Balázs Richárd

Idegen csillag haladt át a Naprendszeren

Egy nemzetközi csillagász csapat tagjainak egybehangzó véleménye szerint idegen csillag haladt át a Naprendszeren mindössze 70.000 évvel ezelőtt. A csillag az Oort-felhőn haladt át, ezzel jóval közelebb került hozzánk, mint legközelebbi csillagszomszédaink.

A csillagászok által vörös törpeként azonosított csillag legközelebbi szomszédunk, a Proxima Centauri távolságának ötödére közelítette meg a Napot, végigszántva a Naprendszer külső területeit. Az eset érdekessége, hogy a Scholz-csillagnak nevezett objektum nem egyedül érkezett, utazása során egy barna törpe kísérte. Mindkét objektum kiégett csillag, melyek már nem rendelkeztek megfelelő tömeggel a fúzió beindításához magjaikban.

A halvány Scholz-csillag pályájának megfigyeléseiből derült ki, hogy 70.000 évvel ezelőtt a kozmikus betolakodó 0,8 fényévre közelítette meg a Napot, a fentebb összehasonlításként említett Proxima Centauri 4,2 fényévre található.

Az Astrophysical Journal Letters szaklapban publikált tanulmányukban az Eric Mamajek által vezetett csillagász csapat 98 százalékos bizonyossággal jelentette ki, hogy a Scholz-csillag áthaladt a Naprendszer peremén elhelyezkedő "külső Oort-felhőn", melyben üstökösök milliárdjai találhatók. Ez a terület olyan, mint egy gömb alakú burok, körülbelül 100.000 csillagászati egység (CSE) távolságban körülölelve a Naprendszert.


A csillag pályájának meghatározásához a kutatóknak két információra volt szükségük: a csillag látóirányú, vagyis radiális sebességére, valamint a csillag pályamenti, tangenciális sebességére. A Scholz-csillag jelenleg 20 fényévre van tőlünk, ami még mindig viszonylag közelinek nevezhető. Ugyanakkor nagyon lassú tangenciális mozgást tanúsított egy ilyen közeli csillaghoz képest, mely szerint vagy éppen csak távolodóban van tőlünk, vagy hamarosan egy jövőbeli találkozásra lehet számítani. A radiális sebesség megerősítette, hogy a csillag távolodik, visszakövetve mozgását megállapították, hogy mindössze 70.000 év telt el a Naprendszerben tett látogatása óta.

Az Oort-felhőn való áthaladás elvileg jókora gravitációs zűrzavart okozhatott a peremvidék üstököseinek pályájában, a belső-Naprendszer felé irányítva azokat. Dr. Mamajek, az amerikai Rochester Egyetem tudósa szerint azonban "elhanyagolható" a Scholz-csillag hatása. "Üstökösök milliárdjai vannak az Oort-felhőben és valószínűleg többet is megzavart ez az objektum" - nyilatkozott a BBC News-nak. "Eddig azonban valószínűtlennek tűnik, hogy ez a csillag valójában jelentős üstökös-záport gerjesztett volna"

Az áthaladó csillag hatása a csillag tömegétől, sebességétől és közelségétől függ. A legrosszabb ilyen szempontból egy lassan mozgó, nagytömegű csillag, ami megközelíti a Napot. A Scholz-csillag viszonylag közel került, a bináris rendszernek azonban alacsony volt a tömege és gyorsan is haladt, melyek következtében nem gyakorolhatott különösebb hatást az Oort-felhőre.

Bár eddig ez volt a legkisebb távolságú ismert csillagáthaladás, Mamajek szerint nem lehet ritka, hogy idegen csillagok közelítsék meg a Napot. Véleménye szerint 100.000 évente kerülhet sor hasonló eseményekre. A Scholz-csillag által produkált kis távolságú áthaladás azonban ennél jóval ritkább, átlagosan 9 millió évente fordulhat elő. "Ez egy kissé különös véletlen, hogy sikerült elcsípnünk egy ilyen közel elhaladó példányt" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #18
    Az idézett cikkből kiszámolható (20 fényévre van most, ennyit tett meg 70 ezer év alatt), hogy kb. 100 km/sec sebességgel mozog, ami nem különleges mértékű. Vagyis a teljesen normál objektumok között sem túl ritka az ilyen megközelítés
  • halgatyó #17
    Igen érdekes cikk, több szempontból is.
    Például: vajon a Föld utóbbi mondjuk 3 milliárd éves történetében a) milyen gyakran, b) milyen méretű égitestek c) mennyire közelítették meg a Naprendszert, és ez milyen hatással lehetett a Föld (és a Naprendszer) alakulására? Vagyis a Földtörténeti elméletekben kell lennie egy biznytalansági tényezőnek, ami akár nagy is lehet.
    Vagy: ahogyan a Nap mozog a Tejútrendszeren belül, annak más területeire tévedve változhat az ilyen találkozások esélye.
    Bár az, hogy a Föld már évmilliárdok óta létezik és az élet is töretlenül (?) fejlődik rajta, arra utal, hogy az ilyen találkozások esélye nem nagy, bár ezt megsaccolni is nehéz. Minél hamarabb képes lesz az emberiség elhagyni a Naprendszert, annál nagyobb az esélye, hogy külső hatás már nem pusztít el minket.
  • Steel #16
    másrészt akkora tömegvonzása van, hogy minden kilapulna rajta, ott nem lenne semmiféle landolás
  • paby88 #15
    a vörös törpék még azért elég forróak ahhoz hogy leszálljál rá 3000k körüli az átlag hőmérséklet rajta
  • Green Ironnose #14
    Vagy így volt, vagy nem.
  • sárkánylovag #13
    Ha méretarányos lenne a kép akkor jobban érthető lenne hogy nem olyan jelentős a hír.
    Persze érdekes, de nem jelentős. A Föld nap távolság 100 ezer szerese emberek.
    A Voyager még csak a 100 szorosát tette meg és megy mióta élek.
    Mennyi az a távolság aminél a nyolcad nap tömeget a nap befogta volna körülötte keringő bolygónak?
    Meg egy ilyen kihunyt csillagra leszállni valami szondával na az lenne az igazán érdekes
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2015.02.20. 16:26:12
  • wraithLord #12
    Így már érthető, köszi. Azt gondoltam, hogy a Tejútrendszer részei, csak az nem volt egyértelmű, hogy azon belül minek a részei. De akkor ezek szerint simán egy (egykori) kettős csillagrendszerről van szó.

    Mindenesetre érdekes, hogy ennyire gyakori az ilyesmi.
  • Irasidus #11
    Ez azonkívül hogy nem igaz, még csak nem is válasz a kérdésre!

    "Persze ez valahol ertheto, mert kulonben az eletben nem lenne a Naprendszerben semmilyen nehezebb anyag, ha nem kiegett naprendszerek anyagabol. Valoszinuleg az szorja szet az anyagot finomra poritva, amikor ket ilyen naprendszer tenylegesen utkozik, nem csak suroljak egymas 'felhoit'. "

    Nehezebb anyagok szupernóvákból kerülnek egy gázködbe - molekulák, gáz, és por formájában. Jaj.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.20. 14:29:22
  • kvp #10
    Eloszor is az egyik csillag meg nem pusztult meg teljesen, meg vilagit csak gyengen. Masodszor is a ket csillagrendszer gyakorlatilag metszette egymast, legalabbis az oort felho szintjeig, annak is csak a kulso szeleig, ugyanis a kozepe az kb. 5x kozelebb van a Naphoz, mint az emlitett naprendszer multbeli palyaja.

    Ami erdekes az az, hogy ezek szerint az gyakori (par tiz-szaz ezer ev), hogy ket naprendszer eleg kozel megy egymashoz, ahhoz, hogy kisebb objektumok atkeruljenek az egyikbol a masikba. Persze ez valahol ertheto, mert kulonben az eletben nem lenne a Naprendszerben semmilyen nehezebb anyag, ha nem kiegett naprendszerek anyagabol. Valoszinuleg az szorja szet az anyagot finomra poritva, amikor ket ilyen naprendszer tenylegesen utkozik, nem csak suroljak egymas 'felhoit'. Hozzateszem, hogy egy tenyleg kozeli talalkozas nem csak a szervetlen anyagok atvitelere adhat modot...
  • Irasidus #9
    A Tejútrendszer részei. Egy vörös- és egy barna törpe párosról, vagy kettőscsillagról van szó. Minden csillag mozog, egyrészt a Tejútrendszer dagályerélye mindenre hat és "körbeforgatja", másrészt a csillagok különböző tömegek közelében haladnak el, illetve pályájuk során (Kepler III.) a rájuk ható (centripetális) tömegkoncentráció is folyton változik, amiktől egyedi sebességekre és irányokra tesznek szert. Kivétel nélkül.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.20. 14:21:42