Gyurkity Péter

Saját holdja van a mellettünk elsuhant aszteroidának 

Az első képeket is közzétették a Földhöz jó ideig legközelebb elsuhanó aszteroidáról.

A NASA a SpaceGuard nevű program keretében hosszú évek óta vizsgálja azon objektumokat, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek bolygónkra, elsősorban pályájuk alakulása, annak közelsége miatt. Most egy újabb aszteroida suhant el mellettünk, amely ebből a szempontból egészen 2027-ig rekordtartó lesz.

A szakemberek már napokkal az érdekes esemény előtt figyelmeztettek arra, hogy amatőr csillagászok is felfedezhetik majd az égbolton a 2004 BL86 névre hallgató aszteroidát, a hétfői nap során azonban a NASA saját 70 méter átmérőjű Deep Space Network antennájával el is készítette az első radarfelvételeket, mielőtt az objektum újból eltávolodott volna tőlünk. A 20 elkészült képből egy rövid GIF-animációt állítottak össze, ezeken pedig többek között az is jól látható, hogy a fő objektum mintegy 325 méter átmérőjű, körülötte viszont egy jóval kisebb, szintén 70 méteres kisebb társ kering, egyfajta holdként kísérve azt.


A mostani találkozó elsősorban azért volt érdekes a szakma számára, mert a BL86 legközelebb két évszázad múlva lesz újra itt, a közelség szempontjából pedig egészen 2027 augusztusáig rekordtartó lesz – akkor az 1999 AN10 repül el majd mellettünk hasonló távolságban. Ez egyben könnyebbséget is jelent a csillagászoknak, hiszen a hosszú utazás helyett házhoz jön a megfigyelni kívánt objektum (ezúttal 1,2 millió kilométeres távolságból szemlélődhettünk, vagyis a Holdhoz képest háromszor messzebb volt az aszteroida). A kettős objektum persze nem egyedülálló jelenség, a Földhöz közel elhelyezkedő, 200 méternél nagyobb aszteroidák 16 százaléka ilyen párost alkot, de azért a NASA is igyekszik folyamatosan bővíteni tudástárát, ezért is tervezik 2016-ban elindítani az OSIRIS-REx küldetést, hogy közelről figyeljék meg az egyik legveszélyesebbnek tartott példány, az (101955) Bennu paramétereit, jellemzőit.

Az űrügynökség emellett egy hasonló aszteroida befogását is tervezi, amit a következő évtizedben űrhajósok vizsgálhatnak majd meg a helyszínen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)