SG.hu

75 éve ért véget a Téli háború

1940. március 12-én, 75 évvel ezelőtt ért véget a finn-orosz, úgynevezett téli háború.

A háború 1939. november 30-án, a II. világháború kitörését követően kezdődött, melyet a Szovjetunió a stratégiai szempontból fontos dél-karéliai területek megszerzéséért indított. Sztálin villámháborúra számított, de a fegyverkezés négy hónapig húzódott, és komoly veszteséget okozott a szovjeteknek. 1939. novemberére Lengyelország összeomlott, hiszen nyugatról előbb szeptember elsején a németek, keletről pedig pár nap múlva a szovjetek özönlötték el. Kelet-Európa sorsát pedig pár évre a Molotov-Ribbentropp paktum határozta meg. Ez az egyezmény Finnországot a Szovjetuniónak hagyta meg.

Moszkva október elején „kölcsönös segítségnyújtási szerződést” kényszerített rá a balti államokra, október 5-én pedig hasonló megállapodást ajánlott fel a finnek számára is. A szovjetek egy területcseréről szóló megállapodást akartak kicsikarni a finnektől, ami tartalmazta volna, hogy a Szovjetunió megszerezi a Leningrád védelme szempontjából fontos Karéliai-földszoros egy részét, Petsamo jégmentes kikötőjét, illetve bérbe vehette volna a Finn-öböl bejáratánál fekvő Hanko-félszigetet. Ebbe azonban a finnek nem egyeztek bele, ezért a szovjetek máshogyan jutatták érvényre az igényüket.


November 26-án, a karéliai határon fekvő Mainila mellett a Vörös Hadsereg néhány katonája megrendezett incidenst hajtott végre saját bajtársai ellen, amit Moszkva természetesen azonnal finn agressziónak minősített. Erre hivatkozva pedig november 30-án háborút indított nyugati szomszédja ellen. A világ közvéleménye nem nézte jó szemmel, hogy a szovjetek megtámadták Finnországot, ezért december 14-én kizárták a Szovjetuniót a Népszövetségből.

A Vörös Hadsereg haderejében abszolút felülmúlta a finn hadsereget, Sztálin ezért is gondolta, hogy gyorsan érvényre juttatja az igényét, és az egész konfliktus gyorsan lezajlik majd. A finnek viszont nem adták meg magukat a túlerővel szemben, épp ellenkezőleg. Mannerheim tábornok a karéliai földszorosban mesteri védővonalat épített ki a szovjetek feltartóztatására, az északon harcoló hadtestek pedig a tundra viszonyai között gerilla taktikával állították meg a Vörös Hadsereget.

A többszörös túlerővel szemben harcoló finnek küzdelme kiváltotta az egész világ szimpátiáját, többek között magyar katonák is harcoltak Finnországban.A finnek megsegítésére Magyarországon 25 ezren jelentkeztek az 1939-40-es háború idején. Az önkéntesek közül egy zászlóaljnyi katona jutott ki hatalmas kerülőúton Finnországba. Egyes források szerint januárban, mások szerint februárban értek csak el céljukhoz, így mire az egyhónapos kiképzés után bevethették volna őket, márciusban a finnek és a szovjetek megkötötték a békét, így végül a magyarok fegyveres harcokban nemigen vettek részt.


A téli háború ideje alatt sok olyan extrém körülményeket és brutalitást megörökítő képfelvétel készült, amelyet a két ország jó viszonyára való tekintettel sokáig nem hoztak nyilvánosságra, csak a 2000-es években kezdték megmutatni a fotókat. Az egyik felvételen két finn gyerek holtteste látható, akiket állítólag szovjet partizánok ölték meg Seitajärvi faluban, 1944 júliusában. Egy másik képen egy fémedény, csajka látható, mellette emberi bordák tűnnek fel. Valószínűleg egy szovjet katona maradványairól van szó. Mindezeket a hóban örökítették meg, Leipasuo környékén. A maradványok azt bizonyítják, hogy a menekülő szovjet katonák a csajkából ették meg elesett, illetve beteg bajtársukat.

A túlerő végül megtette a hatását, 1940 februárjában a Vörös Hadsereg áttörte a Mannerheim-vonalat, elfoglalta Viipuri városát, ezzel pedig Finnország az összeomlás szélére került. Viszont az elhúzódó háború miatt Sztálin kénytelen volt békét kötni a finnekkel, a moszkvai megállapodás értelmében a szocialista nagyhatalom stratégiai jelentőségű területeket nyert Karéliában és a finn tengeri kijáratnál, azokat pedig a második világháború után is megtarthatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #25
    Te globális, geopolitikai meg egyéb hasonszőrű kérdésekben inkább halhass, ha nem érted Sztálingrád szerepét a bakui olajmezőkkel kapcsolatban.... Szerintem te is ránézve a térképre már belátod, hogy mekkora marhaságot hordtál össze, csak kimondani nem megy neked. Mert annyira hülye csak nem lehetsz, hogy még mindig a csalánosban kavirnyálj...
  • DantesHUN #24
    Mondtam, hogy vannak részigazságai, összeségében hülyeség amiket ír, rossz következtetések, nem vesz figyelembe tényeket, ferdít.
  • saxus #23
    Mond már, tudsz te felnőtt ember módjára is kommunikálni, vagy csak durcás hisztis kisgyerek módjára?

    Értem én, hogy félúton, kissé keletre ott volt Sztálingrád, ahonnan lehetett volna ellentámadást indítani, épp csak akkoriban az oroszoknak nem volt meg a mozgó háborúhoz szükséges felszerelés és gép. A németek meg épp az olajból voltak szűkén. Viszont Hitler azzal, hogy bement Sztálingrádba pontosan a német hadsereg előnyét dobta el az addigi mozgóháborúból. Pontosan ugyanúgy, ahogy annak idején az első világháborúban is megmerevedtek a frontok. Csak épp, míg a németek a kapacitásuk maximumán jártak, addig az oroszoknak még bőven volt tartalékuk.
  • saxus #22
    Buchanan az első világháború szükségtelenségét is nagyon jól leírta.
  • DantesHUN #21
    Hogy ez micsoda ostobaság. Legostobább...eh. Megint gyűrűzik ez a butaság. Értem én persze, az a jó üzlet manapság ha valaki ír egy könyvet ami szembe megy az addig ismertekkel, mert az lehet eladni. De ettől még butaság.
    Churchill hozott rossz, és hozott jó döntéseket.

    Hitler mint naív feltüzelt forradalmár? Óh, hogyne. Meg felajánlotta a lehetőséget a lengyeleknek...Hitlert ajánlatai elfogadatlanok voltak. Ki fog el olyat, hogy hé, az országotok egy részét add át, vagy ha nem megtámadlak és elveszek mindent? Ez nem ajánlat.
    Naív volt mi? Aha, komolyan hogy lehet ilyen zagyvaságokat leírni? Hitler a hatalomra kerülése után, de még igazából előtte, nyilvánvalóvá tette mit akar. Revans, élettér, háború. A vezérkar előtt jó ideje megvolt, hogy Hitler miféle háborút akar. Addig szövetségben lenni Sztálinnal még le nem verik a franciákat-angolokat, majd a szerződést megszegni és leverni Sztálint és életteret szerezni és elkerüli a kétfrontos háborút-nagyon leegyszerűsítve.

    Buchanan meg, eh. Oké, oké, vannak féligazságok abban amiket összehord. Persze a szükségtelen háború, meg Churchill okozta a Nyugat vesztét. Badarság. A korszaknak számtalan kiváló kutatója van , magyar is, nem magyar is, őket kellene olvasni.

    De értem én valahol ezt a revízionizmust, sőt nem ez nem is új, Churchill mint a háborús uszító, és némi alapja van is, ő a háborúban érezte elemében magát, igazi háborús vezető volt. Az is igaz, hogy a I. viláhháború igazságtalan lezárása okozta Hitler hatalomra kerülését, de és? Ezt nem is vitatja senki, sok sok sok évtizede. Sőt, már a 20-as években megmondták ,hogy a igazságtalan béke csak újabb háborúhoz fog vezetni. Szóval vannak részigazságai Buchanan -nek, de összeségében nem vesz figyelembe tényeket, csak azt nézi ami neki tetszik, rossz téves következtetéseket von le és jókorákat ferdít.

    Az I. világháború volt értelmetlen, szükségtelen, teljesen felesleges! Csak romlást hozott, és a II. világháború csak egy következmény volt. Ja, hát igen, például Keegan-t kéne olvasni Buchanan helyett...
  • Vol Jin #20
    Nincs. Csak tipből írtam, nem tudtam, hogy létező oldal. :-D
    Szerintem a rosszlanyok.hu az megfelelő alternatíva. :-)
  • Vol Jin #19
    "Kurvára nem kellett hozzá. Hitler saját parancsára félútról fordította vissza a 6. német hadsereget. "

    És szerinted miért? Talán előbb nézz rá a térképre, mielőtt stratégiai kérdésekről osztod az észt. Sztálingrád pont északra fekszik Bakutól, a közlekedési útvonalak pedig rajta futnak keresztül, tehát az olajszállítás nem megoldható Sztálingrád elfoglalása nélkül.

    Mondom, hogy keverte ez az idióta Leningrádot Sztálingráddal. Segítek! Leningrád az ma Szentpétervár, Sztálingrád meg Volgográd.
  • ostoros #18
    Vol Jin a belga kormányfő.
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20150318-meleg-szepsegversenyen-zsurizik-a-belga-kormanyfo.html
  • Papichulo #17
    Ez a prostik.hu nekem nem mukodik, jelszot ker. Van belepesed hozza? :)
  • saxus #16
    Kurvára nem kellett hozzá. Hitler saját parancsára félútról fordította vissza a 6. német hadsereget.

    Mellesleg ahhoz képest, hogy mennyire művelt vagy, alapvető kultúrát nem sikerült magadba szívnod. Faszkalap.
    Utoljára szerkesztette: saxus, 2015.03.18. 21:49:04