Gyurkity Péter

Fájdalomkeltő sugárral harcolna Kína 

Kína is kifejlesztette saját sugárvető fegyverét, amellyel kisebb konfliktusokat kezelnének.

Nemrég került sor az Airshow China 2014 elnevezésű rendezvényre, amelyen számos helyi kiállító jelen volt saját fejlesztéseivel. Ezek között volt megtalálható a China Poly Group Corporation megoldása, amely egy fájdalomkeltő, ám nem halálos sugárral egészítené ki a meglévő szárazföldi és vízi egységek arzenálját, hogy maradandó sérülések okozása nélkül legyenek megoldhatók bizonyos konfliktusok.

A Poly WB-1 az első beszámolók szerint milliméteres hullámhosszú sugarat alkalmaz, amelyek némileg a mikrohullámú sütőhöz hasonlóan működnek. Alkalmazásukkal a közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő vízmolekulák felmelegítését idézhetik elő, ami az ennek kitett személyeknek intenzív fájdalmat okoz, ezzel pedig kisebb-nagyobb tömegek, valamint kisebb harci egységek és egyéb járművek közti találkozók kezelésére tűnik alkalmasnak, különösen annak fényében, hogy ezzel elkerülhetők lennének a halálesetek.


A fegyver hatótávja a kínai források szerint alapesetben mindössze 80 méter, ám ez a felhasznált energia növelésével egészen 1 km-re tolható ki, ami viszont már rögtön felveti a tengeri alkalmazás lehetőségét. Mivel az ország egyetlen tengeri határát sem ismeri el, a kiszemelt szigetecskék megszerzésében, azok őrzésében, valamint a kisebb hajókkal szembeni fellépésnél jöhet jól az eszköz, amely pusztán az élőerőt tenné ki fájdalomnak, de nem okozna kárt a környezetben, valamint a megcélzott személyek által irányított eszközökben.

Érdemes megjegyezni, hogy hasonló megoldással korábban az amerikaiak is próbálkoztak, mégpedig Afganisztánban, ám az Active Denial System (ADS) névre keresztelt eszközt a várható negatív visszhang miatt sosem vetették be. Az oroszok 2012-ben jelezték, hogy szintén ilyen fegyveren dolgoznak, míg Kínában a Chengdu városában található University of Electronic Science and Technology (UESTC) számít az egyik fontos kutatási központnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #25
    Tegyenek ki pár képet Viktorról! Garantáltan működő fájdalomkeltő sugárt bocsájt ki és ha újrahasznosított papírból készítik még a greenpeace is szájkosarat kap.
  • Sir Quno Jedi #24
    Pontosan, az emberek foggal körömmel is megölik egymást, agyonverik/rugdossák, megfojtják egymást, vagy szétverik a másik fejét egy kövön/padlón/falon. Semmilyen fegyver nem kell hozzá, képesek vagyunk rá és mindig is azok voltunk. Csak persze a mai fegyverekkel egy ember százakat/ezreket is meg tud ölni adott esetben és ez fel tudja borítani az egyensúlyt.
  • esemve #23
    "A múltkor ráfogtam az ujjamat egy emberre, azt kiabáltam, hogy "Bumm bumm!", és nem lett semmi baja."

    Akkor nem is akartad megölni. Ha meg akartad volna akkor megfojtod, vagy fejbe vered egy kővel. Attól még nem a kő vagy az emberi kéz lesz a hibás.
  • teddybear #22
    Tulajdonképp a rendőrség két IFA-alvázra felépített vízágyúját vitték a Kossuth-térre. Azt is csak rohammunkában tudták mozgásképessé tenni, mert évtizedek óta rohadtak a garázsban.

    Ez megint egy kurucinfós jólértesülés.
  • SirBubu #21
    ezt azért az USÁ-ban ne próbáld ki még egy darabig, szerintem :DD

    (szerk.) má hogy aktuálpolitika is legyen
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.12.11. 19:21:53
  • Vol Jin #20
    Én is. :-)
  • Molnibalage #19
    Mit vittek és hova....? 2006-ban a Honvédségnek semmiféle csöves légvédelmi fegyvere nem volt, a ZSU-23-4 és ZU-23-2-őt is szemétdombra küldték "bölcseink" akkor is alsó hangon 10-15 éve...
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.12.11. 16:06:48
  • Archenemy #18
    Az első pár mondatban még azt hittem, ez valami aktuálpolitikai hsz lesz :)
  • Archenemy #17
    "A gép nem öl meg senkit, az emberek ölik meg egymást, az meg már magánügy. "
    Azért a gépek segítenek. A múltkor ráfogtam az ujjamat egy emberre, azt kiabáltam, hogy "Bumm bumm!", és nem lett semmi baja.
  • teddybear #16
    2013-ban az Egyesült Államok már korántsem a szabadság hazája. Az országot egy végletekig diktatórikus kormány irányítja, amely az élet minden lépését szabályozza. A világ túlnépesedett, ezért törvénybe iktatják, hogy minden nő csak egy gyermeket szülhet. A határon túl, Mexikóban már lehetőség nyílik a szabadabb családtervezésre. Ide igyekszik John Brennick is várandós feleségével, Karennel. A határon azonban elfogják őket, és mindkettőjüket a világ legszigorúbban őrzött börtönébe szállítják, ahol 31 évnyi raboskodás vár rájuk. A 33 emelet mélyen a föld alá épített Fortress-ben a rabokat számítógép-vezérelt biztonsági rendszer őrzi, kamerákkal, gondolat-fürkésző berendezésekkel állandó megfigyelés alatt tartják őket, a gyomrukba ültetett bélgyöngy és neutron-ágyú segítségével pedig bármikor fájdalmat okozhatnak nekik. A szökés tehát esélytelen. Brennick ennek ellenére megpróbál kitörni.