Gyurkity Péter

Születőben lévő hármas csillagrendszerre bukkantak 

Csillagászok egy születőben lévő rendszert fedeztek fel, amely korai állapotát mutatja meg nekünk.

A National Radio Astronomy Observatory hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amely egy érdekes felfedezésről számolt be a napokban. Ebben arról olvashatunk, hogy egy hármas csillagrendszer korai stádiumát pillantották meg a kutatók, akik most először találtak bizonyítékot a formálódó csillagok gravitációs kötöttségére.

A tőlünk mintegy 800 fényévnyi távolságra található rendszerben egy hatalmas gázfelhőt figyeltek meg, amely az eddigi adatok alapján egy protocsillagot, valamint további három sűrűbb részt tartalmaz. Az érdekes formációból a csillagászok előrejelzése szerint három csillag marad majd meg, amely egy stabil rendszert alkotna, emlékeztetve a Csillagok Háborújából ismert Tatuin-rendszer kettős csillagára. Ma már tudjuk, hogy az ilyen és hasonló formációk meglehetősen gyakran fordulnak elő az univerzumban, mi több, ezek az ismert rendszerek mintegy felét teszik ki, ilyen korai stádiumban azonban még soha nem figyelték meg őket, így a bejelentés igazi érdekességeket tartogat a szakemberek számára.


Balra a születő csillagrendszer jelenlegi állapota, jobbra a 40 ezer év múlva várható kinézete

Első alkalommal figyelték meg például, hogy a születőben lévő csillagok már ilyen korai fázisban is gravitációs módon kötöttek, ami arra utal, hogy a gázfelhő rostjainak töredezése, fragmentációja valóban létrehozhat több csillagból álló rendszereket. Az alternatívák között eddig a gázfelhő magjának töredezése, valamint egy fiatal csillag körül keringő, korong alakot felvevő anyag fragmentációja szerepelt, ezekhez csatlakozik most az itt megfigyelt folyamat. A számítások szerint mindössze 40 ezer évre lesz szükség a csillagok kialakulásához, amelyek a Nap tömegének egytizedét, illetve egyharmadát mondhatják majd magukénak – a köztük lévő távolság a Nap-Föld táv 3- és 11-ezerszerese lesz.

A kutatók munkájuk során a Very Large Array (VLA) segítségével rögzítették a gázfelhőben megtalálható metánmolekulák által kibocsátott rádióhullámokat, így találták meg a töredezett részeket, míg a Green Bank Telescope (GBT) és a Hawaii-szigeteken található James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) a Barnard 5 (B5) névre keresztelt felhő magjának tanulmányozásához járult hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #3
    Úgy van, pont erre gondoltam. Nyomni kell és ezt a nyomó gravitáció végzi el.
    A nyomóerő 1.2 x 10^44 newton. Ez az erő nyomja össze a csillagokat, gázfelhőket és a fekete lyukakat.
    Az energiaelnyeléstől melegszik a Föld, a bolygók, fehér törpék és a csillagok.

    Enélkül soha nem indulna be a csillagokban a magfúzió.
  • Fefy #2
    Esetleg arra még nem gondoltál, hogy az összenyomást a gravitáció elvégzi? :)
  • Astrojan #1
    Mitől melegszik fel ez a hideg gázfelhő ???

    Hülye kérdés, hiszen a nemlétező téridő úgy kompolyodik, hogy az időnyúlásból származó tekeredés felhevíti a gázt. Vagy mégsem?

    Nem lehet, hogy KÍVŰLRŐL kell energiát befektetni ahhoz, hogy felmelegedjen a gázfelhő?

    De ! Nyomni kell és akkor felmelegszik. Ha nem nyomod, sohasem melegszik fel.