23
  • Tetsuo
    #23
    Te ökör, ez a hozzászólás egy személyes válaszra volt személyes válasz.
  • Papichulo
    #22
    Ebben a hozzaszolasban kizarolag szemelyeskedes volt... relevans erv egy darab sem.

    Pedig akkor meg bele sem mentem a katasztrofalis kinai demografiai adatokba es a brain drain-be, ami altal rengeteg magasan kepzett ember menekul az orszagbol es forditott iranyu aramlas meg gyakorlatilag nem letezik. De ezek a tenyek ne alljak utjat egy ujabb kis zsidozasnak a reszedrol! ;)
  • Tetsuo
    #21
    Érdekes, hogy a hozzászólásaidban másokat vádolsz emócióval, holott az egyedül a tiédben fellelhető. Az összes többmenetes érvelésed hibádzik, általában pont az ilyen "hater-dumák" és személyeskedés miatt.
    Emiatt sem lehet téged komolyan venni.

    Ha rám céloztál, én nem utálom az Egyesült Államokat, én a társadalmi rendszerrel nem vagyok kibékülve, mindazonáltal jelen témánál irreleváns, ahogy a te világképed is - sajnos mint egy tinédzser, mindig előjössz vele.
    Az is komoly struccpolitikára vall, hogy a lentebb említett politikai / gazdasági átrendezőst egyszerűen figyelmen kívül hagyod.
    Ha vennéd a fáradtságot és nem csak amerikaérdekeltségű (nem akarok zsidózni) médiából tájékozódnál...

    Off: Én szeretném legkevésbé, hogy kínai vagy orosz hegemónia legyen mondjuk Európában vagy a Földön, de a cionista terjeszkedésnek megálljt kellene parancsolni, amíg nem késő. Magyarországnak pedig nem lenne jó, ha az oroszokhoz kötődne, de az sem, ha bármely más nagyhatalomhoz. Középen, harmóniában kellene maradnunk, az igaz ügyekért kiállni és nem oldalakért. Ellenben ma nagyonerős a cionista Nyugat befolyása, amit redukálni kell mindenképpen. Le kellene ezt a törekvést vakarni Európáról, akár háborúkkal is.
    Az oroszbarátnak tűnő hozzászólásaim maximum kompenzálják az egyoldalú fórumhangulatot ill. csak a tefajtád hozzászólásai mellett tűnik oroszbarátnak, önmagában mérsékelt, tényszerű és objektív. ;-)

  • Papichulo
    #20
    Kína nem egyedül fogja lenyomni Ámerikát, hanem a fél világgal, akik már készenlétben várnak a pillanatra.

    A USA hatereknek az a fixa ideaja, hogy az egesz vilag annyira utaja a USA-t, mint ok maguk es arra varnak, hogy vegre "lenyomhassak"... a rossz hir, hogy Kinanak nagyobb szuksege van a legnagyobb exportpiacukra, mint forditva. Ha egy ekkora hatalmas felvasarloja kiesne az ott gyartott termekeknek, akkor az a PRC gazdasagat katasztrofalisan erintene, ennel jobban meg keves dolgot akarnak elkerulni.

    Raadasul ennek az egesznek nem sok koze van a rovidtavu katonai eroviszonyokhoz, ami a korabbi tema volt, mivel itt a PLA meg csak localisan probalja feszegetni a hatarait, de globalisan a kozelebe nem er a US-nek...

    Az Államokban tudod, hogy merre ne menj.

    Ellenben Kinaban meg nem tudtam merre menjek? Ezt akarod mondani? :)
  • Papichulo
    #19
    Persze definíció kérdése is a szegénység.

    "Kínában, ahol napi egy dollár a szegénységi küszöb értéke, tavaly 23 millió ember került ki a szegénységből - adta hírül az országos statisztikai hivatal pénteken."

    "A Világbank 2008-ban megalkotott kategóriái szerint napi 1,25 dollár jövedelem alatt mély szegénységben élőkről van szó, míg 2 dollár alatt szegényekről."

    Az a 23mil aki a PRC szerint mar nem szegeny, mashol meg boven melyszegenysegnek szamitana...
  • ostoros
    #18
    Elrettentő agresszió és cyberhadművelet - az USA propagandafegyverei
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20060215propaganda.html?pIdx=2
  • Tetsuo
    #17
    Az Államokban tudod, hogy merre ne menj. ;-) Mi a fenét keresnél Detroit azon körzeteiben, ahova a járőr sem megy ki?
    Tény, hogy pillanatnyilag Amerika (az Egyesült Államok) magasabb életszínvonalat tud biztosítani az állampolgárainak, de olyan hitelre megy az egész, amit részben Kína finanszíroz. Gondold el, ha bedől a dollár, csak elkezdi a bedőlést... mert Ázsia távolabbi része és Dél-Amerika nem azzal fog kereskedni, majd az arabok sem, ezután az EU hülye lenne belemenni a TTIP-be (vagy folytatni azt).
    Csak százalékos aranyfedezettel erősíthetné meg a gazdaságát vagy háborúval.
    Kína nem egyedül fogja lenyomni Ámerikát, hanem a fél világgal, akik már készenlétben várnak a pillanatra.
    Közvetve emiatt van a konfliktus USA és Izrael között is, emiatt kezdik támadni Izrael politikáját is egyre nyíltabban. Komoly átrendeződések vannak Washingtonban és az AIPAC is készül valamire...
  • fonak
    #16
    http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2013/02/22/szazmillio_ala_csokkent_a_szegenyek_szama_kinaban/#.VSLIX_msU1I

    Persze definíció kérdése is a szegénység.
  • ostoros
    #15
    http://www.investor.hu/news/20150406-vajon-ettol-kijozanodik-amerika.html
  • Papichulo
    #14
    Amerikai nagyvárosokban is láthatsz hajléktalanokat

    Bar nyilven ez nem bizonyitek es nem azt mondom, hogy ott ilyen nincs, de tobbet voltam az USA-ban, mint a PRC-ben es megsem lattam ott az utcan szuksegletuket vegzo embereket. Mindazonaltal ez Kina leggazdagabb varosainak, legujabb reszein volt.

    vagy találhatsz olyan környékeket, ahova főleg fehér emberként nem tanácsos az utcán sétálni.

    A kozbiztonsag mas kerdes. Az altalaban a diktaturakban jobb szokott lenni, bar egyik helyen sem rozsas a helyzet. Nem veletlenul van igeny azokra a mozgo kivegzobuszokra...

    Kína legszegényebb rétege sem szélesebb arányaiban, mint sok más országé.

    Ok, lassuk a forrasokat!

  • fonak
    #13
    És? Amerikai nagyvárosokban is láthatsz hajléktalanokat, vagy találhatsz olyan környékeket, ahova főleg fehér emberként nem tanácsos az utcán sétálni. Kína legszegényebb rétege sem szélesebb arányaiban, mint sok más országé.
  • Papichulo
    #12
    Az eliras volt, nyilvan a nyugati reszekre gondoltam... bar keleti nagyvarosokban is lattam felhokarcolok koruli reszeken putrikban elo es utcan furdo/anyagcseret vegzo embereket.
  • ostoros
    #11
    Te aztán nem zavartatod magad a tények által.
    Főleg amikor Kína keleti (a legfejlettebb) régiójában vizionálsz középkori viszonyokat.
  • Papichulo
    #10
    Tudok rola...
  • Mat666
    #9
    https://www.youtube.com/watch?v=_KTrs73j0Xc
  • Papichulo
    #8
    Mar a legujabb generacios vadaszgepekben is kinai alkatreszek vannak.

    Gondolom tudsz mutatni egy listat, hogy milyen olyan esszencialis alkatreszek vannak benne, amit keptelen lenne az USA magatol legyartani... mivel en csak par dollaros magnesekrol tudok az F35 eseteben, melyeknel nem a kepesseg hianyzott, csak a koltsegeket probaltak leszoritani.

    Ha most lezarnak a hatarokat (barmilyen okbol), akkor az USA nagyon gyorsan osszeomlana.

    Az USA tipikusan az az orszag, ami barmit meg tudna termelni internalisan. Szinte egyik iparagat sem epitettek le teljesen.

    A PRC gazdasaga jelen pillanatban szinte kizarolag berteremelesre epul. Ahogy - az orszag nyugati tartomanyaiban - egyre emelkedik eletszinvonal, ugy mennek fel a berek es ugy fognak menekulni a kulfoldi cegek onnan. Ezert probalja a kinai kormany ketsegbeesetten vegyesvallalatokba kenyszeriteni az ott termelo kulfoldieket, de ahogy azt mar mashol is sokszor lattuk es mar itt is elkezdodott egy folyamat azok a franya kapitalistak oda fogjak vinni a termelest, ahol az olcsobban megoldhato... ez a kovetkezo evtizedekben egyeb azsiai orszagokban (Vietnam, Indonezia, stb...) es Afrikaban lesz.

    Nem tudom, hogy te milyen gazdasagi meroszamot hasznalsz, de nominalis GDP-ben az USA meg messze megelozi Kinat. Per capita mutatokrol nem is beszelve! Nagyon impressziv, amit felmutattak az elmult evtizedekben, de azt se felejtsuk el, hogy ezert az orszag 70-80%-a nagyon dragan megfizet. Melyszegenysegben elnek, a keleti regiokban gyakran kozepkori viszonyok kozott, raadasul meg mindig tobb tizmillioan elnek barlangban.

    Mindemellet Kina gazdasagi novekedes meg a helyi - koztudottan adatokat eloszeretettel hamisito - statisztikai hivatal szerint is lassul:


    Ezzel szemben a USA pillanatnyilag novekedesi palyan van, mar evek ota erosebb adatokat produkalva, mint Kina:


    De visszaterva a haditechnikara, a PRC-ben gyakorlatilag nem letezo az R&D, foleg a hadiiparban. Fegyverrendszereik nagy resze masolasra epul, a fejlesztes szinte minimalis. Egyelore meg az oroszoktol vasaroljak a korszeru sugarhajtomuveket is, mivel ok meg nagyobb sorozatban nem is tudnak gyartani ilyesmit, a metalurgiai technologiajuk gyengesegei miatt. Azt meg ugye nem nehez belatni, hogy ha a kinai allam is - a belso konfliktusokat es terrorizmust elkerulendo - meg fog probalni hasonlo eletszinvonalat produkalni az orszag kulonbozo pontjain, akkor mar sokkal kevesebb fog jutni a fejlett katonai kutatasokra, bar elismerem, hogy ez nem biztos, hogy szempont a CPCPC szamara.

    A hipotetikus kinai agressziora valo amerikai reakcio meg attol fog fuggeni, hogy a katonai hoditas objektuma mennyire fontos resze a USA biztonsagi halojanak. Mivel szarazfoldi teruletszerzesre nem nagyon latok realis kandidatust, a PLAN power projection kepessege viszont abiszmalis, ezert kizarolag a USN-en mulik, hogy meg akarja-e fekezni oket. Minel messzebb van a muveleti terulet Kinatol, annal jobbak a USN eselyei.

    Oroszorszag meg nem tudom hogyan jon ide. Oket senki sem akarja megtamadni, az orosz hadsereg szamara viszont egy NATO elleni agresszio gyakorlatilag ongyilkossag lenne... pont.

    Akar tetszik neked, akar nem, az USA tovabbra is a vilag vezeto gazdasagi nemzete es katonailag meg ennel is nagyobb a kulonbseg a javukra... a jelenlegi trendek alapjan ez egy darabig meg igy is fog maradni.
  • kvp
    #7
    "Miert, miben nem onellato?"

    Miben az? Mar a legujabb generacios vadaszgepekben is kinai alkatreszek vannak. Ha most lezarnak a hatarokat (barmilyen okbol), akkor az USA nagyon gyorsan osszeomlana. A globalis gazdasagnak koszonhetoen a legtobb iparagban a termelesi lanc legalabb egy eleme hianyzik az USA es Kanada teruleterol, mivel azokat mas (europai vagy azsiai) orszagokbol szerzik be. Innentol foga nem onellatoak.

    "Miert lenne? A kinai innovacio nagyjabol a masolasban merul ki, foleg a hadiiparban!"

    Nem az innovacio a gond, hanem az ipari termeles es a financialis hatter. A Nemeteket sem a szovjet innovacio gyozte le hanem a nagyobb katonai termeles es tobb eroforras. Az USA nagy gondban lenne ha a kinai hadiipart kellene termelesben megeloznie, sot emberuk sem lenne eleg. Az egyetlen pont ahol biztosan erosebb, az a nuklearis arzenal, de az Oroszok is csak ezert vannak meg ott ahol. Viszont gazdasagi eroben Kina mar most megelozi az USA-t es ipari termeles+bevetel osszehasonlitas eseten nem az USA nyer, sot ha a bankszektort es az egyeb nem materialis szolgaltatasokat kiveszunk akkor mar jo ideje Kina a vilag legerosebb gazdasaga. Az atomfegyver pedig csak a haboruk megelozeseben segit, de a gazdasagi erot nem noveli.

    Konnyen juthatunk oda, hogy ha Kina ugy dont annektal par allamot vagy veletlenszeruen bombazni kezd par altaluk felszabaditandonak itelt allamot, akkor az USA csak nezni fog, de tenni ellene mar nem tud semmit. Meg az oroszok ellen sem tudnak megmozdulni sem. Atomja pedig Kinanak is van. A darpa pattoghat es tervezgethet, de komoly gazadasagi ero nelkul nem tudjak fenttartani az USA egyeduralmi helyzetet, akarmilyen fejlett megoldasokat talalnak is ki. Mondjuk a cikk is pont errol szol.
  • Papichulo
    #6
    legalabb a hadsereg mukodesi szintjen onellato lesz

    Miert, miben nem onellato?

    akkor kb. ott lesz Kina mogott, mint most az Oroszok az USA mogott.

    Miert lenne? A kinai innovacio nagyjabol a masolasban merul ki, foleg a hadiiparban!
  • halgatyó
    #5
    Tudom, csak lemaradt a vigyorifej
  • kvp
    #4
    Igazabol az amerikai katonai foleny addig tarthato fent, mint a jelenlegi globalis gazdasagi rendszer stabilitasa, tehat a jelenlegi valojaban fedezetlen nemzetkozi penzrendszer. Barmelyik eltunik, azonnal borul a masik. Az usa vagy osszeszedi magat es legalabb a hadsereg mukodesi szintjen onellato lesz, vagy addig kell tamadnia amig tud, bar lehet ezt mar buktak. Harmadik lehetosegkent onket lemondhat mindket szereprol, de akkor kb. ott lesz Kina mogott, mint most az Oroszok az USA mogott.
  • Palinko
    #3
    szerintem azt a háborút nem a bakák döntenék el
  • halgatyó
    #2
    És ezzel fogják lerohanni Oroszországot: https://www.youtube.com/watch?v=VCnT-qWTE84
    Már gyakorolnak
  • Mat666
    #1
    "Azt persze még megjósolni sem lehet, hogy ezen erőfeszítések révén meddig lesz fenntartható az amerikai fél első helye, de a technológia és a katonai erő terén ez valószínűleg sokkal tovább sikerülni fog, mint a gazdaság esetében – igaz, ez utóbbi elengedhetetlen feltétel, hiszen a hitelre épülő katonai fölény gyorsan eltűnhet."


    Most is erre épül ezért nem fog sokáig megmaradni.