Gyurkity Péter

Elkészült az új török vegyi felderítő jármű 

A török hadsereg egy új felderítő járművet próbálhat ki, amely mobil laboratóriumként szolgálna.

A napokban zajlott le Abu Dhabiban az idei International Defense Exhibition, amelyen ezúttal is számos különböző gyártó képviseltette magát. Közöttük volt megtalálható a török illetőségű FNSS is, amely új vegyi felderítőjét mutatta be az érdeklődőknek, a korábban elkészült járművekre alapozva munkáját. A Szíriához való közelség miatt kiemelt szerep juthat az új fejlesztésnek.

A meglehetősen hosszú és bonyolult nevű Pars Chemical Biological Radioactive Nuclear (CBRN) Reconnaissance Vehicle a már eddig is rendelkezésre álló Pars páncélozott felderítőn alapul. Amíg azonban az eredeti típus a vezető és a parancsnok mellett további 8 gyalogos katona szállítására volt alkalmas, az új változat már csak négy utast vihet magával, a fennmaradó teret pedig a különböző érzékelőknek és speciális műszereknek engedi át, amelyek révén a katonák megfelelő módon felmérhetik a vegyi és biológiai fegyverekkel sújtott terület állapotát, az ott uralkodó helyzetet.


A hatkerék-meghajtású jármű egy gránátvetővel, illetve egy gépfegyverrel védi meg magát, a hangsúly azonban nyilván nem a fegyverzeten van. Az új Pars ugyanis három külső szenzorral érkezhet meg a kijelölt terepre, amelyek a mustárgáz és a szaringáz mellett számos további vegyi anyagot jeleznek a személyzetnek. A hordozható készülékekkel emellett elvégezhetik a szilárd és folyékony minták elemzését, míg a spektrométer és a kromatográf segítségével a külső szenzorok által szolgáltatottnál is pontosabb adatokat kaphatnak a különböző anyagok összetételéről.


Természetesen a sugárzó anyagok és a biológiai fegyverek sem maradnak ki a körből, ahogy arra a jármű neve is utal. Opcióként jelenik meg továbbá a terület szabványos NATO-jelzésekkel történő kijelölése, a térségben tartózkodó többi egység számára. A szíriai polgárháború és a térségben uralkodó általános felfordulás miatt különös jelentősége lehet a fejlesztés alkalmazásának. Hogy a megoldás mennyire terjed el, az majd csak később derül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lucy in the Sky #5
  .,.
 • T0nk #4
  Járműt.
  Járműtöt.
  Játrműtötöt.

  Egyébiránt magyarul úgy van, hogy járművet.
  Keziccsókolom.
 • teddybear #3
  Annyiba kerül, amennyit ki tudnak zsarolni a vásárlóból, és sokat fogyaszt százon. Katonai járműveknél a fogyasztás mértéke a nem túl fontos kategória, sokkal fontosabb, hogy minden körülmények között el tudjon menni a célig.
 • EnxTheOne #2
  Mennyibe kerül 1 db, és mennyit fogyaszt százon?
  Azért ezek is lényeges infok
 • Tetsuo #1
  A bélyegképek helyett illene már MINDEN cikkben FHD képeket linkelni, hiszen ez a lenépszerűbb felbontás...