Balázs Richárd

Mikrobák segíthetnék az aszteroida-bányászatot

Több faj is kiveheti a részét az aszteroidák bányászatából, derült ki az új iparág teremtésére törekvő Deep Space Industries (DSI) beszámolójából. A futurisztikus vállalkozásban gondolkodó cég genetikailag módosított mikrobákat juttatna be az űrkőzetekbe, távol a Földtől, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön az értékes erőforrásokhoz.

A koncepción dolgozó tudósok egy kis szondát küldenének a kiaknázandó aszteroidákhoz, ami számos parányi egységet, úgynevezett CubeSat-okat vinne magával, eljuttatva az aszteroida felszínére. A felszínen a CubeSat egy alacsony hőmérsékletű, baktériumokkal teli folyadékot fecskendezne be az űrkőzetbe, ami a repedéseken és hasadékokon keresztül terjeszkedne. Idővel a fém feldolgozására genetikailag átalakított mikrobák lebontanák az ártalmas anyagokat az aszteroidán belül és más kémiai állapotúvá alakítanák az erőforrásokat, alkalmasabbá téve a kinyeréshez.

A folyamat lassú, a baktériumok azonban ingyen dolgoznak. "Visszamehetünk 10-20 év múlva és egy előkészített anyaghalmot kapunk" - mondta Joseph Grace, a DSI és a NASA Ames Kutató Központjának tudósa, hangsúlyozva, hogy az önfenntartó biobányászat csökkenti a hagyományos bányászati módszerek űrbeli alkalmazásának kihívásait. "Ha működik, az élet alkalmazása az értékes mélyűr erőforrások előkezelésében megváltoztathatja az emberi űrtevékenység gazdasági gyakorlatát"

A biobányászat bevett gyakorlat a Földön, a rézkészletek jelentős részét mikrobák segítségével nyerik ki, az azonban még nem egyértelmű, hogyan működne ugyanez, vagy egy hasonló megközelítés a világűrben. A DSI csapat megpróbálja tisztábbá tenni a képet. Kutatók közel 11.000 ismert Föld-közeli aszteroida (FKA) adatait elemezték, hogy meg tudják becsülni, mennyi rendelkezik megfelelő belső hőmérséklettel a bakteriális élet számára. A hőmérsékleti tartományt -5 és 100 Celsius fok között határozták meg.

Az eredmények biztatóak, körülbelül 2800 FKA tűnik élhetőnek hosszabb távon is, ezen belül 120 aszteroida rendelkezik "kedvező", 15 és 45 fok közötti belső hőmérséklettel. A következő lépés a fémfeldolgozó mikrobák tesztelése az űr vákuumát idéző közegben.

A DSI aszteroida expedíciókra szánt szondája 3-4 éven belül repülhet, a teljes űrkőzet bányászatra azonban még 15-20 évet várni kell, tette hozzá Grace. A cég vizet, fémeket és egyéb erőforrásokat szeretne kinyerni az aszteroidákból. A szándékkal nincs egyedül, a milliárdos támogatottságú Planetary Resources ugyanezt a célt tűzte ki maga elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #27
    Amúgy meg a belsőégésű motorok az energia felét kipufogják. Ha vizet fecskendeznek a hengerbe az átveszi az eneriát, javítja a hatásfokot és a NOX emissziót, hűti a motort. Hajómotoroknál már használják. Gyak az üza fele mennyiségét lehet kiváltani ua teljesítmény mellett.

    Kisebb motoroknál egyelőre gáz, mert nincs olyan anyag ami a hőingást kibìrná. Lehetne mondjuk kerámia bélés a hengerben, meg kerámia dugó.

    A gyárak inkább donszájzingolva hókuszpókuszolnak a motorokkal. Mert az Eu kisebb emissziót és nem kisebb fogyasztást ír elő. Ez utóbbi az iparban ugye valójában senkinek nem érdeke!
  • Jakuza1 #26
    Altalabn a nagy ipari termeloket, vagy akik kezeben a penz oszpontosul nem olyan konnyu kigolyozni, mint ahogy leirod, mert altalaban naluk senki mas sem tud sokkal olcsobban barmit eloallitani, viszont nekik akkora befolyasuk van a vilagban, hogy siman eltudnak taposni cegeket, vagy egyszeruen felvasaroljak es ez meg a jobbik forgatokonyv.
  • Vol Jin #25
    Ha valamit olcsón elő tudsz állítani, míg mások drágán, akkor ugyanúgy opció, hogy te az ő áraik alatt adod picivel, amivel bedöntöd őket, te meg besöpröd az egész piacot.
  • gforce9 #24
    A hidrogénhajtás egy vicc kategória. Mivel a hidrogén nagyon problémás anyag. Mind az előállítása, mind a tárolása. Ettől a tisztán elektromos hajtásnak is nagyobb jövője lehet, bár jelenleg még arra sincs felkészülve az infrastruktúra, de az legalábbis megvalósítható alternatíva. Mindenképp megvalósíthatóbb annál, mint a marhaveszélyes és nehezen tárolható hidrogént bepakolni az autókba.
  • gforce9 #23
    Létezik olcsó édesvíz előállítás, esőnek hívják. Ettől olcsóbb technológiát szeretnél? Hmm kis telhetetlen :)
  • Jakuza1 #22
    Vagy egyszeruen csak azert, mert akik ebbol profitot tudnak csinalni nem erdekuk, hogy olcson lehessen eloallitani es inkabb olyan technologiat kultivalnak, amiben nagyobb a profit es nem szamit ha kornyezetszennyezessel vagy egyeb massal jar.
    De ez mar egy masik tema.
  • johnfly #21
    Hát,ha úgy értette amit írt, hogy a víz sótlanítása nem megoldott, hogy nem elérhető áron, akkor nem is mond akkora blődséget, de mi számítana elérhető árnak? Amikor a világ egyes részein akkora a szegénység (vagy inkább a lustaság) hogy pottyantós budit építeni nem tudnak, és általában pont ezeken a területeken lenne szükség nagy mennyiségben tiszta ivóvízre, akkor nem tudom, hogy milyen technológia lenne az, vagy kinek állna érdekében kifejleszteni olyat, ami gyakorlatilag ingyen állít elő ivóvizet, akár mondjuk tengervízből.
    Ahh. Értelmetlen. Még a jövőbemutató fejlesztések sem lesznek soha annyira olcsóak, hogy egy bangladeshi dzsippó pereputty áradás idején tiszta ivóvízhez jusson belőle. Ők egyszerűen kimúlnak vérhasban. Mert sokan vannak. Mert buták. Mert nincs semmiük.

    Egyébként ezeknek az embereknek a koncepcióit nem értem. Az a pénz, amit nem költ el valaki űrkutatásra, mitől kéne feltétlenül valami világot jobbá tevő dologra fordítódnia?
    Nem tudom felfogni ezt a gondolatmenetet.
  • Vol Jin #20
    Köszönöm, már megijedtem. :-)

    Egyébként büntipont járna nekem is a szóhasználatom miatt. :-)
  • molnibalage83 #19
    Nem, Jakuzára.
  • Vol Jin #18
    Remélem nem rám gondoltál.