Gyurkity Péter

Drónként élhet tovább az U-2 kémrepülő 

A korosodó fejlesztés pilóta nélküli változatban maradhat hadrendben, megtartva előnyeit.

Az annak idején zenekart is megihlető, hírhedt U-2 kémrepülőgép még az ötvenes években bukkant fel az égbolton, olykor rémületet, de leginkább dühödt reakciókat kiváltva a hidegháborús ellenfelek oldalán, ahogy azt többek között a kubai rakétaválság idején is láthatta az egész világ. A modern időkben egyre inkább a drónok veszik át a stafétabotot, a hosszú életútra visszatekintő repülőgép azonban még mindig több előnyt kínál.

Az év elején már írtunk arról, hogy a Pentagon le szeretné váltani a még mindig szolgálatban álló példányokat, a felderítési feladatokat a jövőben pedig a Global Hawk névre keresztelt drónok látnák el, amelyekből az amerikai légierő 45 példányt szerez be, 9,1 milliárd dollárt költve a programra. Mivel ezek az új fejlesztések alacsonyabb költség mellett üzemelnek (tavaly minden egyes repült óra 23 ezer dollárba került, míg az U-2 esetében ez maradt a régi szinten, meghaladva a 32 ezer dollárt), a 12 órás repülésekre korlátozott pilóták hiánya pedig lehetővé teszi a 24 órán keresztüli használatot, a drónok hasznos utódnak tűnnek, a kép azonban nem ilyen egyértelmű.


A probléma abból adódik, hogy az U-2 a drónoknál valamivel magasabban, általában 20-21 ezer méteren repül, emiatt kevésbé nyújt kényelmes célpontot az ellenséges érzékelőknek, ő maga jóval több elektronikus rendszert hordozhat, ezeket kombinálhatja, mi több, az ellenséges behatásokkal szemben egy bizonyos szinten védekezni is képes, ami a drónok esetében teljesen hiányzik. A Global Hawk flotta esetében 1,8 milliárd dollárba kerülne a hátrányok ledolgozása, a Lockheed Martin viszont felajánlotta, hogy 700 millióból felújítják a három U-2 repülőt, amelyek a jövőben távirányítással is repülhetnének, helyettesítve a komoly fizikai tehernek kitett pilótákat. Ezzel megtartanák az eddigi előnyöket, eltüntetnék a pilótákból fakadó legnagyobb hátrányt, a frissítések révén pedig felvennék a versenyt az új drónokkal is – kiegészülve többek között olyan szoftverrel, amelynek segítségével rendszámokat, illetve arcokat is felismernének.

Mivel az utolsó példányt 1989-ben gyártották le, bőven maradt még hátra a számukra kiszabott üzemidőből, a költségvetési megszorítások és a spórolási intézkedések pedig könnyen oda vezethetnek, hogy megtartják ezen eszközöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #29
    1960-tól kezdve az összes Dvina és Volhov képes volt leszedni.... Semmiféle 20 év nincs. Az Sz-200-nak meg aztán tényleg gyerekjáték lett volna...
  • fonak #28
    Az U-2 újabb változata (U-2R) azért jóval feljebb is tud repülni, mint 20500 m. U-2 már a MiG-25 ellen is esélytelen volt, ahhoz képest a MiG-31 (amiből '75-ben azért max. korai prototípusok léteztek) nem jelentett előrelépést repülési jellemzőkben, inkább vissza (kivéve, hogy sokkal nagyobb hatótávolságú volt, meg jóval fejlettebb radarral rendelkezett stb). Az U-2 elfogására már a Szu-9 is képes lett volna elvileg 1959-től (bár felfüggesztett fegyverzet nélkül csak).
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.06.18. 22:41:33
  • Macropus Rufus #27
    1975-ben megjelent a MiG-31, ami 20.500m-en repült. Ennél csak egy picikével repűl magasabban az U-2, de ez nem adott védelmet neki a MiG fegyverzete ellen.
    Tehát az U-2 gépek kb. 20 évig voltak biztonságosnak mondhatók (kb.)
    De aztán jött a MiG-31. Ellene esélytelen a Dragon Lady. Szóval a végén már azért annyira nem kellett izmozni, hogy leszedjék, ha akarják.
  • Macropus Rufus #26
    az eredeti ebber vezette u2 is több mint 12 órát bírt repülni egyhuzamban. Gondolom a 60 éves technológiát lecserélik valami jobbra.
    Ez csak tipp...
  • Major #25
    Én is így látom egyébként.
  • Molnibalage #24
    Lent írtam, hogy gazdaságilag ez a legidálisabb esetben sem térülne meg soha és a képességnövekedés sem számottevő sanszosan és a repbiztonsági mutatók és kockázat miatt meg nemhogy megérné, de egyenesen elbaltázottnak tűnik az egész ötlet. Az U-2-höz képest totál primitív és jól irányítható kis UAV-ket is törik szanaszét, a fajlagos repbiztonsági mutatóik tizedét, ha elérik az elmúlt 15 év átlagából az UAV-k a szuperszonikus vadászokénak. Kb. 2-3 éve volt hír, hogy az addig legyártott Predatorok fele már megsemmisült. El nem tudom képzelni, hogy ez repórára vagy felszállásra vonatkoztatva milyen borzalmas mutató lehet. Az U-2-nek embervezette sem volt igazán jó soha. Ha próbálj vele leszállni úgy, hogy a videón látható kooperáció van szükség ember és ember között.

    Nekem az egész ötlet totál eszementnek tűnik, bedobták hátha valami idióta politikus elhiszi ezt és ad rá eszméletlen pénzeket....?
  • Major #23
    A frissítés ára három gépre 700 millió dollár. Már csak az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a röptetése. A Global Hawk pont azzal nyert megrendeléseket, hogy levitte a repülés óránkénti árát 24 ezer dollárra, amikor a pilótás U–2 még 32 ezer dollárba került.
  • Tetsuo #22
    Egy global attackot onnan ismersz fel, hogy nincs áram, nincs semmilyen kommunikáció, csak furcsa fény és hangjelenségek a nagyon nagy távolból, majd valami közelről... és vége az észlelési periódusnak. ;-)
  • Molnibalage #21
    Ebben elég sok költői túlzás van...
  • DontKillMe #20
    Komolyabb katonai konfliktusokban, amik nem egyoldalúak, az ilyen gépeket még azelőtt lefossák az égről, mielőtt elérik a szolgálati magasságukat a harctéren. Nagyjából az összes nagyhatalom foglalkozik drónkiller fejlesztésekkel. És gondolom, nem csak az amcsiknak vannak műholdvadász/zavaró cuccaik. Egy global attackot majd onnan ismersz meg, hogy csillaghullással kezdődik - potyognak a műholdak.