Gyurkity Péter

Kiszemelte az elfogandó aszteroidát a NASA

Az űrügynökség két fő célpont közül választhat, ezek közül azonban csak az egyiket tudnák elfogni.

A NASA saját weboldalán jelentette be, hogy kiválasztották az évtized végén végrehajtandó speciális küldetés egyik fő célpontját, amely mind méretét, mind pedig pályáját illetően megfelelőnek tűnik a befogás megvalósítására. Még több év van hátra a konkrét lépések megtételéig, így egy másodlagos célpontot is a szűkebb listán tartanak.

Az Asteroid Redirect Mission (ARM) keretében az amerikai űrügynökség 2019-ben küldene egy robotot a kijelölt aszteroida eltérítésére, ehhez pedig a "2011 MD" elnevezésű objektummal meg is találták a megfelelőnek tűnő célpontot. Az aszteroidát a Spitzer űrtávcső segítségével követték nyomon még három évvel ezelőtt, akkor tőlünk mintegy 12 ezer kilométeres távolságra volt megtalálható, pályája pedig alkalmas lehet ahhoz, hogy egy robotkar, netán egy hatalmas felfújható "tasak" segítségével eltérítsék, és a Holdhoz szállítsák, ahol a következő évtizedben a NASA asztronautái közvetlen közelről, kézzel is megvizsgálhatnák azt.


A 2011 MD méretében egy nyerges vontatóhoz fogható, tömege 100 tonna körül van. Befogásával és részletes vizsgálatával a Naprendszer keletkezésével, annak korai időszakával kapcsolatos fennmaradó kérdésekre szeretnének egyértelmű válaszokat kapni, amivel egyben a minket körülvevő régiót is jobban megérthetnénk. A NASA összesen 10 különböző aszteroidát szeretne ilyen módon befogni, ám az első küldetésnél érthető módon nagy óvatossággal járnak el, így fenntartanak egy alternatív opciót is, amely egy jóval nagyobb objektum kisebb szeletének kiragadását, illetve annak a Holdhoz történő szállítását eredményezné, amennyiben az eredeti elképzelés a vártnál nagyobb akadályokba ütközne.

Ahogy azt említettük, az űrhajósok csak a 2020-as években jutnának az elfogott aszteroida közelébe, így bőven maradt idő a részletek kidolgozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bmw #6
  Elszamolnak vmit vagy ugymond kicsuszik a karbol vagy amivel be akarjak fogni, na akkor lesz gebasz.....
  De utana szamukra is....
 • Vol Jin #5
  Ami mostanában okozott a ruszkiknál egy kis problémát, az ennél nagyobb volt.
 • Zero 7th #4
  Az asztromechanika elég tiszta dolog, "könnyen" tervezhető. Ha hajtóművet rakunk az aszteroidára és elkezdjük errefelé tolni, akkor azt pontosan tudni kell, hogy mennyi üzemanyagot viszünk. Nincs olyan, hogy "jaj, véletlenül a gázpedálon maradt a lábam, aztán meghúztam a Föld oldalát..."
 • NEXUS6 #3
  Hajrá BW!
  :D
 • scagnetti #2
  Csak nehogy balul süljön el a befogás, mert még ez a darab űrkavics a fejünkre eshet. 100 tonnás cucc elég nagy galibát tudna itt okozni.
 • seepheeerd #1
  Egy kődarab mind fölött... :)