet, ami több évtizedes nehéz időszakot jelentene.

Az U.S. Geological Survey a Cornell Egyetem és az Arizona Egyetem közreműködésével készítette el az új anyagot, amelyben az Egyesült Államok délnyugati részén uralkodó viszonyokat igyekeztek felmérni az itt várható esetleges változásokkal együtt. Ebben meglehetősen pesszimista hangon nyilatkoznak a térség várható jövőjéről, szerintük ugyanis egyre nagyobb az esély az úgynevezett megaaszály bekövetkeztére, amely azt jelentené, hogy mintegy három évtizeden keresztül extrém, kivételesnek minősülő szárazság állandósulna ott.

A dokumentumban szereplő adatok szerint az elkövetkező évszázadban 20-50 százalék közötti esély mutatkozik erre, de az egy teljes évtizeden át tartó hasonló időszak már 50 százalékos valószínűséggel fordulhat elő, ami szintén nem túl sok jót jelentene az ottani lakosságra és a környezetre nézve. Jellemző, hogy míg egy évvel ezelőtt Kalifornia állam területének 11 százaléka szerepelt a két legrosszabb kategóriában (extrém és kivételes) addig a múlt héten már 81 százalék felett állt ez a mutató, a szárazságot monitorozó ügynökség térképén pedig továbbra is nagyon gyakori a vörös színnel jelzett rész.

Itt még további munkára lesz szükség, hogy pontosabban felmérjék a ránk váró jövőt, ám a szakemberek igyekeznek kiemelni, hogy már most jóval nagyobb figyelem fordul a terület felé, mint korábban, többek között ennek is köszönhető a negatív hangvételű jelentések szaporodása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #15
    "You talkin' to me?"
  • ostoros #14
    Bárcsak fizetnének érte neki, de neki ilyen haszna sajnos nincs az egészből. Sajnos ő csak egy agymosott eszköz.
  • BladeW #13
    Dehát ők "rohattamerikaiak". Mind, egytől egyig. Ha te nem ezt gondolod, akkor idegenszívű cionbérencz vagy!
  • Tinman #12
    Megaaszály.1080p-Trinity

    Szeggyétek'! Van olyan jó, mint a Megacápa/polip/tonhal/ánusz!
  • Tinman #11
    Na tippelj kik nem írták alá a Kiotói egyezményt. Piroska:



    Érted már? Nagy pazarlók és még nagyobb környezetszennyezők...

  • fszrtkvltzttni #10
    +1
  • fszrtkvltzttni #9
    Ez túl könnyű:
    "Ez kérlek egy tipikus duplacsavar. ŐKET nem sújtja az aszály, sőt még jól is járnak a magasba szökő élelmiszerárak miatt, az alja népet legalább kiirtják, miközben leplezik a technológiát. Egyszerűen brilliáns!" XDXDXDXDXD
  • Papichulo #8
    Rájuk férne! ;-)

    Te egy mekkora primitiv suttyo vagy! ;-)
  • sempronius18 #7
    Nem csak a Maják vagy az Ansazikra volt hatással az időjárás változás, tulajdonképpen az összes történelmi népvándorlást az időjárás változása okozta, mi magyarok is amiatt húztunk el az Urálból.

    Ez része a természetnek még egy ideális világban is ahol nincs CO2 kibocsátás és csak minimális az erdőirtás.
  • inkvisitor #6
    Amerikában több civilizáció is megszenvedte a periodikus száraz időszakokat.
    Írásbeliség, illetve az időjárási feljegyzések hiányában a hosszabb, több évtizedes ingadozásokra nem tudtak előre felkészülni, és ha a társadalom mérete és komplexitása túllépte az egyes települések önálló túlélésének méretét, akkor a szárazság és a környezetük lepusztítása (erdőirtás kihat a csapadékmennyiségre és a talajvíz szintjére is) öszeomlasztotta őket.
    Így jártak pl a maják és az anasazik.