Gyurkity Péter

Több robotot, kevesebb katonát akar a Pentagon 

A tervezett költségvetésben kevesebb katonával, ám több robottal és okos fegyverekkel számolnak.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a napokban terjesztette be javaslatát a jövő évre vonatkozó védelmi kiadásokra, ebben pedig komoly megtakarítást és ezzel együtt létszámbeli leépítést vizionál, amely több szempontból is nagy változást hozhat magával. A fegyveres erők létszáma évtizedek óta nem látott szintre esne vissza, ám a katonákat robotok és okos fegyverek pótolnák.

A Pentagon elképzelése alapján két év alatt 75 milliárddal szűkülne a védelemre fordított pénzek összege, amit további spórolás követhet, attól függően, hogy a pártok mennyiben tudnak együttműködni a költségvetési politikában. Az aktív szolgálatot teljesítők létszáma ezen időszak alatt a mostani 520 ezerről egészen 440 ezerre esne vissza, ez azonban azt feltételezi, hogy az USA belátható időn belül nem keveredik bele komoly csapatmozgást igénylő konfliktusokba - 450 ezer fő alatt utoljára 1940-ben, a háborúba való belépés előtt voltak. A különleges egységek ezzel szemben 70 ezer főre bővülnek, nekik nagyobb szerep jut majd az egyes akciókban, bár a teljes kiadást valamivel évi 500 milliárd dollár alatt tartanák.


A nemzeti gárdák és a tartalékosok létszáma egyaránt 5 százalékkal csökkenne, az általuk használt Apache helikoptereket az aktív egységek kapnák meg - cserébe a nemzeti gárdák megkapnák ez utóbbiak Black Hawk helikoptereit. Az A-10 flotta visszavonulna, helyét a következő évtizedben az új F-35 vadászgépek foglalnák el (dacára a folyamatos kritikáknak), mint ahogy az 50 éves múltra visszatekintő U-2 kémrepülőgép is távozik, őt a pilóta nélküli Global Hawk cseréli le. A haditengerészet továbbra is évenként 2-2 rombolót és támadó tengeralattjárót szerezhetne be, a cirkálók felét viszont kivonnák, hogy modernizálják őket.

A védelmi erők hadrafoghatóságát igyekeznek szinten tartani, amire jó példa, hogy egy januárban közzétett terv szerint a zászlóaljak 75 százalékát tennék ki katonák, a maradék 25 százalék már a robotoknak jutna. Az új Zumwalt-osztályú rombolókon is alig 154 fős személyzet teljesítene szolgálatot, míg a moduláris elvre építő Littoral Combat Ship a megszokott 200 fő helyett 88 tengerészre számíthatna. Ehhez azonban az kell, hogy a nagyobb automatizálás a mindennapokban is beváljon, ami egyelőre a jövő kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #16
    "A star wars lepegetoje (at-at) 60 km/h-val lepked a filmben."

    Nekem olyan totyogósnak tűnt. May az a sebesség, ahogyan egy kisnyugdíjas húzza a kerekesszatyrot a Lehel piacról.

    Ami egy tíz éves Marsról szóló sci-fiben volt robot, ami egy ragadpzó macska mozgását utánozta, és tudott kétlábon járni is, az brutál lenne. Nem jut eszembe a film címe. Talán vörös bolygó?
  • kvp #15
    "Egy katona az gyorsan fedezékbe ugorhat, de ezek csak ott fognak totyogni a harcmezőn, mint C3PO."

    A star wars lepegetoje (at-at) 60 km/h-val lepked a filmben. A gyalogsagnak eselye sem volt elfutni. Ezzel szemben a darpa sajat fejlesztesu robotgepardja meg csak 45 km/h-val fut, de akar nehez terepen is. Ha csak egy gepagyu van rajta, mar annyi az irl gyalogsagnak. Es ezek meg fejlodni fognak. Tehat nem c3po lesz az ellenfel hanem egy embernel gyorsabb es erosebb robot. Ez ellen ember igazabol mar csak egy exoskeletonnal veheti fel a versenyt, ezt is fejlesztik, de dragabb es gyengebb mint egy sima robot.

    Innentol a lazadok (ertsd masik vagy sajat orszag civil lakossaga) csak asszimetrikus haboruval harcolhat, ami afganisztanban egyebkent eleg jol bevalt. Ha majd nem tudjak a robotokat kiszedni, akkor addig mennek, amig nem talalnak ellenseges civilt, tehat idealis esetben a robotokat uzemelteto allam lakossagaig. Ez sokkal nagyobb serulekenyseg, amire a robotok nem nyujtanak megoldast. Az elkeseredett ellenfel altal globalis szinten bevetheto olcso tomegpusztito fegyverekrol nem is beszelve.

    Igazabol egyetlen helyzet van, amikor buntetlenul hasznalhatoak, megpedig amikor a sajat civil lakossag ellen kell bevetni oket, mivel nekik nincs ki ellen harcolniuk, mivel ok a civilek, a vezetest meg nem erik el. Persze hatalmas elony a civilek szamara, hogy abban az orszagban ahol van kapacitas egy robothadsereget kifejleszteni es mukodtetni, ott a civilek kozott van annyi hozzaerto ember, akik a sajat oldalukra tudjak allitani a robotokat, mivel ok terveztek azokat. A robot ugyanis minden parancsot vegrehajt, de azokat is amiket a sarki script kiddy srac vagy a vilag masik felen ulo kinai diak adott neki es meg vissza sem kerdez. Innentol a teljesen automata vagy messzirol vezerelheto robotok inkabb on- es kozveszelyesek mint hasznosak. Persze ez nem akadalyozza meg pl. az amerikaiakat vagy az angolokat, hogy onalloan donto harci repulogepeket vagy tankokat epitsenek, csak igy elobb-utobb a sajat fegyvereik fogjak szetloni a hatsojukat. Teljesen automatikusan.
  • johnfly #14
    Én nem szeretnék az a sérült katona lenni, akit mackószanitéc ment ki a csatatérről a legkisebb fedezék keresése nélkül, a legrövidebb olyan útvonalon, amin ő is keresztül tud gördülni. Mire a hátországba ér veled, te már darált hús vagy.
  • ostoros #13
    Mackószanitéc!
  • Vol Jin #12
    Szerintem ezek a robotok marhára szétkőhetők. Egy katona az gyorsan fedezékbe ugorhat, de ezek csak ott fognak totyogni a harcmezőn, mint C3PO.
  • halgatyó #11
    Ennek vannak rövid (idő) távlatú hatásai, ésvannak hosszúak. Az utóbbit erős aggodalommal szemlélem.
    Továbbá vannak nyíltan bevallott (hangoztatott) hatásai és vannak nem hangoztatott célok is a robotizálás mögött.
    A távolabbi jövőbeli és a nem hangoztatott célok kb. egybeesnek.
    A robot megbízható. Végrehajtja a parancsot, nincsenek emberi gátlásai. Ideális katona egy gátlások nélküli hatalom kezében.
    A robot megfelelő ipari háttérrel szinte korlátlan számban gyártható. Ezáltal egy 300 milliós hatalom ki tudja egyenlíteni az emberhátrányát egy 8 milliárdos ellenféllel szemben. Telik rá, mert a kamatos lószardollár által tudják fejni a világ többi részét.
    A robotok arra valók, hogy ez a fejési lehetőség fenn is maradjon.
  • kvp #10
    Ez a stragegia leginkabb nehany regebbi jatekben, pl. az ufo sorozat elso reszeben erheto tetten. Ott robotokat hasznaltak nehezfegyver platformkent, tehat a gepagyut es a raketavetot cipeltek, meg ok mentek be elol az ajtokon. Ma ez viszonylag olcson megvalosithato es mind automatizaltan, mind kis tavolsagu tavvezerlessel megoldhato az iranyitasuk. Az idealis a ketto kevereke, kb. mint egy strategiai jatekban az egysegek vezerlese. Butak, de elmennek a-bol b-be es arra lonek akit a kepernyon kijelolunk. Ezeket a fegyveres jarmuveket lehet kiegesziteni par ropkodo kis felderito jarmuvel, amiket normal esetben a nehezebb jarmu cipel es tolt fel.

    Mentesi celra akkor jok, ha a mentoalakulat bekuldese tobb embert veszelyeztetne, mint amennyit kimentenenek. Persze nem ez az elsodleges felhasznalasuk, de erre is jok.
  • ostoros #9
    Lehet, hogy a robotok is azért mentek oda, hogy "megmentsék" az embereket.
  • AgentKis #8
    Nem értem hogy keletkeznek sérült emberek, ha csak robotok vannak ott? XD
  • seepheeerd #7
    Volt egy könyv, régesrégi, ott már megoldották ezt. A címe asszem Visszatérés a földre, vagy valami hasonló.
    Támogató robotja volt minden katonának, aki mindenféle tanáccsal ellátta (amik nem értek semmit), mozgalmi dalokat játszott (amikor lapulni kellett volna), és amikor fáradtan, kiszáradva pihent, akkor hideg sört és csipszet kínált neki (persze pénzért :))