Gyurkity Péter

NASA: képek és animáció egy közeli aszteroidáról

Az űrügynökség három rádióteleszkóp összekapcsolásával készítette el a korábbinál élesebb felvételeket.

A NASA Jet Propulsion Laboratory hivatalos oldalán arról olvashatunk, hogy a hónap elején a kutatók kitüntetett figyelmet szenteltek a "2014 HQ124" névre keresztelt objektumnak, amely a Földhöz meglehetősen közel haladt el. A szakemberek nem szalasztották el a kínálkozó lehetőséget, három rádióteleszkóp kombinálásával pedig a korábbinál élesebb felvételeket készítettek az aszteroidáról, hogy jobban megértsük annak kialakítását, összetételét és pályáját.

A június 8-án készült radarképek egy részét a Kaliforniában található Deep Space Network antenna készítette, amelynek radarjelét először a Puerto Rico-i Arecibo rádióteleszkóp, majd pedig egy 32 kilométerrel arrébb található kisebb társa fogta fel - a két helyszín összekapcsolása tette lehetővé a jobb minőséget, amelynek révén a mintegy 3,75 méter szélességű jellemzők is könnyen kivehetők a képeken. Minden egyes felvétel mintegy 10 percnyi adatnak felel meg, összesen pedig 4,5 órát fordítottak ezen képek elkészítésére, amelyekből animáció is készült - ez utóbbit szintén a hivatalos oldalon tekinthetjük meg.


A 2014 HQ124 pályájának legközelebbi pontján mintegy 1,25 millió kilométerre, vagyis a Holdhoz képest nagyjából háromszor messzebb volt a Földtől, a kutatók azonban 1,39 millió és 1,45 millió kilométeres távolságból készítették el a képeket. Maga az objektum 370 méter hosszú, valószínűleg kettős felépítésű, közepén egy kiemelkedő magaslattal. Az említett időtartam alatt alig néhány fokot fordult el, ami arra utal, hogy forgási ideje 24 óránál valamivel rövidebb. A kutatók szerencsésnek bizonyultak, hiszen az aszteroidát még április végén fedezték fel, így nem sok idő maradt a pálya kiszámítására, valamint a program további lépéseinek összehangolására.

Ahogy azt korábban említettük, a NASA a következő évtizedben tervezi egy aszteroida elfogását és közvetlen közelről történő tanulmányozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!