Balázs Richárd

Hatalmas aszteroida halad el a Föld mellett

Három futballpálya méretű aszteroida halad el bolygónk mellett február 18-án, keddre virradóan, amit élő webközvetítésen keresztül is nyomon követhetünk.

A 2000 EM26 jelű földközeli aszteroida nem jelent veszélyt a bolygóra, az online Slooh űrkamera azonban nyomon követi az űrsziklát az elhaladás során. Az élő webközvetítés 18-án magyar idő szerint hajnali 3 órakor veszi kezdetét, ami közvetlenül elérhető a Slooh weboldalán, valamint a Space.com-on.

A tudósok becslése szerint a 2000 EM26 körülbelül 270 méter átmérővel rendelkezik, sebessége eléri a másodpercenkénti 12,37 kilométeres (43.200 km/h) sebességet. A Földet körülbelül 8,8 Föld-Hold távolságra közelíti meg. A Slooh közvetítését Mark Boslough, a planetáris becsapódások szakértője kommentálja.

"Folyamatosan fedezzük fel ezeket a potenciális veszélyt jelentő aszteroidákat - néha csak napokkal azelőtt hogy megközelítené a Földet" - nyilatkozott Paul Cox, a Slooh műszaki és kutatási igazgatója. "A Slooh aszteroida kutatási törekvései új lendületet kaptak a Slooh robottávcsöveinek köszönhetően, melyekkel nyomon követhetjük a lehetséges veszélyt jelentő űrsziklák népes táborát. Meg kell találnunk őket, mielőtt ők találnak meg minket!"


A 2000 EM26 elhaladása szinte pontosan egy évvel két nagy földközeli objektum eseményt követően ér minket. 2013. február 15-én, miközben a tudósok a 30 méteres 2012 DA14 aszteroida rendkívüli közelségű elhaladását figyelték, egy másik űrkőzet robbant fel váratlanul az oroszországi Cseljabinszk felett, jelentős károkat okozva az épületekben, melyek üvegtörmelékei több mint ezer embernél okozott sérüléseket.

A közel 20 méteres meteor 29 kilométerrel a föld fölött robbant fel 20 atombombával egyenértékű energiát szabadítva fel. "Gyakorlatilag egy mindaddig ismeretlen aszteroida találta el bolygónkat közel egy évszázaddal ezelőtt is, 1908. június 20-án" - utalt a tunguzkai eseményre Bob Berman, a Slooh csillagásza. "Néhány évszázadonként egy ezeknél nagyobb aszteroida is elér minket - szerencsére a becsapódások az óceánokban, vagy olyan kietlen tájakon következnek be, mint az Antarktisz. A folyamatos veszély és a tény, miszerint a bioszférára hatást gyakorló események évente valós veszélyként lebegnek felettünk, arra utal, hogy egyre nagyobb szükség van a földközeli objektumok felfedezésére, nyomon követésére, valamint akciótervek felállításra a kivédésükre"

Az orosz meteorit darabjaiból a téli olimpia hét aranyérmese is kapott szombaton Szocsiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #32
    Mert élő példa Kiev ugye, hogy hogyan is intézi el az ember, ha van egy "kis" politikai ellentmondás, de egyik fél sem elég erős, elszánt a dolog megoldására, vagy csak nincs meg a politikai kultúrájuk (egyik oldal vezetője egy bokszoló, király!)

    Ezt csinálni még 10 000 évig? Na ne, akkor inkább a demokrácia!
    XD
  • NEXUS6 #31
    Ez az őstermelős bulgárkertészeses, valósítsd meg a megyét offline elképzelés is cuki alternatíva. Leszámítva, hogy ha akkora meteor jön, ami tényleg hazavágja az emberiséget, akkor az azzal teszi, hogy mondjuk Amcsiban (tuti hogy ott, mert ugye, bennevót a filmekben) földbenyomja az embereket ez a drágaság, az ránk azért halálos, mert annyi port ver fel a levegőbe, hogy jön a kis/vagy nagy jégkorszak. Havon meg nehéz gazdálkodni, az eszkikmók sem ezt preferálják. Mivel fóka zéró, csak patkány, meg konzerv, de túl sok az "eszkimó", ezért B tervként logikusan jön a bandázás, meg az emberevés.

    Aztán persze beindul a társadalom persze, meg talán visszamelegszik a klíma (szerintem nem), lehet ősközösködni, meg királyt választani, háborúzni, járványokkal, pestisekkel, meg ilyenek. Aztán pár ezer év múlva megint ülnek a lükegyerekek az SG elött és írják a baromságokat (természetesen magamra gondoltam).
    Á hagyjuk ezt bameg! Én a magam részéről kihagynám ezt a Rousseau-i vissza a természethez romantikát.
    :)
  • kastil #30
    És azt se felejtsük már el, hogy nem csak az sg-s noname forumozok élnék túl és maradnának teljesen egyedül a lepusztult kihalt földön.

    Nem tudom miért gondolják itt egyesek, hogy politikusok, orvosok ezrei(szazezrei) és minden egyéb szakirányból életben maradtak nem arra összpontosítanának, hogy fennmaradjon az emberiség.

    Hidd el, lenne aki összevarr, még én is le tudnálak önteni egy litykó pálesszel és összefoltozni, ha nincs más. (nem volt ám mindig időpontos egyeztetés a magánorvossal)

    Bírom azt is, hogy a filmekben mindig csak a 10 fős csoportok ölik egymást a vízér... azért szerintem már rég stabilizáltuk volna a helyzetet még mielőtt ide jutnánk. Nem a primitív szemétdombos aljanép vagyunk. Én pl felhuzok egy kérőt 5 15 éves gyerekkel, aki életében nem csinált ilyesmit (1; kénytelen lenne, 2; csak irányítani kell 3; nem 50 emeletes felhőkarcolót kell és az esztétika sem szempont)

    Biztos van köztetek olyan is, aki már fogott kapát a kezében.

    Természet szelektálna, kapnánk mégegy esélyt (annyira nem is lenne rossz)
  • gforce9 #29
    Nincsenek apokalitikus filmeken alapuló fantáziáim. Két kézzel kéne dolgozni. A betegségek kezelése ha nem is ilyen szinten, mint most, de megoldották régebben is. Nyilván nagyobb volt a halálozási arány. A kannibalizmus szerintem vicc kategória. Nagyobb eséllyel ennének füvet. Főleg mivel a döghúsevésbe nagyonhamar be lehet halni... De persze lehet ilyen irreális dolgokat is beleképzelni. :) Alapvetően a lakhely megteremtése és fűtése, valamint a kaja megteremtése lenne a kemény kihívás. Azok a filmben szereplő csúnya apokaliptikus bandák rövid életűek lennének, ha pillanatok alatt mindenkit kifosztanának aki dolgozik. :) Rövidúton ők is éhenhalnának. Filmen jól mutat, csak épp logikátlan és életképtelen. Én nem gondolom, hogy bármiben is előrébbvaló lennék másoknál. Csak nekem nem okoz gondot napi 8 vagy 10 órában ha kell pl. fát vágni. Konyítok az építkezéshez is valamennyit. És nem okozna az se gondot, ha a földet kéne túrni. Szerintem reálisabb az a forgatókönyv, hogy kis közösségek alakulnának a találékonyabb emberekből, akik meg is tudják védeni magukat. A hisztériázók meg a hiénáskodók előbb utóbb elhullanának. :) De persze lehet alapul venni az apokaliptikus filmeket is. Szerintem valóságalapja nemsok van.
  • NEXUS6 #28
    Tök cuki lenne. Nem lennének valszeg közegészség intézménei -> járványok, nagyobb sérülésbe belehalsz, mert nincs aki összevarja, Nincs közoktatás sem, szal számítógépek mellett az írástudás is ugrott. Nincs közbiztonság -> medmekszromantika, király. Csak tényleg nincs benya. Nem kevés van, mint a filmekben, hanem nincs!

    Van viszont pl kanibalizmus. Éljen mert ez mát majdnem valami zombilendes dolog.

    Szal a kicsit rosszabb enyhe kifejezés valszeg. Vegyél el az életedből minden ami jó, és ma már észre sem veszed mert megszoktad, plusz szenvedsz a hiányától ugyan ezért.

    Mazo-lend a javából, bizonyos embereknek viszont épp ezért a menyország. Általában ezek az emberek ma börtönben vannak, de nem politikai okokból.:)
    Szerintem te csak hiszed, hogy közéjük, az akkori "erősekhez" tartoznál.
  • gforce9 #27
    Ha neked az élet jóságát az definiálja mennyi elekrtonika és kényelem vesz körül, akkor neked biztosan rosszabb lenne. Nem futok neki újra. :)
  • bmw #26
    Nem lenne rosszabb az elet??? Te beteg vagy....... Fuss neki ujra......
  • gforce9 #25
    A kezdeti hisztéria után a találékonyabbak túlélnék valószínűleg. Aki életében még egy szöget se vert be, csak számítógép előtt ült, annak mondjuk nehéz lenne megtanulni a dolgokat. :) Lehet kemény lenne az élet a megmaradottaknak, de cseppet sem vagyok bitos benne, hogy rosszabb.
  • Linkout #24
    Elég mély pince kellene ahhoz :)
  • Molnibalage #23
    És mikor feljössz a pincéből, akkor hogyan élsz túl. Egy globális kataklizma esetén megszűnik az, amit te civilizciónak nezevel. Utána meg beköszöntene egy jégkorszak szerűség...