• DantesHUN
    #21
    Hogy ez micsoda ostobaság. Legostobább...eh. Megint gyűrűzik ez a butaság. Értem én persze, az a jó üzlet manapság ha valaki ír egy könyvet ami szembe megy az addig ismertekkel, mert az lehet eladni. De ettől még butaság.
    Churchill hozott rossz, és hozott jó döntéseket.

    Hitler mint naív feltüzelt forradalmár? Óh, hogyne. Meg felajánlotta a lehetőséget a lengyeleknek...Hitlert ajánlatai elfogadatlanok voltak. Ki fog el olyat, hogy hé, az országotok egy részét add át, vagy ha nem megtámadlak és elveszek mindent? Ez nem ajánlat.
    Naív volt mi? Aha, komolyan hogy lehet ilyen zagyvaságokat leírni? Hitler a hatalomra kerülése után, de még igazából előtte, nyilvánvalóvá tette mit akar. Revans, élettér, háború. A vezérkar előtt jó ideje megvolt, hogy Hitler miféle háborút akar. Addig szövetségben lenni Sztálinnal még le nem verik a franciákat-angolokat, majd a szerződést megszegni és leverni Sztálint és életteret szerezni és elkerüli a kétfrontos háborút-nagyon leegyszerűsítve.

    Buchanan meg, eh. Oké, oké, vannak féligazságok abban amiket összehord. Persze a szükségtelen háború, meg Churchill okozta a Nyugat vesztét. Badarság. A korszaknak számtalan kiváló kutatója van , magyar is, nem magyar is, őket kellene olvasni.

    De értem én valahol ezt a revízionizmust, sőt nem ez nem is új, Churchill mint a háborús uszító, és némi alapja van is, ő a háborúban érezte elemében magát, igazi háborús vezető volt. Az is igaz, hogy a I. viláhháború igazságtalan lezárása okozta Hitler hatalomra kerülését, de és? Ezt nem is vitatja senki, sok sok sok évtizede. Sőt, már a 20-as években megmondták ,hogy a igazságtalan béke csak újabb háborúhoz fog vezetni. Szóval vannak részigazságai Buchanan -nek, de összeségében nem vesz figyelembe tényeket, csak azt nézi ami neki tetszik, rossz téves következtetéseket von le és jókorákat ferdít.

    Az I. világháború volt értelmetlen, szükségtelen, teljesen felesleges! Csak romlást hozott, és a II. világháború csak egy következmény volt. Ja, hát igen, például Keegan-t kéne olvasni Buchanan helyett...