Gyurkity Péter

Négy területre koncentrál a jövőben a DARPA 

Az új fejlesztésekért felelős ügynökség négy alapvető területen végezné el a rá váró munkát.

Az új amerikai technológiákról és fegyverekről szóló cikkekben legtöbbször a DARPA neve szerepel elkövetőként, ami természetesen annak köszönhető, hogy ez az ügynökség felelős a főrendőr szerepét magára vállaló szuperhatalom fölényének megtartásáért. A jövőben sem adnák ennél lejjebb, ezért most négy fő területen határozták meg a munka folytatását.

Az illetékesek most tették közzé a két évre szóló legújabb jelentést, amely egybeesett Arati Prabhakar igazgató a képviselőház illetékes albizottsága előtt megtartott beszámolójával. A Breakthrough Technologies for National Security névre keresztelt jelentésben arról olvashatunk, hogy ugyan az USA hagyományos technológiai és gazdasági fölénye továbbra is jelen van, ezt újabb és egyre komolyabb fenyegetések kezdik ki, amit a fokozott fejlesztési erőfeszítésekkel lehet elhárítani. A biztonság és a katonai erő növelése érdekében olykor lélegzetállító mutatványokra van szükség, ez azonban az iram fokozásával megvalósítható, a legfinomabb, nanoszekundumos tartományban dolgozó információs megoldásoktól egészen a több területet átfogó, évtizedes projektek révén kialakított katonai rendszerekig.


Így alakítanák át a légitámadásokat a kutatók

A DARPA által meghatározott négy fő terület közül az első a komplex katonai rendszerek újragondolása, amelyet a moduláris, könnyen cserélhető alkatrészekből álló fegyverek alkalmazásával, a levegőben, a szárazföldön és a vízen meglévő fölény fenntartásával, valamint a helymeghatározás, a navigáció és az időzítés tökéletesítésével érnének el – ez utóbbi esetében megkerülnék a GPS-t. Az információs robbanásban rejlő lehetőségeket az úgynevezett „big data” eszközökkel aknáznák ki, alapvetően biztonságosabb kibervédelem kialakításával, a nemzetbiztonsággal és a személyi jogokkal kapcsolatos érvek egyszerre történő figyelembe vétele mellett. A tavaly létrehozott biológiai technológiák iroda a szintetikus biológia területén dolgozna, itt a különböző járványok elleni küzdelem és az új neurotechnológiák alkalmazása jön szóba (lásd speciális implantátumok, amelyek akár az egyes belső szervek serkentését is elvégezhetik), míg a technológiai látóhatár kitolása már közvetlenül a kvantumfizika területén történne, komplex matematika alkalmazásával, az új anyagok kialakításának céljával.

Azt persze még megjósolni sem lehet, hogy ezen erőfeszítések révén meddig lesz fenntartható az amerikai fél első helye, de a technológia és a katonai erő terén ez valószínűleg sokkal tovább sikerülni fog, mint a gazdaság esetében – igaz, ez utóbbi elengedhetetlen feltétel, hiszen a hitelre épülő katonai fölény gyorsan eltűnhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #23
  Te ökör, ez a hozzászólás egy személyes válaszra volt személyes válasz.
 • Papichulo #22
  Ebben a hozzaszolasban kizarolag szemelyeskedes volt... relevans erv egy darab sem.

  Pedig akkor meg bele sem mentem a katasztrofalis kinai demografiai adatokba es a brain drain-be, ami altal rengeteg magasan kepzett ember menekul az orszagbol es forditott iranyu aramlas meg gyakorlatilag nem letezik. De ezek a tenyek ne alljak utjat egy ujabb kis zsidozasnak a reszedrol! ;)
 • Tetsuo #21
  Érdekes, hogy a hozzászólásaidban másokat vádolsz emócióval, holott az egyedül a tiédben fellelhető. Az összes többmenetes érvelésed hibádzik, általában pont az ilyen "hater-dumák" és személyeskedés miatt.
  Emiatt sem lehet téged komolyan venni.

  Ha rám céloztál, én nem utálom az Egyesült Államokat, én a társadalmi rendszerrel nem vagyok kibékülve, mindazonáltal jelen témánál irreleváns, ahogy a te világképed is - sajnos mint egy tinédzser, mindig előjössz vele.
  Az is komoly struccpolitikára vall, hogy a lentebb említett politikai / gazdasági átrendezőst egyszerűen figyelmen kívül hagyod.
  Ha vennéd a fáradtságot és nem csak amerikaérdekeltségű (nem akarok zsidózni) médiából tájékozódnál...

  Off: Én szeretném legkevésbé, hogy kínai vagy orosz hegemónia legyen mondjuk Európában vagy a Földön, de a cionista terjeszkedésnek megálljt kellene parancsolni, amíg nem késő. Magyarországnak pedig nem lenne jó, ha az oroszokhoz kötődne, de az sem, ha bármely más nagyhatalomhoz. Középen, harmóniában kellene maradnunk, az igaz ügyekért kiállni és nem oldalakért. Ellenben ma nagyonerős a cionista Nyugat befolyása, amit redukálni kell mindenképpen. Le kellene ezt a törekvést vakarni Európáról, akár háborúkkal is.
  Az oroszbarátnak tűnő hozzászólásaim maximum kompenzálják az egyoldalú fórumhangulatot ill. csak a tefajtád hozzászólásai mellett tűnik oroszbarátnak, önmagában mérsékelt, tényszerű és objektív. ;-)

 • Papichulo #20
  Kína nem egyedül fogja lenyomni Ámerikát, hanem a fél világgal, akik már készenlétben várnak a pillanatra.

  A USA hatereknek az a fixa ideaja, hogy az egesz vilag annyira utaja a USA-t, mint ok maguk es arra varnak, hogy vegre "lenyomhassak"... a rossz hir, hogy Kinanak nagyobb szuksege van a legnagyobb exportpiacukra, mint forditva. Ha egy ekkora hatalmas felvasarloja kiesne az ott gyartott termekeknek, akkor az a PRC gazdasagat katasztrofalisan erintene, ennel jobban meg keves dolgot akarnak elkerulni.

  Raadasul ennek az egesznek nem sok koze van a rovidtavu katonai eroviszonyokhoz, ami a korabbi tema volt, mivel itt a PLA meg csak localisan probalja feszegetni a hatarait, de globalisan a kozelebe nem er a US-nek...

  Az Államokban tudod, hogy merre ne menj.

  Ellenben Kinaban meg nem tudtam merre menjek? Ezt akarod mondani? :)
 • Papichulo #19
  Persze definíció kérdése is a szegénység.

  "Kínában, ahol napi egy dollár a szegénységi küszöb értéke, tavaly 23 millió ember került ki a szegénységből - adta hírül az országos statisztikai hivatal pénteken."

  "A Világbank 2008-ban megalkotott kategóriái szerint napi 1,25 dollár jövedelem alatt mély szegénységben élőkről van szó, míg 2 dollár alatt szegényekről."

  Az a 23mil aki a PRC szerint mar nem szegeny, mashol meg boven melyszegenysegnek szamitana...
 • ostoros #18
  Elrettentő agresszió és cyberhadművelet - az USA propagandafegyverei
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20060215propaganda.html?pIdx=2
 • Tetsuo #17
  Az Államokban tudod, hogy merre ne menj. ;-) Mi a fenét keresnél Detroit azon körzeteiben, ahova a járőr sem megy ki?
  Tény, hogy pillanatnyilag Amerika (az Egyesült Államok) magasabb életszínvonalat tud biztosítani az állampolgárainak, de olyan hitelre megy az egész, amit részben Kína finanszíroz. Gondold el, ha bedől a dollár, csak elkezdi a bedőlést... mert Ázsia távolabbi része és Dél-Amerika nem azzal fog kereskedni, majd az arabok sem, ezután az EU hülye lenne belemenni a TTIP-be (vagy folytatni azt).
  Csak százalékos aranyfedezettel erősíthetné meg a gazdaságát vagy háborúval.
  Kína nem egyedül fogja lenyomni Ámerikát, hanem a fél világgal, akik már készenlétben várnak a pillanatra.
  Közvetve emiatt van a konfliktus USA és Izrael között is, emiatt kezdik támadni Izrael politikáját is egyre nyíltabban. Komoly átrendeződések vannak Washingtonban és az AIPAC is készül valamire...
 • fonak #16
  http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2013/02/22/szazmillio_ala_csokkent_a_szegenyek_szama_kinaban/#.VSLIX_msU1I

  Persze definíció kérdése is a szegénység.
 • ostoros #15
  http://www.investor.hu/news/20150406-vajon-ettol-kijozanodik-amerika.html
 • Papichulo #14
  Amerikai nagyvárosokban is láthatsz hajléktalanokat

  Bar nyilven ez nem bizonyitek es nem azt mondom, hogy ott ilyen nincs, de tobbet voltam az USA-ban, mint a PRC-ben es megsem lattam ott az utcan szuksegletuket vegzo embereket. Mindazonaltal ez Kina leggazdagabb varosainak, legujabb reszein volt.

  vagy találhatsz olyan környékeket, ahova főleg fehér emberként nem tanácsos az utcán sétálni.

  A kozbiztonsag mas kerdes. Az altalaban a diktaturakban jobb szokott lenni, bar egyik helyen sem rozsas a helyzet. Nem veletlenul van igeny azokra a mozgo kivegzobuszokra...

  Kína legszegényebb rétege sem szélesebb arányaiban, mint sok más országé.

  Ok, lassuk a forrasokat!