Hunter

A csillagok szökési sebessége mutatja az utat a galaxis elhagyásához

Egy antianyag hajtóművel megoldható a galaxis elhagyása, a jövő felfedezőinek a fény sebességének 0,2 százalékára kell felgyorsítaniuk űrhajóikat, állítja egy új, a csillagok mozgását vizsgáló tanulmány.

Tilmann Piffl, a potsdami Leibinitz Asztrofizikai Intézet tudósa munkatársaival a RAVE (Radiális Sebesség Kísérlet) felmérés legfrissebb adatait használták fel. A RAVE az Anglo-Ausztrál Obszervatórium 1,2 méteres Schmidt távcsövével dolgozik, ami az Új Dél-Walesi Siding Springben helyezkedik el, hogy több más tulajdonságuk mellett megmérjék a tőlünk távolodó, vagy éppen közeledő csillagok sebességét. A legutóbbi felmérés közel 426.000 csillagot elemzett.

A felmérés adataiból és egy korábban elkészült csillagkatalógus alapján a német-ausztrál csapat 90 nagy sebességű csillagot választott ki, minden korábbinál pontosabban megállapítva sebességüket és helyzetüket. A kiválasztottak közül több csillag sebessége elérte a másodpercenkénti 300 kilométert, a fény sebességének körülbelül egy ezredét. A csapat ezután a Tejút-méretű spirális galaxisok különböző modelljeit vette szemügyre, hogy megállapítsa, melyik illik a legjobban a megfigyelt csillagokhoz és sebességeikhez. A legalkalmasabbnak tűnő szimulált galaxisok tömege megközelítőleg 1,6 trillió Nappal volt egyenértékű, ami szinte a fele a Tejútról alkotott általánosnak tekinthető feltételezéseknek, magyarázta Joss Bland-Hawthorn, az ausztrál Sydney Egyetem csillagásza, a csapat tagja. "Nem is olyan nagy, mint gondoltuk" - tette hozzá.

Miután megkapták a galaxis valószínűsíthető tömegét, a csapat kiszámította a naprendszerünk körzetében található objektumok szökési sebességét. Galaxisunk gravitációsszorításából történő kiszabaduláshoz 537 km/s sebességgel kell kilőnünk a Naprendszerből. Összehasonlításként a Föld gravitációjából való szökéshez elegendő mindössze 11,2 km/s.

Az 537 km/s sebességre a hagyományos rakéták soha nem lesznek képesek, a mai űrhajóknál alkalmazott kémiai rakéták túl sok üzemanyagot igényelnének, ugyanakkor a technika csúcsát képviselő, a hosszútávú Naprendszeren belüli utazásokhoz használatos ion-hajtóművek csúcssebessége sem nagyon haladja meg a 15 km/s-ot. Bland-Hawthorn szerint egy anyag és antianyag kombinációjával felszabaduló energiával hajtott űreszköz lenne a megoldás, ehhez persze meg kell találni az antianyag nagy mennyiségű előállításának és eltárolásának módjait. "Tudom, hogy őrült ötlet, de ha sok anyaggal és sok antianyaggal rendelkezünk, akkor ki tudunk juttatni egy űrhajót a galaxisból" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #28
    Vol Jin ennyit régen nevettem :D:D Köszi
  • Vol Jin #27
    Számomra is meglepő blődség volt, de az emberek zöme teljesen félreérti a rakéta-elvet.
  • prybaby #26
    "Ami a rakéta hátulján kijön az sokkal lassabban halad mint 300km/sec." :DDDD
  • Vol Jin #25
    "Elég egy g-vel gyorsítani hónapokon keresztül."

    Most pedig képesek vagyunk erre pár percig. És ez annyit jelent, hogy ez repít egy pár tonnás kabint, amit űrhajónak hívunk, és az üzemanyag meg sokszáz tonna volt. Az űrsiklónál 3000 tonna volt az üzemanyag?
  • Vol Jin #24
    Hogyhogy nem volt zűrmeghódíccsás komment még?
  • Vol Jin #23
    Akkor már értem. És örvendezem, mert akkor csak egy "matekzseni" van itt (a médiamunkás), és nem mindenkinek gyökkettes volt a bizonyítványa.
  • Vol Jin #22
    Nem 2000 az inkább? Annyira nem lapos egy galaxis.
  • WoodrowWilson #21
    "tehát semmilyen hiba nincs a cikkben"

    Igen, mert közben kijavította a cikkíró.
  • Vol Jin #20
    Ammá kint van kolléga. Mert a NASA azt mondja. Mer mondták már mások is korábban, de mégis csak a NASA-é, és ők nem szerették volna bebukni, hogy mégse. Inkább nem szótak semmit két évig, mert a fenese tudhassa, hogy visszatér-e a napszél, mert ott az szeszélyes, és mégse ott van a határ. Úgyhogy csak bölcsen hallgattak, és most megmonták, hogy már tavaly kilépet a naprencerbűl.
  • Vol Jin #19
    "Ami a rakéta hátulján kijön az sokkal lassabban halad mint 300km/sec. Ha egy ló 40km/h val tud futni hiába kötsz magad elé 10.000 lovat akkor is csak 40km/h val fogsz tudni menni."

    Tévedés hegyek a köbön. Egyrészt a tized százalék az pont ezrelék, tegát semmilyen hiba nincs a cikkben, másrészt egy rakéta nagyobb sebességre tud gyorsulni, mint a rakétából kiáramló gázok sebessége. Gondolom az okoz neked félreértést, hogy azt hiszed, hogy a rakéta úgy működik, hogy a kiáramló gáz úgy hajtja a rakétát, mint téged a cipőd, hogy nekitámaszkodik a láng a vákuumhoz, és eltolja ía rakétát. Ez nem így van. A működési elv az, hogy a rakétának és a hajtógázoknak az eredő impulzusa végig azonos, ezért, ha valamit kidobunk hátul, a megmaradt tömegnek, azaz a rakétának a sebessége megnő. Gyakorlatilag az is gyorsítana egy 15km/s sebességgel haladó úrhajón, ha téged a hátuljához kötnének, és kihugyoznál a szkafanderből pár km/h-val. Vagy mondjuk eldobnál hátra egy pöttyös bögrét, miközben ki vagy kötözve az úrhajó hátuljába. Ha meg az elejére kötnének, és letolt gatyával a menetirány felé finganál, az lassítaná az úrhajót. Persze ebből csak a pöttyös bögrés manővert élnéd túl, mert ott fent letolt gatyával hugyozni és fingani sokkal veszélyesebb, mint kihajolni a mozgó villamos ablakán.