Gyurkity Péter

Grafénpáncél válthatja le a golyóálló mellényeket 

Az első kísérletek szerint a grafénpáncél jóval ellenállóbb lehet a külső behatásokkal szemben.

A grafén az anyag 2004-es felfedezése óta sokszor szerepelt már a különböző híradásokban, az utóbbi években pedig egyenesen slágertémává nőtte ki magát. Legutóbb arról írtunk, hogy grafénmembránok segítségével akár a légkörből is kinyerhetnénk az üzemanyagcellákhoz szükséges hidrogént, most pedig egy másik, legalább ilyen érdekes kísérletről érkezett hír.

Jan-Hwang Lee, a Massachusetts Egyetem kutatója szintén a grafén tulajdonságait vizsgálja, ezúttal azonban a külső fizikai behatásokkal szemben. Kísérleteik során megállapították, hogy ez az anyag (amellett, hogy sokkal könnyebb) egyben százszor erősebb az acélnál, golyóálló mellényként alkalmazva pedig nagyjából kétszer hatékonyabb lehet a jelenleg alkalmazott legjobb technológiákhoz képest. Mivel egyelőre nem áll módjukban hagyományos fegyvereket és az azokban alkalmazott lőszert (és lőport) bevonni a kutatásba, ezt mikroszkopikus formában másolják le, lézerrel gyorsítva fel akár szuperszonikus sebességre az apró szilícium-dioxid golyókat, hogy ezek alapján vizsgálják a ballisztikus energiát és annak elnyelését.

Az eredmények arra utalnak, hogy míg a kombinált acéllapok a legfeljebb 10500 km/h-s sebességgel, vagyis a hagyományos fegyverekből kilőtt golyókhoz képest háromszor gyorsabban száguldó miniatűr utánzatok esetében 0,08 MJ/kg ballisztikus energiát nyeltek el, addig a grafénrétegek tízszer ellenállóbbnak bizonyultak, hiszen az ő esetükben 0,92 MJ/kg volt a kapott adat – ez a kevlárnál is kétszer jobb eredményt jelent. Az energia elnyelése itt a legfontosabb szempont, hiszen ennek növelésével hatékonyabb golyóálló mellényeket, páncélrétegeket állíthatunk elő, amelyek a biztonsági üveghez hasonlóan repedések mentén vezetik el az energiát ahelyett, hogy az egyetlen pontra koncentrálódna.

Mivel mindezt egyelőre mikroszkopikus méretekben sikerült csak visszaigazolni, itt még további munkára lesz szükség, bár a szakértők szerint már az eddig elért eredmény is izgalmas és rendkívül érdekes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #12
    A grafén előnyös lehet olyan golyóállómellénygyártó részvényárfolyamára, amelyik nem is tudna grafénból golyóállómellényt gyártani?

    Te ezt így tényleg fejben érted?
  • halgatyó #11
    Gyanítom, hogy a cikkbeli HÍR-nek nem a technikai értéke a legnagyobb. Az ui. nem várható egyhamar, hogy sok ezer katona grafénpáncélban szaladgáljon a világ harcmezőin.
    Viszont valamely cég tőzsdei árfolyamára előnyös lehet, pláne most hogy alakul a nagy háború.
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2014.12.05. 20:42:54
  • Vol Jin #10
    A lényeg az volt, hogy felfedezés helyett feltalálásról van szó, pontosabban előállítási technológia kifejlesztéséről. Ha az egy cellux, akkor az egy cellux. :-D
  • Vol Jin #9
    Az M16 a wikipedia szerint 975–884 m/s csőtorkolati sebességet tud. Gondolom a csőhossztól függ ez az érték.

    A 975 m\s az nagyjából 3500 km\h, ami pont a harmada a cikkben írt 10500 km\h-nak. Akkor most miről is vitatkoztok?
  • Vol Jin #8
    De az ezret a combosabb átlépi, az meg a harmada a 10500 km\h-nak vagy nem? A cikk meg ezt írta...
  • Ender Wiggin #7
    A legkomolyabb torkolati sebességet tankok tudják (a kinetikus penetrátor lövedékekkel), de az is valahol az 1700 m/s-nél van. Mondjuk egy ilyet még kétméter vastag grafén mellényben sem szívesen venne az ember...
  • NEXUS6 #6
    Ehhez képest úgy tudom az első méréseket egy olyan mintával végezték amit úgy hoztak létre, hogy egy grafit darabra rányomtak egy cellux darabot, amire 1 atom vastagságú rétegek ragadtak.

    XD

    Azért még elég messze vagyunk a grafén, a nanocsövek, meg a fullerén nagyüzemi előállításától, bár alapkutatásokat, hogy ha majd ez meglesz, akkor ezt az anyagot mire tudjuk használni, azt rengeteget végeznek.
  • Molnibalage #5
    Nagyon nem. Attól, mert a sebesség miatt a mozgási energia azonos, az anyagra gyakorolt igénybevétel nem, mert az az alakváltozás sebességétől is függ. Nem tudok olyan kézi vagy gépágyú kaliberű lőfegyverről aminél a torlkolati sebesség akár csak eléréné vagy éppencsak meghaladná 2000 m/s-ot és ezek is rikák...
  • Vol Jin #4
    A nagy lőtávú mesterlövészfegyvereknél jó közelítés ez azért.
    Oké, egy pisztoly 400m\s torkolati sebességére ez nem igaz, de egy AK az már 700 m\s környékén lehet, egy puska meg már 1000 m\s kategória, illetve átlépi azt. Egy M16 meg a kettő között valahol, azaz 1000 alatt
  • Vol Jin #3
    "A grafén az anyag 2004-es felfedezése ót"

    Feltalálás, nem felfedezés!

    Én általános iskolában a kémiatanárnőtől megkérdeztem a grafit szerkezetét ábrázoló kép alapján, hogy milyen lehetne az egy atom magas grafitréteg, és azt mondta, hogy ez elméleti kérdés, mert nem tudjuk előállítani, mert a grafit sok ilyen egymásra ragadt kis lemezke egy kupacban rendezetlen formában, így egymáson elcsúsznak és puhák, de ha lenne sok nagyobb, de egy atom magas grafitlemez, akkor igen érdekes anyagot hoznánk létre, mint a focilabda formájú C nemtom mi a neve, vagy mint a nanocső.

    Azaz, elméletileg voltak számítások, hogy milyen lenne ez az anyag, csak előállítani nem tudta senki.

    Így nem felfedezés történt, hanem feltalálás, azaz egy előállítási mód kifejlesztése.