Hunter

4 milliárd év múlva összeolvad a Tejút és az Androméda

A két galaxis 4 milliárd év múlva találkozik és összeolvad, állítják csillagászok. Bár a Nap és a többi csillag sértetlen marad, az összeolvadás miatt kialakuló hatalmas tumultus nagy valószínűséggel az egyesülő galaxis peremére taszítja a Naprendszert.

A kutatók a Hubble Űrtávcső 2002 és 2010 közötti adatainak elemzése után jutottak a fenti következtetésre. A Hubble folyamatosan nyomon követi az Androméda(M31) mozgását, ahogy az lassan közeledik az égbolton. A 2,5 millió fényévre elhelyezkedő Androméda a Tejúthoz legközelebb eső nagy spirális galaxis.

Roeland van der Marel és Sangmo Tony Sohn, a baltimore-i Űrtávcső Tudományi Intézet csillagászai csütörtökön jelentették be eredményeiket a NASA sajtótájékoztatóján. "Sikerült olyan dinamikai információkat kinyernünk az Andromédáról, ami egy évszázada rejtve van a csillagászok előtt" - mondta van der Marel, akinek tanulmánya az Astrophysical Journal következő számában jelenik meg.

Évtizedek óta tudják, hogy az Androméda másodpercenkénti 110 kilométeres sebességgel sodródik galaxisunk felé és a két csillaghalmaz végül egymás kölcsönös gravitációja eredményeként összeütközik. Azonban mivel a csillagászok eddig csak a Föld látótengelye mentén tudták egyértelműen mérni az Androméda sebességét, ezért senki nem lehetett biztos abban, hogy a jövőbeli találkozás hogyan fog megtestesülni. Egy nagy összeolvadást, egy látványos tűzijátékkal járó kataklizmát, vagy csak egymás súrolását hozza az esemény?

A Hubble éles látásával nyomon követi az Androméda különböző pontjain elhelyezkedő 15.000 csillag oldalirányú mozgását, ami végre megadta a galaxis mozgásának hiányzó összetevőit. A megállapításból, mely szerint az Androméda átlagos oldalirányú sebessége sokkal kisebb, mint a látótengely sebessége, van der Marel és munkatársai úgy vélik, a két galaxis áthalad egymáson és az esemény után 2 milliárd évvel egy végzetes ölelésbe visszazuhanva egyetlen elliptikus galaxist alkotnak, ezt bizonyítják az új adatokkal elvégzett szimulációk is.

A mérés kulcsfontosságú az Andromédát és a Tejutat is magába foglaló galaxishalmaz fejlődésének szimulációjához. Jeremy Darling, a boulder-i Colorado Egyetem csillagásza szerint az új Hubble adatok lehetővé teszik a szimulációkban az idő előre- és visszaforgatását, hogy megismerjük a halmaz jövőjét és múltját, melynek a Tejút és az Androméda a két legnagyobb szereplője.

A csapat szimulációinak figyelembe kell venniük a Nap mozgását, valamint az Androméda egyik kísérő galaxisának, az M33 gravitációját is, aminek a kutatók szerint 9 százalék esélye van, hogy végigszántsa galaxisunkat mielőtt az Andromédával találkozunk. A Tejút-Androméda ütközés az új adatok szerint kifelé fogja mozdítani a Napot a jelenlegi, a galaktikus középponttól számított 8.000 parszekes (26.000 fényév) pozíciójából. A szimulációk 10 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Naprendszert egy galaktikus Szibériába száműzi az ütközés, ami több mint 160.000 fényévre lesz az összeolvadt galaxis középpontjától.

Darling és munkatársai jelenleg egy másik módszerrel, a szomszédos galaxisban felfedezett vízmézerek pozíciójának nyomon követésével vizsgálják az Androméda oldalirányú mozgását. A víz populációinverzión megy át a csillagképző régiókban és közben sugároz, a legfényesebb spektrális vonalat képezve a rádióuniverzumban. Körülbelül két év múlva még pontosabb értékek állnak a csillagászok rendelkezésére, amivel tovább finomíthatják a két galaxis találkozásának szimulációit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adampierson #35
    Megvárjuk. :)
  • god25 #34
    Pontosan ezt olvastam. A világegyetem gyorsulva tágul és a legutóbbi mérések szerint az Androméda a Tejútnak ütközik. Film is volt róla az NG-on 2010.09-ben. :)
  • Irasidus #33
    A világegyetem tágulás tény. Gondolom ez a válsz nem fog meggyőzni, de nem is szeretnélek a részletekkel untatni, ha megmondod mi a problémád vele, megbeszélhetjük.
  • mizar1 #32
    Na ne hülyéskedj már!
    Inkább gondolkodj.
  • drfaust #31
    A táguló univerzum is csak teória és nem tény. Táguló univerzumban nem ütközhetnek galaxisok, ahol minden pont egymástól távolodik.
  • nlght #30
    4 milliárd év alatt csak kb pár százezer nagy darab meteor fog becsapódni és szupervulkánkitörés fog bekövetkezni, az energiahordozók pazarlásáról nem is beszélve, szal semmi esély a túlélésre, a kolonizálásra meg a politikai széttagoltság miatt nincs esély (akkor lenne ha egységbe tömörülne az emberiség és nem próbálna minden ország mindenkit átkúrni), szal az egésszel csak azt akartam mondani, hogy ha mégis létezik pokol, akkor majd hívjatok már meg egy sörre ha lent találkozunk
  • llax #29
    A téma nem 2 éves, a közeledés ténye elég régóta ismert. Ami újdonság, az az összeolvadás feltételezett módja, amit a folyamatos mérések mindig pontosítanak valamelyest, az újdonság ebben van.

    Amit még nem tudunk: azt hogy egyáltalán találkozik-e a két galaxis. A jelenleg ismert közeledési sebesség szerint 4 mrd év múlva, azt feltételezve, hogy a világegyetem tágulásának sebessége állandó, találkozni fognak a galaxisok.
    De:
    1.: ha a világegyetem lassulva tágul: akkor hamarabb bekövetkezik a találkozás
    2.: ha a világegyetem gyorsulva tágul: a gyorsulás mértékétől függően a lényegesen későbbi ütközéstől az egy idő után bekövetkező távolodásig (így nem ütközünk) bármi lehetséges...

    A fentiekből mindössze annyit tudunk, hogy tágul a világegyetem, illetve ismerjük a tágulás jelenlegi sebességét.
    A tágulás sebességének állandóságára vagy változására jelenleg csak elméleteink vannak, így szinte minden jövőbeni dolog amiről milliárd éves távlatokban és galaktikus méretekben beszélgetünk, csak egyszerű teória...
  • MacropusRufus #28
    Terry Giliam - Az élet értelme. :)
    Van egy jelenet amikor a kistáska májáért mennek mert, hogy majd donornak jelentkwezet és most kell valakinek az mellékes, hogy a donor szervezet még él, élve boncolás a konyhában Terry Gilliam módra :D
    Nos akkor ott elénekli a Terry Jones, hogy megkora is a világűr meg egyáltaln milyen picike az ember. Depiseknek kötelező :D

    Alap mű :D :D
    Élet értelme


  • messen #27
    Ezt bírom a csillagászatban, hogy elolvasol egy cikket, és az első bekezdés harmadik mondatáig nyolc új szkenáriót tudsz meg a Föld és/vagy a Naprendszer elpusztulására :D

    Viccet félretéve, már régóta azon tűnődöm, hogy ezekhez a léptékekhez képest az Emberiség a porszemnél is kevesebb jelentőséggel bír az Univerzum testében, de még a Tejútéban is. Depresszív gondolat, nihilistáknak kötelező végigmenni rajta ;)

  • duke #26
    Afrikaban eheznek, ezek meg azzal foglalkoznak, mi lesz 4 milliard ev mulva. Persze ha ez az Androméda a tenoristak kezebe kerul, akkor aztan tuti hogy minmeghalunk.